?>

Kaspersky'nin blok zinciri tabanlı oylama sistemiyle şirketler güvende

- Avrupa bilim merkezleri ve müzeleri ağı Ecsite, yıllık toplantısında ortak bir karar alabilmek için Kaspersky'nin desteklediği blok zinciri tabanlı bir oylama sistemi olan Polys'i tercih etti - Ecsite Yönetici Direktörü Catherine Franche: - "Yıllık genel kurulumuz Polys ekibinin kullanıcı dostu, güvenilir ve güvenli oylama sistemi sayesinde seviye atladı. Bu sistem çok daha sorunsuz, hızlı ve verimli bir oylama yapmamızı sağladı" - Polys İş Geliştirme Müdürü Evgeny Barkov: - "Kar amacı gütmeyen kurumlar için oylama düzenlemek, çok fazla zaman ve çaba gerektiriyor. Bu kurumlara blok zincir üzerinden oylama yapma konusunda öncülük eden Ecsite'ı tebrik ediyoruz"

Genel - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Avrupa bilim merkezleri ve müzeleri ağı Ecsite, yıllık toplantısında ortak bir karar alabilmek amacıyla Kaspersky’nin desteklediği blok zinciri tabanlı oylama sistemi Polys'i kullandı.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, kar amacı gütmeyen kurumların bu tür oylama yöntemlerine ilgisi artıyor. Ecsite bu şekilde dijital karar alma tarzına geçen ilk kurumlardan biri oldu.

Kar amacı gütmeyen kurumlar için oy verme, her üyenin fikrini duyurabilmesi açısından büyük önem taşıyor ancak bu kurumlar için oylama yapmak, beraberinde birçok sorun da getiriyor. Gerekli belgeleri hazırlamak veya süreci yönetecek kişileri bulmak zor olabiliyor. İnternet üzerinden oylama yapmak bu sorunları ortadan kaldırabilse de sürecin şeffaf ve güvenli olması garanti edilemiyor. Bu da bütçe veya yönetici seçimleri gibi hassas durumlar için kritik öneme sahip.

Bu sorunu aşan Polys, oylar üzerinde değişiklik yapma tehdidini ortadan kaldırarak internet üzerinden oylama düzenleme imkanı sağlayan, blok zinciri tabanlı bir platform sunuyor. Merkezi yapıda olmayan bu teknoloji sayesinde veriler, oylama işlemi sırasında kullanılan tüm cihazlarda bloklar halinde saklanıyor. Böylece kötü niyetli kişiler oylamanın sonucunu değiştiremiyor.

Ecsite, aralarında bilim merkezleri, müzeler, araştırma kurumları, festivaller, üniversiteler, planetaryumlar, dernekler ve eğitim toplulukları olmak üzere 325’ten fazla kuruluşu bünyesinde barındırıyor. Yıllık genel kurul, 7 Haziran’da toplandı. Kurulda 6 başlık (2018 faaliyet raporunun onaylanması, 2018 finansal raporu, 2019 bütçesi, 2020 üyelik ücretleri, başkanlık seçimi ve mütevelli heyeti seçimi) altında karar alınması gerekiyordu. Süreci kolaylaştırmak isteyen kurum, oylamayı Polys platformu ile internet üzerinden gerçekleştirdi. Toplantının başında Ecsite üyelerine birer QR kod verildi. Bu kod, bir web sitesine yönlendiriyordu. Kendi kodlarını akıllı telefonlarının kamerasıyla taratan üyeler, bu şekilde sisteme giriş yaptı. Akıllı telefon sahibi olmayan üyeler ise oylama merkezinde oy verebildi.

- "Daha sorunsuz, hızlı ve verimli bir oylama süreci"

Oylanacak başlığa bağlı olarak toplamda 90'a varan üye oy kullandı. Sonuçlar, oy verme işlemi tamamlanır tamamlanmaz açıklandı. Ecsite, bu yöntem sayesinde hem zamandan tasarruf etti hem de stresli bir durumdan kaçınmış oldu. Daha önceleri kurumdaki seçimler kağıt oyların sandığa atılmasıyla yapılıyordu. Bunların sayımı için en az 4 üyenin çalışması gerekiyordu. Diğer oylamalar ise el kaldırarak yapılıyordu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ecsite Yönetici Direktörü Catherine Franche, yıllık genel kurullarının Polys ekibinin kullanıcı dostu ve güvenilir oylama sistemi sayesinde seviye atladığını belirterek, bu sistem sayesinde çok daha sorunsuz, hızlı ve verimli bir oylama gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Polys İş Geliştirme Müdürü Evgeny Barkov da kar amacı gütmeyen kurumlar için oylama düzenlemenin çok fazla zaman ve çaba gerektirdiğini aktararak, "Oyların elle sayılması bir konferans veya toplantı sırasında özellikle rahatsız edici oluyor. Katılımcılar sonuçları beklemek zorunda kalıyor. Bu tür kurumlar, üyelerin fikirlerini yansıtabileceği ve kazananların anında açıklandığı güvenli ve kullanışlı bir araca ihtiyaç duyuyor. Kar amacı gütmeyen daha birçok kurum, çözümümüzü nasıl kullanabileceklerini öğrenmek için bize başvurdu. Bu kurumlara blok zincir üzerinden oylama yapma konusunda öncülük eden Ecsite’ı tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Dört boynuzlu koç ilgi odağı oldu

2019-06-20 13:32 - Gündem

Liselilerden 'akıllı sera'

2019-06-19 17:12 - Teknoloji

Fed faiz kararını açıkladı

2019-06-20 00:49 - Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

2019-06-21 12:24 - Ekonomi

Dev çekirge bu kez Gaziantep'te görüntülendi

2019-06-22 13:37 - Gündem

Hürmüz Boğazı'ndaki gerginlik enerjiye sıçradı

2019-06-21 15:37 - Ekonomi

Potada finalin biletleri tükendi

2019-06-21 02:55 - Spor

Quick Sigorta'ya Avrupa'dan ödül

2019-06-25 16:44 - Genel

Türkiye-İran hudut güvenliği mutabakatı imzalandı

2019-06-20 14:27 - Genel

Türkiye doğal gaz ithalatında dünya altıncısı

2019-06-19 14:51 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, İspanyol futbolcu Marco Asensio'yu kadrosuna kattı

20:53 - Spor

İstanbul'da 30 yaşın üstündeki öğrenciler de indirimli ulaşımdan faydalanabilecek

20:27 - Gündem

Beşiktaşlı futbolcu Amir Hadziahmetovic, Hull City'ye kiralandı

20:22 - Spor

WEF: Gayri resmi müzakerelerin ‘gri alanı’ -Ahmed Cihan yazdı-

20:02 - En Son Yazılar

A Milli Futbol Takımı, Gürcistan maçının hazırlıklarına başladı

19:52 - Spor