?>

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de

İçişleri Bakanlığınca, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gündem - 7 ay önce

Ankara

Değişiklikle söz konusu yönetmeliğin "Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" bölümünde yer alan tabloya ekleme yapıldı.

Buna göre, Karayolu Taşıma Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu kapsamında ticari olarak yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma taşıtları ile taksi ve taksi dolmuşlarda kamera sistemi ile görüntü kayıt cihazı bulundurulacak.

Sistem, sürücü koltuğu da dahil taşıtın içini ve gidiş istikametindeki yol kesimini gösterecek, taşıtın faaliyette olduğu süre içinde ve en az bir ay süre ile kayıt yapacak.

Yapılan kayıtların ne kadarının ve hangi şartlarda bir IP adresine otomatik olarak kopyalanması gerektiğine ilişkin hususlarda, mahallin taşıma şartları göz önünde bulundurularak ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonlarınca karar alınabilecek.

Bu kayıtlar, genel güvenlik ve trafik güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına yönelik olarak İçişleri Bakanlığının (Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı) erişimine hazır bulundurulacak.

Ayrıca, taksi ve taksi dolmuşlarda araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulacak.

Taksi ve taksi dolmuşlar için öngörülen araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulması şartı, ihtiyaç halinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında faaliyet gösteren taşıtların tamamında veya belirlenenlerinde ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonları tarafından zorunlu tutulabilecek. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde uygulanmak üzere buna ilişkin karar alabilecek.

Söz konusu sistemlerin montajına dair Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca görevlendirilen kurum ya da kuruluşlar tarafından düzenlenen belge, taşıtın tescil kayıtlarına işlenecek ve bir sureti denetim sırasında ibraz edilmek üzere araçta muhafaza edilecek.

Adı geçen teçhizatların belirli periyotlarda uygun çalışıp çalışmadığına dair kontrol, ilgili kurum tarafından yapılacak.

Söz konusu teçhizatları bulundurma şartı, kapsamda bulunan taşıtların 1 Mart 2025 tarihinden sonraki ilk muayenelerine kadar aranmayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail Hükümet Sözcüsü, Lübnan'da "ateşkese doğru ilerlendiğini" söyledi

2024-11-25 17:33 - Dünya

Lübnan ordusu, Güney Litani bölgesinde asker konuşlandırmaya başladığını açıkladı

2024-11-27 20:12 - Dünya

'Kalkan-31' operasyonlarında 1298 düzensiz göçmen yakalandı

2024-11-25 08:42 - Asayiş

İstanbul’da Düğün Çiçeği İçin Özgün Fikirler

2024-11-27 17:21 - İnsan&Hayat

Filipinler'de çıkan yangın sonucu en az 2 bin aile evsiz kaldı

2024-11-24 21:53 - Dünya

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi Komisyonda kabul edildi

2024-11-28 23:22 - Gündem

Artvin, Ordu, Van, Ardahan ve Erzincan'ın bazı ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi

2024-11-28 00:08 - Eğitim

BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'nda ayrımcılıkla mücadele mesajı

2024-11-27 20:57 - Gündem

Barcelona ve Real Madrid'in efsaneleri Katar'da sahaya çıktı

2024-11-28 23:33 - Spor

Bursa'da 1000 arama kurtarma personelinin katılımıyla deprem tatbikatı yapıldı

2024-11-27 18:10 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Başkent'te "imar mağdurları" ABB önünde eylem yaptı

17:32 - Gündem

SOLOTÜRK Adapazarı'nda prova uçuşu yaptı

17:18 - Gündem

Tarihi kent Mardin'in dokusunu bozan betonarme binaların yıkımı sürüyor

17:12 - Gündem

Çanakkale'de tarım arazisinde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor

16:59 - Gündem

Hafta sonu yurdun büyük bölümünde yağış görülmeyecek

16:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Galatasaray, Osimhen haricinde bir santrforla görüşmüyor

17:38 - Spor

Başkent'te "imar mağdurları" ABB önünde eylem yaptı

17:32 - Gündem

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti

17:28 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan WSJ'nin "ABD İran'a saldırmaya hazırlanıyor" iddiasın

17:22 - Dünya

SOLOTÜRK Adapazarı'nda prova uçuşu yaptı

17:18 - Gündem