Karacabey Longozu etkili olan yağışlarla doldu

Nilüferleri, endemik bitki türleri, Orta Asya kökenli yılkı atları, sulak alanlarda serinleyen mandaları, yerli ırk inekleri ve 300'e yakın kuş türünü barındıran longoz, kurak geçen yaz mevsiminin ardından suyla doldu.

Gündem - 5 ay önce

Bursa
Marmara Denizi'nin Karacabey sahilinde birbirinden farklı canlı türlerine ev sahipliği yapan Karacabey Longozu (su basar ormanları), son dönemde etkili olan yağışlarla şenlendi.
Marmara Denizi'nin kıyısında, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Karacabey Longozu, birçok kuş türü için önemli bir beslenme, dinlenme ve üreme alanı niteliği taşıyor.
Kumlu yolları, büyük sazlıkları, heybetli ağaçları, yer yer su birikintileri ve dalyan gölüyle dikkati çeken, avlanmanın yasak olduğu longozda bulunan sulak alanlarda, yakın kırsal mahallelerin sakinlerine ait mandalar ve yerli ırk inekler serinliyor.
????
İzmir'den Bursa'ya yaklaşık bir asır önce göç eden Yörüklerin doğaya saldığı Orta Asya kökenli atlar da longozda sürüler halinde gezip nesillerini sürdürüyor.

Geçen yaz yaşanan olağanüstü kuraklık nedeniyle suyu azalan, doğal hayatın olumsuz etkilendiği longozun bu kış etkili olan yağışlarla yeniden suyla dolması sevinçle karşılandı.

"Burada biyoçeşitlilik çok yüksek"

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, geçen yıl olağanüstü bir kuraklık yaşandığını söyledi.

Dindar, yağışların ardından ekosistemde toparlanma gerçekleştiğini fakat riskin tam manasıyla geçmediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Longoz ormanları kendine has bir ekosistemi olan, nadir habitatlardan ve özel koruma altında olan bölgeler. Burada biyoçeşitlilik çok yüksek. Geçen yıl yaşadığımız olağanüstü kuraklık döneminde longoz ormanlarında su seviyesi 'yok' denecek kadar azalmıştı. Bu yağışlarla birlikte ekosistemde bir toparlanma potansiyeli gerçekleşti. Zaten longoz ormanlarının anlamına baktığımız zaman su basar ormanlar olarak tanımlıyoruz. Dolayısıyla hem yeraltı suyu seviyelerinin yükselmesi hem de yağışlarla, taşkın sularıyla birlikte yılın belirli dönemlerinde suyun yükseldiğini görmek mümkün. Dolayısıyla geçen seneki kırılganlığın hala devam ettiğini söylemek durumundayız."

Kuş türleri için önemli bir alan

Longozun birçok kuş türüne de ev sahipliği yaptığını anlatan Dindar, kuşlar belirli dönemlerde hem üremek hem de dinlenmek için buradaki sulak alanı kullandığını kaydetti.

Dindar, kuraklığın olduğu dönemlerde kuşların da longoza uğramadığını belirterek, "Maalesef o kuşlar vatanından yerinden olmuş oluyor. Dolayısıyla sulak alan burada korunduğu vakit hem bu göçmen kuşların belirli dönemlerde yine aynı bölgeye gelerek burada hem üreme potansiyellerini gerçekleştirmesi hem de diğer biyoçeşitliliği sağlaması açısından kesinlikle önem arz ediyor." diye konuştu.

Su yönetiminin önemine değinen Dindar, şunları kaydetti:
"Longoz, pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuraklığın olduğu dönemlerde maalesef buradaki kuş sayılarında da azalmalar ve üreme potansiyelinde düşmeler görünüyor. Dolayısıyla eğer kurak bir durum söz konusuysa maalesef kuş türünde de bir aksama söz konusu oluyor. Kuşların üremesinde düşme söz konusu oluyor. O nedenle de sulak alanların mevcudiyetinin devam etmesi, üreme potansiyelleri ve gelen kuş türünün miktarının azalmaması açısından da oldukça önemli."

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Safer 1448

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her kim kadına ve çocuğa zulmediyorsa insanlıktan nasibi almamış demektir

2026-03-07 20:57 - Siyaset

ABD polisi, İran'a saldırıları protesto eden eski askeri gözaltına almaya çalışırken kolunu kır

2026-03-05 03:33 - Dünya

Irak, elektrik sisteminin tamamen çökmesi nedeniyle karanlıkta kaldı

2026-03-04 20:08 - Dünya

Bulgaristan göçmeni kadınların anavatandaki başarıları örnek oluyor

2026-03-07 13:53 - Çevre-Hayat

Çanakkale Deniz Zaferi'nin mimarlarından "Nusret Mayın Gemisi" 111 yıl sonra aynı rotada

2026-03-08 14:37 - Gündem

Kars'ta kadın veterinerler hayvan sağlığı için kar kış demeden sahada

2026-03-07 14:43 - Sağlık

ABD-İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonları petrol ve gaz piyasalarında sıçramaya yo

2026-03-02 13:42 - Ekonomi

ABD'nin İran'a saldırılarında kullandığı B-2 hayalet bombardıman uçakları yeniden gündemde

2026-03-02 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bağımlılıkla mücadele eğitimleriyle binlerce kişiye ulaştı

2026-03-09 12:02 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya