?>

Kardeşlerinin kök hücresiyle şifaya kavuştular

Gaziantep ve Elazığ'da yaşayan iki lösemi hastası, kardeşlerinden alınan kök hücrelerle sağlıklarına kavuştu.

Sağlık - 4 yıl önce

Malatya

Gaziantep'te yaşayan İbrahim Halil Sinç'e (45) 6 ay önce lösemi tanısı konuldu. Memleketinde kemoterapi aldıktan sonra Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesine sevk edilen Sinç'e, iliğinin uyumlu olduğu tespit edilen ablası Celile Şiraz'dan (53) alınan kök hücre nakledildi.

Elazığ'da yaşayan Erkan Çelikkol'a (43) ise 2 yıl önce lösemi tanısı konuldu. Ağabeyi Özcan Çelikkol'dan (48) 2 yıl önce alınan kök hücrenin nakledilmesiyle hayata tutunan Erkan Çelikkol, hastalığının nüksetmesi üzerine yeniden Turgut Özal Tıp Merkezine başvurdu. Özcan Çelikkol, kardeşine yeniden kök hücre bağışında bulunarak sağlığına kavuşmasını sağladı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, son 4 yıldır ülkede en fazla kemik iliği nakli yapan merkez olduklarını belirtti.

Erkurt, kök hücre nakillerinin eskiye göre daha kolay yapıldığını aktararak, önceki yıllarda ameliyathanede cerrahi şartlarda kalça kemiğinden kök hücre aldıklarını şimdi ise aferez cihazları girişiyle bunu koldan yaklaşık 2 saat içerisinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çay, kahve içerken kök hücresi toplanıyor

Kan kanseri İbrahim Halil Sinç'in ablasından, myeloblastik lösemi tanılı Erkan Çelikkol'un da ağabeyinden aldıkları kök hücreleri kullandıklarını anlatan Erkurt, "Donör olmak vericiye zararlı, diyenlere karşı Özcan bey güzel bir örnek. İkinci kez kardeşine kök hücresini verdi. Gerekirse bir insan iki kez donör olabiliyor. Kök hücre toplanırken donörler de çayını, kahvesini içebiliyor." dedi.

10 dakikalık kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu

İbrahim Halil Sinç, kan kanseri teşhisinin ardından Gaziantep'te 4 kür kemoterapi aldığını daha sonra Malatya'ya gönderildiğini belirtti.

İki haftalık takibin ardından kök hücre naklinin yapıldığını anlatan Sinç, "Çok basit bir işlem. Hiçbir zorluk yaşamadım. 2 saatte kardeşimden alınan kök hücre bana 10 dakikada aktarıldı. Çok iyiyim. Hiçbir sıkıntım yok, rahatım, sağlığım yerinde." diye konuştu.

İkinci kez kök hücre bağışında bulundu

Bağışçı Özcan Çelikkol da kardeşine 2 yıl önce lösemi tanısı konulduğunu ifade ederek, "Kardeşime kemik iliği bağışçısı oldum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım. Hastalığı nüksedince ikinci kez kemik iliği veriyorum. Bütün herkese kemik iliği vermelerini öneririm. Hiçbir sıkıntısı yok. Bağış yaparken bir yandan da çayımı, kahvemi içtim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'de 29. hafta heyecanı başlıyor

2022-03-11 09:47 - Spor

Ukrayna'dan Türkiye'ye tahliyeler devam ediyor

2022-03-13 14:12 - Gündem

Ukrayna müftüsü, Rus askerlerine karşı savaşacak

2022-03-13 15:19 - Dünya

Sivas'ın gölleri "balık adamları" cezbediyor

2022-03-12 13:03 - Çevre-Hayat

THY Çanakkale şehitlerini tarihi mektuplarla andı

2022-03-17 15:09 - Gündem

Seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifi yarın Meclis'e sunulacak

2022-03-13 14:29 - Siyaset

Özel dedektifler kılıktan kılığa giriyor, akla gelmedik konuları araştırıyor

2022-03-15 12:12 - Çevre-Hayat

New York borsası Fed'in faiz kararı öncesi yükselişle açıldı

2022-03-16 17:24 - Ekonomi

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ortadoğu'daki güvenlik sorunları ele alındı

2022-03-12 21:05 - Gündem

Geçen yıl mükellefler 66,3 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan etti

2022-03-13 11:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Göz tansiyonu ve katarakt, şeker hastalarında daha fazla görülüyor

15:18 - Sağlık

Mardinli genç kız kadavradan böbrek nakliyle diyalizden kurtuldu

12:52 - Sağlık

Kırgızistanlı aplastik anemi hastası çocuk, annesinden alınan kök hücreyle sağlığına kavuştu

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından obezite tedavisine kapsamlı düzenleme

11:52 - Sağlık

Evinde çıkan yangında vücudu yanan 2 yaşındaki Meryem, "hassas" tedaviyle iyileşti

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Almanya'da Filistin'e destek amacıyla tarihi Brandenburg Kapısı'na pankart asıldı

19:23 - Dünya

AB, Çin'den online alışverişe karşı önlem alıyor

19:13 - Ekonomi

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 89'a çıktı

19:03 - Gündem

Asya Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 2 yılda 6 milyar dolar finansman planlıyor

18:57 - Ekonomi

İçişleri Bakanlığından 6 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı

18:37 - Gündem