?>

Katar: Esed ile normalleşmeye dair söylenen her şey sadece spekülasyon ve masada hiçbir şey yok

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin, söylenenlerin sadece spekülasyon olduğunu söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Istanbul

Başbakan Al Sani, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve bazı Arap ülkelerinin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Suriye konusunu görüşmek üzere bugün yapacağı toplantı öncesi Katar televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Katar'ın Esed rejimi konusundaki tavrının net olduğunu vurgulayan Al Sani, "Esed ile normalleşmeye dair söylenen her şey sadece spekülasyon ve masada hiçbir şey yok." ifadelerine yer verdi.

Al Sani, Suriye'de gerçek bir siyasi çözüm olmadan Katar'ın normalleşme tutumunda bir değişiklik olmayacağını ve bu konuda adım atmayacağını belirterek, "Suriye'nin Arap Birliğindeki üyeliğini askıya alma gerekçeleri hâlâ geçerli." dedi.

Arap Birliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 201'de Esed rejiminin Birliğe üyeliğini askıya almıştı.

Arap ülkeleri Suriye'de Esed rejimi ile normalleşme yolunda ilerliyor

Yaklaşık 12 yıl aranın ardından Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mıkdad, 12 Nisan'da Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüşmüştü.

İkili, konsolosluk hizmetleri ve uçuşların yeniden başlatılmasına yönelik adımlar da dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmüştü. Görüşmelerde ayrıca Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden dahil edilme çalışmaları olmuştu.

Mıkdad'ın ziyareti, Suriye'de ayaklanmaların başladığı 2011’den bu yana Esed rejiminin Dışişleri Bakanlığı tarafından Suudi Arabistan’a gerçekleşen ilk ziyaret olmuştu.

Basında yer alan haberlere göre de Suudi Arabistan'ın Esed'i 19 Mayıs'ta Riyad'ın ev sahipliğinde yapılacak Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planladığı iddia edildi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de Eylül 2022'de 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki temasları kapsamında Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya gelerek ikili ilişkileri görüşmüştü.

Mısır'ın da Esed rejimi ile son dönemde ciddi bir diplomatik atılım süreci geçiriyor. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, 27 Şubat'ta Şam'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli Savunma Bakanı Akar: TCG Anadolu şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacak

2023-04-10 15:22 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Togg'u kullanarak Adana'dan Mersin'e gitti

2023-04-13 15:22 - Gündem

Bakan Yanık'tan "refakatsiz çocuklara" ilişkin açıklama

2023-04-07 20:14 - Gündem

Fransa'da Ramazan Fuarı düzenlendi

2023-04-09 16:44 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

AB'ye yasa dışı girişler ilk üç ayda arttı

2023-04-13 11:45 - Dünya

İngiltere'den Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık ilave destek

2023-04-13 12:38 - Dünya

İran'ın güneyinde 4,1 büyüklüğünde deprem

2023-04-08 02:27 - Dünya

Beşiktaş'ın rakibi Bitexen Giresunspor

2023-04-08 11:07 - Spor

Süper Lig'de 29. haftanın hakemleri belli oldu

2023-04-13 13:39 - Spor

Okullarda gönüllü verdiği eğitimlerle çocuklara okuma sevgisi aşılıyor

2023-04-08 12:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

BM Komisyonu, Netanyahu ve Herzog'un Gazze'deki soykırımı kışkırttığını bildirdi

17:58 - Dünya

Rusya: ABD ile yapılan New START anlaşmasına bir yıl daha uyacağız

17:48 - Dünya

Guterres: İnsafsız bir insan acısı çağına girdik. BM ilkeleri kuşatma altında

17:22 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: İnsafsız bir insan acısı çağına girdik. BM ilkeleri kuşatma altında

17:18 - Dünya

Afganistan yönetimi, Trump'ın baskısına rağmen Bagram Üssü'nü geri vermeyeceğini açıkladı

16:38 - Dünya

Günün Manşetleri

BM Komisyonu, Netanyahu ve Herzog'un Gazze'deki soykırımı kışkırttığını bildirdi

17:58 - Dünya

Emine Erdoğan: Bu buluşmanın barışa, kardeşliğe ve geleceğe umut taşımasını diliyorum

17:53 - Gündem

Rusya: ABD ile yapılan New START anlaşmasına bir yıl daha uyacağız

17:48 - Dünya

Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri 2. gün oturumlarıyla devam etti

17:42 - Gündem

Süper Lig'in 7. haftasındaki ikas Eyüpspor-Göztepe maçı taraftarlara ücretsiz olacak

17:37 - Spor