?>

Karadeniz'in incisi Ordu, güvenli plajlarıyla yüzme keyfi yaşatıyor

Karadeniz'in doğal güzelliğini yansıtan Ordu'nun 19 güvenli plajı, yaz sezonunda denize girmek için tercih ediliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Ordu

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, denize kıyısı olan Gülyalı, Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde güvenli plajlar belirlendi.

Denizde yüzülebilecek alanların plastik mantarlarla çevrildiği güvenli 19 noktada, soyunma kabinleri, duş, tuvalet, çeşme ve cankurtaranların gözetleme kuleleri yer alıyor.

Başkanlığa bağlı Ordu Su Kazalarını Engelleme Merkezi (OSKEM) bünyesinde görev alan 87 cankurtaran, boğulma tehlikesine karşı çalışmalarını yürütüyor.

OSKEM'in bağlı bulunduğu Arama Kurtarma ve Müdahale Şube Müdürü Ali Güneş, AA muhabirine, oluşturdukları güvenli 19 plajda 87 cankurtaran personelinin 5 jetski, 3 zodyak botu, 4X4 ATV ile görev aldığını söyledi.

Güneş, cankurtaranların vatandaşlara gerekli uyarı ikazlarını yaptığını, olaylara anında müdahale ettiğini anlatarak, "Arkadaşlarımız geçen yıl güvenli plajlarımızda yaklaşık 125 vatandaşımıza müdahalede bulundu, boğulmaktan kurtardı, bu yıl şu ana kadar 10 boğulma vakasına müdahale etti. Güvenli plajlarımızın hiç birisinde çok şükür şu ana kadar bir can kaybı yaşamadık." dedi.

Vatandaşlara belirlenen 19 plajda denize girmelerini öneren Güneş, tehlikeli gördükleri yerlerde plaj açmadıklarını, buralardaki uyarı tabelalarındaki QR kodunu telefona okutulduğunda en yakın plaj konumunun çıktığını aktardı.

Bilinmeyen bölgelerde denize girilmemesi gerektiğine dikkati çeken Güneş, denize girilip girilmeyeceğini belirten uyarı bayraklarının da plajlarda bulunduğunu ifade etti.

Güneş, ekiplerin deniz kötü olsa dahi 10.30 ile 19.00 saatleri arasında burada görevde olduğunu kaydederek, "Ola ki vatandaşlarımız bütün riskleri göze alıp denize girmeyi zorlayabilir diye. Burada uyarmak için de ekiplerimiz bekliyor oluyorlar." diye konuştu.

Vatandaşlara "uyarılara mutlaka uyun" çağrısı

Valilik, büyükşehir belediyesi, jandarma, emniyet, milli eğitim müdürlükleri ile bilgilendirici ve eğitici broşürler de dağıttıklarını anlatan Güneş, şunları kaydetti:

"Karadeniz gerçekten Akdeniz'e, Ege'ye göre biraz daha tuz seviyesi düşük olduğu için kaldırma kuvveti düşük. Boğulma tehlikesi daha fazla. Vatandaşlarımız kesinlikle bu bilinçle hareket etmeliler. Hava şartlarının kötü olduğu durumlarda, zaten meteorolojiden bize direkt dalga seviyesinin yükseldiği ve denize girmenin tehlikeli olduğuyla alakalı uyarı geliyor. Biz hemen kırmızı bayrağımızı çekip vatandaşları denizden çıkmaları konusunda uyarıyoruz. Vatandaşlarımızdan bu uyarılara mutlaka uymalarını, cankurtaran arkadaşlarımızın hiç bir şekilde kendi keyfi olarak denizden kimseyi çıkarmayacağını bilmeleri gerektiğini istiyorum. Bu uyarıları dikkate alarak da deniz aktivitesini sonlandırmasını rica ediyoruz. Çünkü biz onların güvenliği için buradayız."

Güneş, rip akıntısına karşı da uyarılarda bulunarak, "Normal dalga seyrinden hariç kıyıya gelen dalgaların tersine bir dalga hareketi ve orada bir beyazlanma, köpüklenme, denizin bir karışık hali varsa, bu yaklaşık 10 metre genişliğinde bir alandır, bu alanda denize girmesinler. Eğer ki bilmeden kazara girmişlerse ve bu rip akıntısına kapılmışlarsa kıyıya paralel bir şekilde sağ ya da sola yüzerek bu akıntıdan kolayca kurtulabilirler." şeklinde konuştu.

"Buranın sahili de çok güzel"

Ailesiyle Altınordu ilçesindeki Akyazı Plajı'na gelen Şafak Hüner, Tokat'tan Ordu Üniversitesi'nde okuyan kızının yanına geldiklerini belirtti.

Buraya gelmişken denizden de faydalanmak istediklerini vurgulayan Hüner, "Buranın sahili de çok güzel. Tokat'ta deniz olmadığı için hazır buraya gelmişken denizden de faydalanalım dedik. Geldik ve denize girdik. Hava, deniz, kumsal, her şey güzel. Oluşturulan güvenli ortam da güzel." ifadelerini kullandı.

Eşi ve çocuğuyla plajda vakit geçiren Ordulu Süriye Canverdi ise özellikle çocuklarını yüzdürmek için denize geldiklerini aktararak, "Hava güzel, deniz güzel. Bu anlamda memnunuz. Tercih edenler Ege'ye Akdeniz'e de gidiyor. Ama burası kendi memleketimiz, kendi denizimiz. Deniz etrafı çevrili, güzel. Korkusuz denize giriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cedi Osman'ın takımı Spurs, başantrenörü Popovich ile 5 yıllık sözleşme yeniledi

2023-07-09 18:12 - Spor

Malatyalı depremzede ahşap ve hat ustası, Çubuk'ta kursiyerlere eğitim veriyor

2023-07-14 15:45 - Çevre-Hayat

İran'da yetiştirilen Türkmen atları 500 bin lirayı geçen fiyatlarla alıcı buluyor

2023-07-14 12:52 - Çevre-Hayat

İstanbul'da sıcak hava etkili oldu

2023-07-13 18:38 - Çevre-Hayat

Avrupa, darbe girişiminin 7'nci yılında FETÖ üyelerinin barındığı adres olmayı sürdürüyor

2023-07-14 18:03 - Gündem

Uzmanlara göre yapay zeka, medyada köklü değişikliklere yol açacak

2023-07-12 12:14 - Medya

Selde sürüklenen kamyondan komşusunun uzattığı çarşafla kurtulan kişi yaşadıklarını anlattı

2023-07-10 17:45 - Gündem

Emine Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson'un eşi Birgitta Ed ile görüştü

2023-07-12 11:02 - Gündem

Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Zaniolo: Burada kendimi çok iyi hissediyorum

2023-07-14 11:17 - Spor

Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de

2023-07-15 07:58 - Gündem

İlgili Haberler

Ardahan'da kuşların dansı gün batımı ile görüntülendi

19:02 - Çevre-Hayat

Samsun'da kafesten kaçan balıklar amatör balıkçıların yüzünü güldürdü

16:28 - Çevre-Hayat

Büyük bölümü donan Erzincan'daki Girlevik Şelalesi'nde buz sarkıtları oluştu

15:32 - Çevre-Hayat

Depremde iş yeri yıkılan kadın girişimcinin yüzü yeni atölyeyle güldü

15:28 - Çevre-Hayat

Oyuncak meraklısı çift, 3D yazıcıyla koleksiyonlarını büyütüyor

15:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

San Francisco Fed araştırması tarifelerin enflasyonu düşürebileceğine işaret etti

02:36 - Ekonomi

Trump yönetimi Amerikan petrol şirketleriyle Venezuela konusunda görüşmelere başladı

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem

Grönland, ABD ile diyaloğu sürdürme niyetinde olduklarını belirtti

23:53 - Dünya