?>

Karagöz'ü ölen Hacivat'ın hüzünlü yalnızlığı

"Bursa'nın Karagözü" meddah Hüseyin Bağlar'ın geçirdiği kalp krizi sonucu vefatının üzüntüsünü yaşayan "Hacivat" karakterini canlandıran Bülent Akay, 15 yıl çok sayıda gösteride birlikte görev aldığı arkadaşının ardından sahnesinde yalnız kaldı.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Bursa

Bülent Akay'ın (62), çocukluğunda radyodan dinlediği temsillerle tanıdığı Hacivat ve Karagöz'e ilgisi daha sonra büyük bir tutkuya dönüştü. Dinlediği oyunları ezberleyen, mahallelerde perde kurarak arkadaşlarına gölge oyunu sunan Akay, ardından Hacivat ve Karagöz'ün tasvirlerini de yaparak bu işte kendisini geliştirdi.

Hazırladığı tasvirleri Bursa'ya satmaya gelen Akay, kentte tanıştığı hayali ustası Tayfun Özeren ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırarak çeşitli etkinliklerde sahne aldı.

Özeren'in hayali olarak devam etme kararı alması üzerine yolu, Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan emekli namı diğer "Bursa'nın Karagözü" Hüseyin Bağlar ile kesişen Akay, yaklaşık 15 yıl boyunca Hacivat ve Karagöz'ü birlikte canlandırdı.

Hacivat ve Karagöz'ü yurt içinde ve dışında birçok organizasyonda temsil eden ikili, kentteki birçok etkinlikte yaptıkları atışmalarla halkın sevgisini kazandı.

"Bursa'nın Karagözü" Bağlar'ın, geçen ay geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi sonucu yalnız kalan "Hacivat" Bülent Akay, sahnesine de yeni bir Karagöz yetiştirinceye ve arkadaşının acısı hafifleyinceye kadar ara verme kararı aldı.

Arkadaşından yadigar kalan Karagöz kostümüne sarılarak ona olan özlemini anlatan Akay, sık sık Bağlar'ın mezarına giderek dua ediyor.

"Küçükken Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum"

Bülent Akay, AA muhabirine, küçüklüğünde TRT İstanbul Radyosu'nda yayımlanan Karagöz temsillerini hiç kaçırmadığını söyledi.

TRT Radyosu'nda program yapan "Hayali Küçük Ali" olarak bilinen Muhittin Sevilen'i dikkatle dinlediğini ve onu taklit etmeye çalıştığını ifade eden Akay, "Hatta mahallede çocuklara Hacivat ve Karagöz oynatmaya çalışıyordum. Çocukluk ve gençlik yıllarında Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapıyordum." dedi.

Bağlar'la 2006'da Bursa'nın Orhaneli ilçesinde düzenlenen Karagöz Festivali'nde Hacivat ve Karagöz'ü canlandırmaya başladıklarını aktaran Akay, "Festivalde bizi çok beğendiler ondan sonra yaklaşık 15 yıl Hüseyin Bağlar ile Hacivat ve Karagöz'ü canlandırdık." diye konuştu.

Bursa Valiliğinin kendilerine sahip çıktığını ve resmi programlara götürdüğünü aktaran Akay, yaklaşık 15 kez yurt dışına çıktıklarını, Çin, Dubai, Bahreyn, Almanya, Fransa ve Avusturya'da çeşitli festival ve fuarlarda Hacivat-Karagöz'ü canlandırarak Bursa'yı temsil ettiklerini dile getirdi.

