?>

Katalonya krizinde karar günü

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık girişimlerinin geleceği Senato ve Katalonya yerel parlamentosunda alınacak kararlarla belirlenecek.

Genel - 8 yıl önce

BARSELONA (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık girişimlerinin geleceği Senato ve Katalonya yerel parlamentosunda alınacak kararlarla belirlenecek.

İspanya hükümetinin, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçimlere gidilmesini öngören anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebini görüşmek ve oylamak için toplanan Senato Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını Başbakan Mariano Rajoy yaptı.

"Katalonya'da bugünkü tehdit 155. madde değil Katalonya yerel hükümetinin tavrıdır." diyen Rajoy, İspanya Anayasası'nın kabulünden bu yana demokrasiye yapılan en büyük tehditle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Rajoy, 155. maddenin olağanüstü bir karar olduğuna ancak şimdi uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü Katalonya'da da olağanüstü bir durum yaşanıyor ve bunun sonuçları herkes için çok ciddi olabilir." şeklinde konuştu.

Katalonya yerel hükümetinin ayrılıkçı girişimleriyle baştan bu yana anayasayı ve tüm yasaları çiğnediğine işaret eden Rajoy, "Demokrasi karşıtı kararların alındığı, İspanyol ve Avrupalı değerlerin hiçe sayıldığı bir süreç yaşadık. Katalonya'nın daha fazla saldırıya uğramaması, yasalara ve normale dönülmesi için 155. maddenin uygulanmasını istiyoruz. 155. maddeyi zorlayan biz değil, bağımsızlık sürecinde devam etme kararı alan Sayın Puigdemont'dur." ifadelerini kullandı.

Rajoy, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'un diyalog çağrılarının gerçekçi olmadığını savunurken, 155. maddeyi uygulama gerekçelerini "Katalonya'da yasallığa geri dönmek, halkın kurumlara ve yasalara olan güvenini tekrar sağlamak, son yıllarda elde edilen ekonomik büyüme ve istihdam yaratma rakamlarını korumak ve normal şartlarda erken yerel seçime gitmek." şeklinde sıraladı.

Senatodaki görüşmelerin TSİ 18.00'a kadar sürmesi ve sonra oylama yapılması öngörülüyor.

İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) Senatodaki çoğunluğa tek başına sahip olması nedeniyle 155. maddenin kabul edilmesi ve yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Katalonya tarafı

Katalonya tarafında ise bağımsızlık yanlısı siyasi partiler bugünkü yerel parlamento oturumundan sonra bağımsızlık ilanının oylanmasıyla ilgili ısrarlarını sürdürüyor.

Katalonya'da iktidarda olan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı "bağımsız bir devlet olarak Katalonya Cumhuriyeti'nin kurulması" kararının alınmasını istedi.

Meclis kulislerinde yapılan yorumlarda her şeyin her an değişebileceği, bağımsızlık ilanıyla birlikte erken seçime gitme kararının da birlikte alınabileceği iddiaları ortaya atılıyor.

Geniş güvenlik önlemleri

Diğer yandan sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla bağımsızlık yanlısı Katalanlar yerel parlamento çevresinde toplanmaya başlarken, polisin parlamento çevresindeki yolları trafiğe kapattığı ve çok geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

İspanya Başsavcılığı ise olası bir bağımsızlık ilanında Katalonya'daki yerel parlamentodaki oylamaya katılan herkes hakkında "devlete karşı ayaklanma" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Haftanın Öne Çıkanları

AB Liderleri Brexit'te yeterli ilerlemeyi sağlayamadı

2017-10-20 19:05 - Ekonomi

İşyeri fareleri yakayı ele verdi

2017-10-21 19:52 - Asayiş

İş makinesi alev aldı

2017-10-20 19:32 - Asayiş

SPK'dan açıklama

2017-10-21 23:57 - Ekonomi

Allianz ve Impact Hub sosyal girişimleri destekleyecek

2017-10-26 16:42 - Genel

Yapı Kredi Faktoring sektörünün en iyisi seçildi

2017-10-25 15:42 - Ekonomi

Beşiktaş’taki tarihi mezarlar görüntülendi

2017-10-26 17:32 - Gündem

Binlerce Arakanlı daha kaçış yolunda

2017-10-21 00:02 - Dünya

Tatbikat alanına yeni mevziler kazıldı

2017-10-20 17:52 - Asayiş

Yedigöller'de sonbahar manzarası hayran bırakıyor

2017-10-20 19:32 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Rusya-Ukrayna barışı için tarafların henüz hazır olmadığını belirtti

09:27 - Dünya

Kayseri'de keçe fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

09:22 - Asayiş

ABD'de yargıç, Trump'ın Harvard'ın fonlarını dondurmasını anayasaya aykırı buldu

08:57 - Dünya

ABD'de Venezuela vatandaşlarına verilen Geçici Koruma Statüsü sonlandırılacak

08:42 - Dünya

Ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda 46 göçmen kaçakçısı yakalandı

08:23 - Asayiş