?>

'Kara trenler' müzede ziyaretçi çekiyor

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, "kara tren"leri görmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İZMİR (AA) - Aralarında dünyada iki adet kaldığı belirtilen odun kazanlı buharlı lokomotifin de bulunduğu asırlık kara trenlerin sergilendiği TCDD Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, yılda 15 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) edindiği bilgiye göre, 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla Anadolu topraklarında ilk demiryolu hattı, İzmir-Aydın arasına kuruldu.

Bu hat üzerinde 1939 yılına kadar faal olarak kullanılan Çamlık İstasyonu ise hattaki güzergah değişikliği üzerine, 1981 yılına kadar hangarıyla trenlerin tadilat yeri olarak hizmet verdi. 1991'de müze yapılması kararlaştırılan istasyonun hangar bölümü ve çevresi, 1997 yılında Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Müzede, en eskisi 1887 model olan ve saatte 28 kilometre hız yapabilen, en yenisi ise 1952 yılında üretilen 32 buharlı lokomotif bulunuyor. Lokomotifler arasında, dünyada aynı modelden iki adet kaldığı belirtilen odun kazanlı İngiliz yapımı buharlı lokomotif de yer alıyor.

50 dönümlük alandaki müzede, lokomotifler dışında, çeşitli vagonlar, demiryollarında kullanılan vinçler, su tankları, su kulesi ve iki buharlı kar temizleme aracı da bulunuyor.

Yabancı turistlerden ilgi görüyor

Buharlı lokomotiflerle ilgili dünyanın önde gelenleri arasında yer alan müze, büyük bölümü yabancı turist olmak üzere yılda 15 bin civarında kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Yüksek hızlı trenlerin konforuna alışan ziyaretçiler, burada "kara tren"leri görebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Özellikle hafta sonlarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği, özel bir şirket tarafından işletilen müzede, ziyaretçiler alandaki restoranda kahvaltı ve yemek imkanı da buluyor.

Müzenin sorumluluğunu yürüten İzmir Müze ve Sanat Galerisi Müdürü Şinasi Duman, 1887 model İngiliz yapımı lokomotifin Türkiye'deki en eski 2'nci lokomotif olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Alanın restoranıyla da ilgi gördüğüne dikkati çeken Duman, "Burası hem müze hem de kafesiyle bir mesire alanı gibi kullanılıyor. İnsanlar özellikle hafta sonları buraya ilgi gösteriyor, tüm günlerini burada geçirebiliyorlar. Müze işletmecisi tur şirketleriyle anlaşmalı olduğu için buraya yabancılar da geliyor." diye konuştu.

Ziyaretçilerden Fatma Katrancı da şehrin stresinden uzakta rahat bir gün geçirmek için müzeye geldiklerini anlattı.

Müzede kara trenleri görme imkanı bulduklarını aktaran Katrancı, "Çok güzel bir yer, lokomotifler arasında adeta tarihi yolculuk yaptık. Kahvaltısı da çok güzel, herkese tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

İzmir'den gelen Melih Batı ise ailece fırsat buldukça hafta sonları buraya geldiklerini dile getirdi.

Müzenin bulunduğu alanın havası, yeşilliği ve tarihi dokusuyla çok farklı bir yer olduğuna işaret eden Batı, "Lokomotifler ilgimizi çekiyor, bizi geçmişe alıp götürüyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Topuk dikeninin altında tümör çıkabilir

2020-01-31 13:07 - Genel

Protez bacakla 'ilk adım' heyecanı yaşayan Buket öğretmen öğrencilerine kavuştu

2020-02-04 16:42 - Genel

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da cemaate saldırdı: 10 yaralı

2020-01-31 14:07 - Dünya

Deprem bölgesinde elektrik ve doğal gaz faturalarının tahsilatı ertelendi

2020-01-31 18:52 - Ekonomi

MKE Ankaragücü'nün yeni transferinden ligde kalma sözü

2020-02-05 20:37 - Spor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: ABD Belarus'a petrol satmaya hazır

2020-02-01 20:02 - Dünya

Trump'ın sözde barış planı toplantısına katılan Körfez ülkelerinin özrü kabahatinden büyük

2020-02-04 14:37 - Dünya

Çin'de salgın altındaki Vuhan'a 1400 askeri sağlık personeli gönderildi

2020-02-02 13:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu'nu kabul etti

2020-02-03 23:33 - Gündem

Fransa'da avukatlardan emeklilik reformu protestosu

2020-02-04 02:02 - Dünya

İlgili Haberler

Çocuk ve genç yükümlüler yazının iyileştirici gücüyle kendi hikayelerini yazdı

14:03 - Kültür Sanat

Depremde iş yeri yıkılan usta öğretici, TDV'nin 'İyilik Atölyesi'nde mesleğine döndü

16:45 - Kültür Sanat

Erzurum'da çevresi karla kaplanan 728 yıllık tarihi köprü güzel görüntü oluşturdu

14:50 - Kültür Sanat

Deprem bölgesindeki kültür varlıkları ve müzelerin onarımına 10,7 milyar lira harcandı

15:33 - Kültür Sanat

Roma'nın tarihi Trevi Çeşmesi turistler için ücretli hale geldi

19:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Aile ve Gençlik Fonu'ndan faydalanan 5 bin 926 çiftin, 5 bin 992 çocuğu dünyaya geldi

13:08 - Gündem

Meriç Nehri'nin debisi düşmeye başladı

12:38 - Gündem

Sivasspor'un 3 maçlık yenilmezlik serisi sona erdi

12:07 - Spor

Yüzyılın Konut Projesi'nde bu hafta 7 ilde daha kura çekilişi yapılacak

12:06 - Gündem

TCG Anadolu, Steadfast Dart-26 Tatbikatı'nda görevli kara unsurlarını Almanya'ya ulaştırdı

12:02 - Gündem