?>

Karakovan bal üreticileri hasada yüksek verimle başladı

Van'ın Çatak ilçesinde 2 bin 700 rakımlı bölgelerde karakovan balının hasadına başlayan arıcılar, bitki çeşitliliğinin artması ve mevsim şartlarının uygun olmasının etkisiyle bu yıl yüksek verim almanın sevincini yaşıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Van
Karakovan bal üreticileri hasada yüksek verimle başladı

Dünyadaki en önemli dört arı ırkından olan Kafkas arısının şeker ve katkı maddesi almadan ürettiği, prolin (proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biri) değeri yüksek karakovan balının hasadına başlandı.

Söğüt dallarından yapılan ve etrafı çamurla sıvanan özel kovanların bırakıldığı 2 bin 700 rakımdaki zengin floraya sahip bölgelerde mevsimin ilk petekleri kovanlardan çıkarıldı.

Bitki çeşitliliğinin artması ve mevsim şartlarının uygun olmasının etkisiyle yüksek verim almanın sevincini yaşayan üreticiler, sütleğen, kekik ve geven gibi bitkilerin çiçeklerinden üretilen balı, meşakkatli sürecin ardından sofralara ulaştırıyor.

"Binlerce çeşit bitkiden süzerek bu bal üretiliyor"

Sezonun ilk bal hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, bu yıl iklim şartlarının bal üretimini olumlu etkilediğini söyledi.

Üreticilerin bu yıl karakovan balında iyi verim beklediğini belirten Şişman, şunları kaydetti:

"Çatak'ta 170 işletmede 30 bin kovanımız mevcut. 8 bin civarında da karakovanımız var. Çatak ve Bahçesaray kapalı havza olması nedeniyle karakovan yetiştiriciliğine oldukça müsait. Karakovanda kovan başı 3-4 kilogram alınıyor ama değeri fazladır. İlaç ve gübre kullanılmıyor. Arı tamamen doğal havzasında bu balı üretiyor. Çatak ilçemizde bu yıl 350 ton civarında üretim bekliyoruz. İl genelinde 2 bin 100 ton civarında bal üretimi beklentimiz var. İlk kovanları açtık, verim iyi gözüküyor. Kovanlar dolu. Yağmur yağmadığı için bal hem kaliteli hem verimli oluyor. Binlerce çeşit bitkiden süzülerek bu bal üretiliyor."

"Kovanlarımız da dolu"

Çatak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Aslan Semo ise "Bal hasadına başladık, verimli bir sezon bekliyoruz. Burada binlerce çeşit bitki var. İlaç kullanılmıyor. Bu nedenle balımız çok kaliteli. Kovanlarımız da dolu." dedi.

????

Karakovan balı üreten Vahap Semo da "Burada aslında bal değil ilaç üretiyoruz. Bu güzel balı da tüketiciye ulaştırmaya çalışıyoruz. Yeterince tanıtılmadığı için balımız bilinmiyor. Çiçek oranı çok fazla. Her türlü bitki var. Balın kalitesi, yüksek rakımda olması ve bitki çeşitliliğinden geliyor. Kuraklığın olduğu seneler balın kalitesi daha da artıyor." ifadelerini kullandı.

Semo, 2 bin 800 rakımda üretim yaptıklarını vurgulayarak, "Bilinçli arıcılık yapıyoruz. Bu iş dededen babaya kaldı, biz de yürütmeye çalışıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışından talep edenlere gönderiyoruz. Bu sene balın hem kalitesi hem de verim yüksek." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muhteşem Yedili'nin 2. çeyrekte toplam karı 143 milyar dolara ulaştı

2025-08-29 13:43 - Ekonomi

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

2025-08-25 00:28 - Spor

Kırtasiye ürünleri seçiminde standartlara uygunluk önerisi

2025-08-27 12:03 - Ekonomi

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

2025-08-24 01:18 - Dünya

Şanlıurfa'da termometreler 49 dereceyi gösterdi

2025-08-28 15:43 - Çevre-Hayat

Müşterilerini oyun havası eşliğinde danslarıyla tıraş eden berber, pozitif enerjisiyle ilgi çekiyor

2025-08-28 11:52 - Çevre-Hayat

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni düzenlendi

2025-08-24 17:53 - Gündem

Tekstil ve moda sektöründe yapay zeka kullanımı israfı önlüyor

2025-08-24 13:48 - Ekonomi

Gaziantep FK, sahasında Gençlerbirliği'ni 2-1 yendi

2025-08-23 23:58 - Spor

Erzurum'da restoranda çıkan yangın yandaki binaların çatısına sıçradı

2025-08-30 01:38 - Asayiş

İlgili Haberler

Bakan Kacır: 1 milyar dolardan fazla uluslararası finansmanı ülkemize kazandırdık

15:32 - Ekonomi

Nitrat kirliliğine karşı su kalitesi 4 bin 869 izleme istasyonunda takip ediliyor

15:13 - Ekonomi

Kadın girişimci devlet desteğiyle kurduğu serada üretime katkı sağlıyor

14:27 - Ekonomi

Alanya'da uzayan turizm sezonunda doluluk yüzde 85 oldu

14:23 - Ekonomi

Sakaryalı ve Afrikalı iş insanları ikili ticaret görüşmesi yaptı

14:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

SOLOTÜRK Kayseri'de gösteri uçuşu yaptı

20:03 - Gündem

İstanbul'daki Uluslararası Sıfır Atık Forumu'nda yapay zekanın atık yönetimdeki rolü konuş

19:57 - Gündem

Beşiktaş evinde Gençlerbirliği'ne mağlup oldu

19:52 - Spor

Amman'da yetimler yararına düzenlenen kermeste Türk stantlarına yoğun ilgi

19:48 - Dünya

Netanyahu, Refah Kapısı'nın "bir sonraki duyuruya kadar açılmaması" talimatı verdi

19:43 - Dünya