?>

Kar ve buzda düşüp sakatlanmamanın yolu dengeli ve yavaş yürümekten geçiyor

Kar yağışı sonrası soğuk havanın da etkisiyle ciddi yaralanmalara neden olabilen buzlu yollarda güvenli yürüyüşün yolu, dengeli ve yavaş hareket etmekten geçiyor.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Erzurum

Buzlanma nedeniyle sokaklarda düşme vakalarının arttığı kış günlerinde, uzmanlar güvenli yürüyüş için dikkat edilmesi gerekenleri AA muhabirine anlattı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, kar yağışının yollarda buza dönüşmesiyle acil servislerin kayıp düşen vakalarla dolduğunu söyledi.

Buzlu yolda yürümenin tehlike arz ettiğini ifade eden Çakır, çalışma hayatında aktif olmayan insanlara bu dönemde evde kalmayı tercih etmelerini tavsiye etti.

"Kafanızı koruyun, elinizden destek almayın"

Kışa uygun ayakkabılar giyilmesiyle buzda kayma gibi kazaların önüne geçilebileceğini anlatan Çakır, şöyle konuştu:

"Altı sert çivili ayakkabılar giyilebilir, topuklu ve altında tabanı olmayan ayakkabılar giymemeliyiz. Spor, lastik tabanlı ayakkabılar çok daha kolay karda, buzda kayabiliyor ve düşmeyle ilgili yaralanmalar sık görülüyor. Özelikle yaşlılar düşmeden daha fazla etkilendiği için özel olarak korunmalı. Her şeye rağmen düşeceğinizi fark ettiyseniz, öncelikle kafanızı koruyun, elinizden destek almayın. Ama asıl korunma metodumuz, düşmemeye çalışmak. Yürüyüş şeklini büyük adımlar yerine küçük adımlarla yapmalıyız."

Prof. Dr. Çakır, kışın saçak altından düşen buzlar sonucu kafa travmalarını da gördüklerini belirterek, bundan dolayı bölgeden geçerken dikkatli olunmasını istedi.

Kar yağışının ardından yollarda, sokaklarda buzlanma meydana geldiğine işaret eden Çakır, "Karda, buzda düşme sonucu özellikle ileri yaş gurubunda uyluk kemiğinde kırılmalar, elinin üzerine düşenlerde el ve omurga kırıklarını gördük. Karlı ve buzlu yolda 'penguen' gibi sık ve küçük adımlar atıp vücuttan destek alarak dengeli yürümeliyiz. Büyük, geniş adım atmak, kontrolü zor hale getirir." diye konuştu.

"Kollar sallanarak, bir şeyle uğraşmadan yürünmeli"

Erzurum Şehir Hastanesi Ortopedi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Esra Demirel de kar yağışıyla buzda kayıp düşme sonucu en sık el bilek, kalça, omuz ve ayak bilek kırıklarını gördüklerini ifade etti.

Yaşlılara ve nörolojik problemi olan hastalara bu havalarda çok fazla dışarıya çıkmamalarını tavsiye eden Demirel, "Dengeli ve yavaş yürümeli, kaymaz tabanlı ayakkabı giyinmeyi ve yürürken telefona bakılmamasını öneriyoruz. Kollar sallanarak, bir şeyle uğraşmadan yürünmeli, topuklu ayakkabı da giyinilmemeli." dedi.

Apartman girişlerindeki buzlanmanın da tehlike oluşturduğunu ve temizlenmesi gerektiğini aktaran Demirel, düşmeye bağlı oluşan kırık tedavilerinin zor olduğunu ve uzun sürdüğünü belirtti.

Demirel, kadın ve şişman hastalarda kırık tedavilerinin daha zor geçtiğine dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu:

"Bazen hayati tehlikeye sokabilecek kadar ciddi kalça kırıkları olabiliyor. Özellikle yaşlı hastalarda bu kırıklar ölüm sebeplerinden birisi. O yüzden yaşlı hastaların travma geçirdiklerinde iyileşmeleri zaman alıyor. Kemik kalitesinin zayıf ve kırığa yatkın olması nedeniyle kadınlarımızı daha çok uyarıyoruz. Kışın topuklu ayakkabı giyinilmemeli ve sağlık kontrollerine dikkat edip kemik erimesi için düzenli takiplerini yaptırmalarını öneriyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail’den, Suriye’deki tampon bölgeyi işgaline ilişkin açıklama

2024-12-12 14:12 - Dünya

Bakan Uraloğlu: Yeniköprü Tüneli'nin resmi açılışını yakında gerçekleştireceğiz

2024-12-07 16:37 - Siyaset

Ülkelerine dönen Suriyeliler için Hatay'daki Yayladağı Sınır Kapısı da açıldı

2024-12-10 14:02 - Gündem

Özbekistanlı bebek Türkiye'de annesinden yapılan nakille sağlığına kavuştu

2024-12-09 11:47 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede 'aylarca kalacak'

2024-12-13 10:48 - Dünya

Geleceğin sağlıkçıları, acil tıp teknisyeni ile mesleğe hazırlanıyor

2024-12-06 12:52 - Çevre-Hayat

OpenAI, yapay zeka yarışında 'Sora' ile yeni bir hamle yaptı

2024-12-10 14:53 - Medya

"Yanığın üzerine yağ, diş macunu, zeytin sürmeyin" uyarısı

2024-12-08 13:32 - Sağlık

Yeşilay, Avrupa Parlamentosunda alkolün zararlarına karşı mücadelede Türkiye örneğini anlattı

2024-12-06 18:52 - Dünya

Kremlin Sözcüsü Peskov, Macaristan’ın Noel’de ateşkes teklifini Ukrayna’nın reddettiğini söyledi

2024-12-12 15:12 - Dünya

İlgili Haberler

Orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Sarıyıldız'ın diploması ailesine teslim edildi

15:32 - Çevre-Hayat

Mersin'de çevre duyarlılığı oluşturan Aras, yaşıtlarıyla ağaçlık alanı temizledi

14:38 - Çevre-Hayat

Down sendromlu Enes, Kur'an kursunun neşesi ve ilgi kaynağı oldu

14:07 - Çevre-Hayat

Güçlerini birleştiren 9 kadın, kurdukları işletmede yöresel yemekler hazırlıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da 6 yılda 984 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi sayesinde bağımlılıktan uzaklaştı

13:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Ümraniye'de 40 bin Türk bayrağı dağıtılıyor

15:23 - Gündem