"Kalp krizi denen rahatsızlık Karagözümü bizden ayırdı"

Çok sevdiği kıymetli dostu "Bursa'nın Karagözü'nü yaklaşık 40 gün evvel toprağa verdiklerini anımsatan Akay, şöyle konuştu:

"Ölmeden bir gün evvel Gemlik Zeytin Festivali'nde gösteri yapmıştık. Çok güzel anılarımız olmuştu festivalde. Hiç beklemiyorduk. Ani ölümü bizleri gerçekten üzüntüye saldı. Kalp krizi denen rahatsızlık maalesef Karagözümü de buldu ve onu bizden ayırdı. Üzgünüz ama bizler hayatta olduğumuz sürece kadim dostum Karagöz Hüseyin Bağlar'ı çocuklara, büyüklere anlatmaya devam edeceğiz. O bizim kalbimizde sürekli yaşayacak. Fani dünya.

Karagözüm yaşasaydı bu dünyadaki eğlencelerin, çocuklara verilecek güzel mesajların devamını isterdi. Bundan çok eminim. Üzülmekle beraber Karagözümün bıraktığı yerden yeni Karagözlerle, Hacivat ve Karagözü yaşatmaya, temsil etmeye devam edeceğiz. Onu çok özlüyorum. Hala öldüğüne inanamıyorum. Zaman zaman 'Beni niye aramadı?' diye kendime soruyorum. Sonra Karagözümün terk-i diyar eylediğini hatırlıyorum ve çok üzülüyorum. Yerini doldurmak gerçekten kolay değil. Ömrümün sonuna kadar onun hatıraları benimle beraber yaşayacak. Ona bir borç bildiğim gösterilerin devam etmesi için de elimden gelen çabayı sarf edeceğim."

Bağlar'ın duruşu, mimikleri, ses tonu ve karakteriyle Karagöz'ü çok iyi temsil ettiğine dikkati çeken Akay, "Hüseyin Bağlar'ın en büyük avantajı tipinin, karakterinin ve yüzünün Karagöz'e çok benzemesiydi. Saçlarının olmaması da dikkat çekiciydi. Karagöz'ü çok güzel ifade eden bir yüz yapısı vardı. Allah rahmet eylesin." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan video mesaj: Muhtarlarımızla daha yapacak çok işimiz var

2021-10-19 14:32 - Gündem

Usta tiyatrocu tek perdelik oyununun sahnede 30. yılını kutlamaya hazırlanıyor

2021-10-20 16:06 - Çevre-Hayat

TV+, ev müşterisinde 1 milyon aboneye ulaştı

2021-10-21 13:34 - Yerel haber-Şirket Haber

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye'ye diz çökertebileceklerini zannediyorlar

2021-10-20 12:26 - Siyaset

İngiliz hükümeti 800 kasap için geçici vize verecek

2021-10-15 17:46 - Dünya

Merkel'den Türkiye ziyareti paylaşımı

2021-10-17 00:26 - Dünya

İhracata yönelik yatırım ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de

2021-10-15 20:26 - Siyaset

Türk futbolunda son 20 yılda 14 MHK görev aldı

2021-10-21 16:37 - Spor

Antika tutkunu kebapçı müşterilerine nostalji yaşatıyor

2021-10-20 15:36 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Safranbolu'nun "ağaç tüneli", misafirlerine yeşilin içinde yolculuk keyfi yaşatıyor

14:23 - Çevre-Hayat

Satranç tutkunu anne ve kızı aynı turnuvada ter döküyor

12:48 - Çevre-Hayat

20 yıllık bağımlılığından sigara bırakma polikliniğinin desteğiyle kurtuldu

12:42 - Çevre-Hayat

83 yaşındaki 'Yüzyılın Atleti'nden hareketsizlik tepkisi

12:33 - Çevre-Hayat

Organ nakliyle hayata tutunduğu hastanede doktor olmaya hazırlanıyor

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi, vefatının 1. yılında anıldı

17:02 - Gündem

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşme ve ödeme esaslarında değişiklik

16:47 - Gündem

Bodrum'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

16:13 - Gündem

İZSU'dan Urla'daki su kesintisinin süresine ilişkin açıklama

16:07 - Gündem

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin milli güvenliği için nükleer enerjinin şart olduğunu söyledi

15:43 - Ekonomi