?>

Kanserin yanı sıra kistik fibrozis hastalarının ilaçları da geri ödeme kapsamına alınacak

Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının düzenlemesiyle 25 farklı kanser alt türünün tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacının yanı sıra kistik fibrozis hastalarının uzun süredir beklediği ilaç da geri ödeme kapsamına alınacak.

Sağlık - 3 ay önce

Ankara

Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının düzenlemesiyle akciğer, meme, cilt gibi 25 farklı kanser alt türünün tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacının yanı sıra kistik fibrozis hastalarının uzun süredir beklediği ilaç da SGK'nin geri ödeme listesine alınacak.

????

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine Toplantısı'nda 25 farklı kanser alt türünün tedavisinde kullanılan 5 akıllı ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı.

Hastalar için kritik önem taşıyan söz konusu karara ilişkin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla yapılan düzenlemeyle özellikle kanser hastalarının ilaca erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Düzenlemeyle klasik hodgkin lenfoma, melanom, malign melanom, kolorektal kanser, küçük hücreli akciğer kanseri, mide kanseri, renal hücreli karsinom ve meme kanserinin aralarında bulunduğu 25 farklı kanser türüne ilişkin 5 immünoterapi ilacı geri ödeme kapsamına alınacak.

Kistik fibrozis ilacı da geri ödemeye alınacak

Ayrıca söz konusu düzenleme, kalıtsal bir hastalık olan, kişilerin solunum, sindirim ve üreme sisteminde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen, özellikle akciğer, karaciğer, pankreas, bağırsak ve sinüs gibi organlarda ciddi tahribata yol açan kistik fibrozis hastaları için de sevindirici bir gelişmeyi kapsıyor.

5 immünoterapi ilacının yanı sıra kistik fibrozisin tedavisinde kullanılan ilaç da Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine alınacak.

Yeni düzenlemeden yaklaşık 48 bin kanser ve yaklaşık 1000 kistik fibrozis hastası yararlanabilecek. Son düzenlemeyle birlikte geri ödeme listesindeki kanser ilaçlarının sayısı ise 784'e yükselecek.

"Kanser hastalarımız hiçbir ücret ödemeden ulaşabilecek"

Düzenlemeye ilişkin basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Basri Velioğlu da "immünoterapi" ilaçlarının akıllı ilaçlar olduğunu, bağışıklık sistemini düzenleyerek kanser hücrelerinin yakalanmasını ve öldürülmesini sağladığını anlattı.

Velioğlu, söz konusu ilaçların kemoterapiyle birlikte veya tek başına ayrı olarak da uygulanabildiğini belirtti.

Ödeme listesine alınan ilaçların, akciğer, bağırsak, mide, meme baş, boyun gibi 25 farklı kanser türünde kullanılabileceğini aktaran Velioğlu, "Bu ilaçlar, onkoloji merkezi olan tüm üniversite hastaneleri, vakıf üniversiteleri, eğitim araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler tarafından temin edilerek hastaya uygulanabilecek. Kişi tedavisini hangi hastanede alıyorsa bu ilaçlara da aynı merkezde ulaşabilecektir." diye konuştu.

Tedavi öncesinde ilgili uzman hekim tarafından tek hekim ilaç raporunun ve reçete düzenlemesinin yeterli olacağına işaret eden Velioğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 48 bin vatandaşımız tedaviye ulaşma olanağına kavuşacak. Resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından kısa süre içerisinde düzenleme hayata geçecektir. Bu akıllı immünoterapi ilaçlarına kanser hastalarımız hiçbir ücret ödemeden ulaşabilecek. Cumhurbaşkanımızın dün müjdesini verdiği 5 kalem akıllı ilaçla birlikte toplam 784 kanser ilacı geri ödeme kapsamına alındı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna: Rusya'nın Dnipro'ya düzenlediği füze saldırısında 11 kişi öldü, 160'tan fazla kişi yaralandı

2025-06-24 20:01 - Dünya

Rusya: Orta Doğu’daki durum keskin şekilde kötüleşti

2025-06-26 11:52 - Dünya

Üniversite öğrencisinden engelli çocuğa puset desteği

2025-06-25 11:52 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yaralı bulunan yavru boz ayı, Sakarya'daki hayvanat bahçesinde misafir ediliyor

2025-06-25 13:27 - Çevre-Hayat

Diyarbakır, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendiriyor

2025-06-26 16:47 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalkınma Yolu'yla jeopolitik imkanlarımızı kapsamlı bir ekonomik avantaja dönüştüreceğiz

2025-06-27 15:54 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarım sektörüne müjdeler

2025-06-28 15:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi

2025-06-25 00:58 - Siyaset

Kırşehir'de jandarmadan down sendromlu Sıla'ya doğum günü sürprizi

2025-06-25 12:53 - Çevre-Hayat

İran'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansıyla işbirliğini askıya alma girişimi ne anlama geliyor

2025-06-25 13:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Yerli helikopter Gökbey 2026'da hava ambulans filosuna dahil oluyor

12:47 - Sağlık

Kan kanserlerinde yenilikçi ve kombine tedaviler, hastalarda ortalama yaşam süresini uzatıyor

16:27 - Sağlık

Adana Şehir Hastanesi nakil bekleyen 75 çocuğa "umut" oldu

13:18 - Sağlık

Organ bağışında bağışçı yakınlarına nakilde öncelik verilecek

11:47 - Sağlık

"Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri"nde 4. gün oturumları gerçekleştirildi

19:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can'a tutuklama talebi

15:57 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş Macaristan'da

15:32 - Siyaset

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, NATO Askeri Komite Toplantısı'na katıldı

15:18 - Gündem

İsrail ordusu Suriye'nin Kuneytra iline baskın düzenledi

15:13 - Dünya

İstanbul için kuvvetli sağanak uyarısı

15:03 - Gündem