?>

Kanada tarihinde ilk kez bir Türk şeref madalyası aldı

Kanada tarihinde ilk kez bir Türk, Kanada toplumuna üstün hizmetlerde bulunanlara verilen en büyük ödül olan "Kanada Şeref Madalyası" ile ödüllendirildi.

Dünya - 8 yıl önce

NİAGARA-ON-THE-LAKE

Kanada tarihinde ilk kez bir Türk, Kanada toplumuna üstün hizmetlerde bulunanlara verilen en büyük ödül olan "Kanada Şeref Madalyası (Order of Canada)" ile ödüllendirildi.

'Kuzeydeki son Osmanlı': Dr. Fuad Şahin

Kanada’nın Niagara-On-The-Lake kasabasından yaşayan Kanada vatandaşı 95 yaşındaki Türk Dr. Fuad Şahin, ülkedeki Müslüman ve Türk toplumuna yaptığı katkılardan dolayı Kanada Şeref Madalyası ödülüne layık görüldü.

AA muhabirine konuşan Fuad Şahin, 1958 yılında geldiği Kanada’da 60 yıldır bir şeyler yapmak için çabaladığını, bunun da Kanada makamlarınca takdir edilmesinden mutlu olduğunu söyledi.

Kraliçe II. Elizabeth’i temsilen görev yapan Kanada Genel Valisi Julie Payette’nin ofisinden arandığını anlatan Şahin, "Bugüne kadar yaptıklarımdan bahsederek bana bu ödülü vermek istediklerini söylediler. Bunun için 24 Ocak’ta Ottawa’da yapılacak törene davet ettiler." dedi.

"Evde cuma ve bayram namazları kılardık"

Şahin, Kanada’ya geldikleri ilk günlerden itibaren dinlerini yaşamaya çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Niagara’da yaşamaya başladığımızda sadece bir Müslüman aile vardı. Bizim ev geniş olduğu için Cuma ve bayram namazlarını burada kılardık. Bayram sabahları Niagara Nehri kıyısına eşim ve çocuklarla sofralar kurar, gelen Müslümanlarla bayram ederdik. Sonra Müslümanlar gelmeye başladı. Biz de Niagara’da bir cami açtık."

İlerleyen yıllarda ülke genelindeki Müslümanların dernek ve vakıflar kurarak organize olmalarını sağladığını, bir araya getirerek yaşadıkları her kentte birer cami açmalarına ön ayak olduğunu anlatan Dr. Fuad Şahin, "Ardından 33 sene önce Uluslararası Kalkınma ve Yardım Vakfı’nı kurdum. Bu vakıf bugün de hala hizmetlerine devam etmektedir." dedi.

"En iyi olmamız lazım"

Şahin, her toplumun iyi insana ihtiyacı olduğunu anlatarak, gençlere şöyle seslendi: "İyi Müslüman demek, iyi insan demektir. Çocuklara her zaman ‘Nasılsınız?’ diye sorduğumda ‘İyiyiz’ derler. Ben de onlara, ‘İyi yetmez, daha iyi, en iyi olmamız lazım’ derim. Bugüne kadarki her sohbetimde, vaazımda ve hutbelerimde bundan bahsettim."

Dr. Şahin, daha önce de aralarında Ontario Eyalet Şeref Madalyası'nın da bulduğu birçok ödüle layık görülmüştü.

Kanada Şeref Madalyası, Dr. Fuad Şahin’e 24 Ocak 2018'de Ottawa’daki Kanada Genel Valiliği konutunda düzenlenecek törenle verilecek.

Genel Valilik bünyesindeki bir seçici kurul tarafından verilen ödül, zamanın Başbakanı Lester B. Pearson’ın teklifinin Kraliçe II. Elzabeth tarafından onaylanması üzerine 17 Nisan 1967 yılında ihdas edildi. Kanada Şeref Madalyası, 1 Temmuz 1967'den itibaren sahiplerini bulmaya başladı. Ödül, her yıl belirli aralıklarla kendi alanlarında etkin hizmetlerde bulunanlara veriliyor.

Fuad Şahin

Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir’deki subaylarından Mehmet Salih’in oğlu Dr. Fuad Şahin, Kanada'daki Niagara Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Niagara-On-The-Lake kasabasında yaşıyor.

Kanada Türk toplumunca "Kuzeydeki son Osmanlı" olarak adlandırılan 95 yaşındaki Şahin, Trablusgarp’ta 1922'de dünyaya geldi ve 1958'de göçtüğü Kanada’da birçok cami, dernek ve vakfın kuruluşuna öncülük ederek Türk ve Müslüman toplumunun sevgisini kazandı.Muhabir: Seyit Aydoğan

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hicri takvime göre bugün ayın kaçı? Hicri takvim 1439-40

2018-01-08 10:02 - Çevre-Hayat

Trump'ın eski başstratejisti Bannon'dan geri adım

2018-01-08 02:47 - Dünya

İç turizmde hedef 10 milyon kişiye tatil yaptırmak

2018-01-08 16:56 - Ekonomi

İsrail'den Şam'a füze saldırıları

2018-01-09 19:02 - Dünya

Uyuşturucu ve 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

2018-01-11 01:32 - Asayiş

TSK açıkladı! 6 terörist etkisiz hale getirildi

2018-01-07 17:32 - Asayiş

Üsküp'ün zamana direnen saatçisi

2018-01-11 15:32 - Çevre-Hayat

Kanada tarihinde ilk kez bir Türk şeref madalyası aldı

2018-01-14 01:32 - Dünya

'Bizler 7 Ağustos ruhunu yaşamaya devam ediyoruz'

2018-01-09 15:48 - Gündem

Premier Lig'de aralık ayının futbolcusu Harry Kane

2018-01-13 02:02 - Spor

İlgili Haberler

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 20 maddelik Gazze planını Netanyahu ile açıkladı

23:33 - Dünya

İngiltere'de iktidar partisi üyeleri hükümeti Gazze'de soykırımı kabul etmeye çağırdı

20:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya