"Kar koridoru"ndan geçerek ilçeye ulaşıyorlar

Van'ın Başkale ilçesine bağlı kırsal Sualtı Mahallesi'nde yaşayanlar, çığ nedeniyle metrelerce kar yığının bulunduğu bölgede açılan "kar koridoru"ndan geçerek ilçeye ulaşabiliyor.

Çevre-Hayat - 1 hafta önce

Van
"Kar koridoru"ndan geçerek ilçeye ulaşıyorlar
İlçeye 98 kilometre mesafedeki İran sınırında bulunan ve etrafı yüksek dağlarla çevrili mahallede son yılların en çetin kışı yaşanıyor.
Sürekli tipi ve kar yağışının etkili olduğu 80 haneli mahallede yaşayanlar, günün büyük bir bölümünü karla mücadele ederek ve hayvanlarına bakarak geçiriyor.
Kışın uzun sürdüğü ve kar kalınlığının metreleri bulduğu mahallede yaşayanlar, yüksek rakımlı dağların yamaçlarından geçen ve 18 noktada çığ riski bulunan yolun sürekli kapanması nedeniyle zor günler yaşıyor.
????
Bazen günlerce esaret yaşayan mahalle sakinleri, yolun açık olduğu zamanlarda da ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çığın düştüğü noktalarda 8-9 metreyi bulan kar yığınlarının arasından geçerek ilçeye gidebiliyor.

"Mahallede kar kalınlığı 3-4 metreyi buluyor"

Mahallede yaşayan Bayram Akkaya, bölgede çok kar yağdığı için kışı çok zor geçirdiklerini söyledi.
Kışın 6 ay boyunca zorluklarla mücadele ettiklerini belirten Akkaya, şunları kaydetti:
"Çok zor şartlar altında burada yaşam mücadelesi veriyoruz. 10 kilometrelik yolda 18 çığ yatağı var. İlçeye gidenler akşam dönmekte zorlanıyor. Bazen çığ korkusundan dolayı diğer mahallelerde kalıyoruz. Rakım yüksek olduğu için sürekli kar ve tipi etkili oluyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri yolumuzu sürekli açıyor ama hemen sonrasında tekrar kapanıyor. Ulaşımımızı bazen atlarla sağlıyoruz çünkü tipi çığ yataklarını dolduruyor ve sürekli çığ düşüyor. Mahallede kar kalınlığı 3-4 metreyi buluyor. Bazen bir ay boyunca kimse evden çıkamıyor. Ulaşımı tünellerden sağlıyoruz. Yolun yarısında kar tünelleri var. Talebimiz yol güzergahının değiştirilmesi. Alternatif bir yol sunulursa rahat ederiz. Tünellerden dua ederek geçmeye çalışıyoruz. Her an çığ düşecek diye çok korkuyoruz."

"Yolumuzun değiştirilmesi lazım"

Yeni bir yola ihtiyaçlarının olduğu ifade eden Murat Koç da "Bizim için kış demek çile, zorluk demek. Yılın 6 ayını zorluklarla geçiriyoruz. Kar ve fırtına nedeniyle bazen bir ay dışarı çıkamıyoruz. Çığ noktalarında metrelerce kar var. Erzakımızı atlarla taşıyoruz." dedi.
Naci Teker ise "Hepimiz çiftçilikle uğraşıyoruz, hayvan besliyoruz. Yolumuzun değiştirilmesi lazım. Korkarak ilçe merkezine gidiyoruz. Her yerde metrelerce kar bulunuyor. Ekipler sürekli yolu açıyor ama her seferinde kapanıyor. Ulaşım çok zor." diye konuştu.

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hüseyin Burak Uçar, Dünya Öykü Günü’nde okurlarıyla buluştu

2026-02-17 10:23 - Özel Haber

Nesli risk altındaki Ankara kedileri kendilerine özel kedi evinde korunuyor

2026-02-17 11:27 - Magazin

Tartıda yaklaşık 12 kiloyu gören kedi Boncuk, diyet ve pilatesle zayıflamaya çalışıyor

2026-02-17 11:37 - Magazin

Rus istihbarat emekli generali Prof. Plotnikov, dikGAZETE’ye konuştu: Bölgede savaş potansiyeli artıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2026-02-18 09:44 - Özel Haber

Bakü: Azerbaycan-ABD anlaşması Rusya’nın da yararına

2026-02-18 18:32 - Özel Haber

Moskova Crocus tekstil fuarına çok sayıda Türk firması katıldı

2026-02-18 17:05 - Özel Haber

Rusya’dan yeni Türk başkonsolosa 'hoşgeldin' tebriği

2026-02-18 08:59 - Özel Haber

Atış poligonuna bitkin halde gelen tilki 'Barut' polislerle dost oldu

2026-02-20 14:47 - Magazin

Bakan Bayraktar ile Rusya Başbakan Yardımcısı Novak Rusya ve Türkiye enerji işbirliğini görüştü

2026-02-20 20:56 - Özel Haber

Ankara ve Moskova, Güney Kafkasya’yı görüştü

2026-02-20 17:08 - Özel Haber

İlgili Haberler

Muş'ta karla kaplı köyde yaşayanlar, zorlu kış şartlarına göğüs geriyor

16:28 - Çevre-Hayat

Ilgaz ve Yaralıgöz dağlarında kar manzarası havadan görüntülendi

14:08 - Çevre-Hayat

Yurt dışından gelen gençlerle iletişim sayesinde İngilizce öğreniyorlar

13:08 - Çevre-Hayat

Okulda kurulan müzede öğrenciler doğayı okul ortamında keşfediyor

12:32 - Çevre-Hayat

"Yaralı kanatlar" Van'daki merkezde yapılan tedaviyle hayata tutunuyor

12:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - Dünya

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, BM'nin "giderek daha fazla güç kaybettiğini" belirt

23:03 - Dünya