'Kamu eliyle fabrikatörlük olmuyor'

AK Parti Kırklareli Milletvekili Minsolmaz, "Özel sektörün 8 fabrikası, devletin 3 kat fazla olan 25 fabrikasının üretimine yakın bir üretim yapıyor. Bu da bize gösteriyor kamu eliyle fabrikatörlük olmuyor." dedi.

Politika - 8 yıl önce

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli sermaye ile kurulan şeker fabrikalarının Türkiye'de sanayileşme açısından da önemli bir misyon yüklendiğini belirtti.
Şeker fabrikalarının önemini çok iyi bildiğini dile getiren Minsolmaz, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak pancar parası ile üniversite okuduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin, 1920'li yıllarda özel sektörün olmadığı bir dönemde kurulan ve o günkü şartlarda görevini yapan bu şeker fabrikalarının durumunu yeniden değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Minsolmaz, şeker fabrikalarının, Anavatan, DSP ve MHP koalisyonu döneminde 2000 yılında özelleştirme kapsamına alındığına işaret etti.
Selahattin Minsolmaz, Türkiye'deki 33 şeker fabrikasının 25'inin devlete ait olduğunu belirterek, özel sektöre ait olan 8 şeker fabrikası yılda 1 milyon ton üretim yaparken devlete ait 25 fabrikanın sadece 1.4 milyon tonluk üretim yapabildiğine dikkati çekti.
Minsolmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özel sektörün 8 fabrikası, devletin 3 kat fazla olan 25 fabrikasının üretimine yakın bir üretim yapıyor. Bu da bize gösteriyor kamu eliyle fabrikatörlük olmuyor, kamu personel düzeni içerisinde yüksek verimlilikte üretim yapılamıyor. 1920'de özel sektör yokken, devletin elinde bir güç varken, bu fabrikalar devlet eliyle kurulmuş, bir noktaya kadar da devlet eliyle de işletilmiş olabilir. Ama artık dünya değişti. Çağdaş dünyada devlet artık zaten fabrikatörlük yapmıyor. Bu nedenle, özel sektöre, özel sektördeki verimliliğe, inovasyona güvenmek, buradaki katma değeri görmek lazım. Zaten bu özelleştirmelerle, fabrikalar kapatılmıyor, pancar çiftçisinin üretimine engel olunmuyor ve işçilerin özlük haklarında bir kayıp olmuyor. Bu fabrikalar, 5 yıl üretim yapacak ve işçiler işten çıkarılmayacak. Bu fabrikalar devlet elinde olduğu için verimsizlikten dolayı sürekli kapanma riski taşıdığında pancar üreticisi, üretimden vazgeçerse asıl o zaman bu üreticileri geri getiremeyiz ve daha büyük sıkıntıya gireriz."
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA'dan Panathinaikos'a 3 yıl Avrupa kupalarından men cezası

2018-04-25 02:50 - Spor

'Bayraklı köy'ün kadınlarının 103. yıl mesaisi

2018-04-23 16:32 - Çevre-Hayat

'e-Devlet'te 'milletvekili aday adaylığı' yoğunluğu

2018-04-25 13:32 - Siyaset

'Kendiyürür bir budama artığı parçalama makinesi' geliştirildi

2018-04-26 19:02 - Çevre-Hayat

Citroen Total Abu Dhabi WRT, Arjantin Rallisi'ne hazır

2018-04-26 20:03 - Ekonomi

57. Alay Türk milletinin kalbinde

2018-04-24 02:02 - Gündem

GE Havacılık ile THY arasında motor temini anlaşması

2018-04-25 17:34 - Ekonomi

"Sesli Adımlar" projesi başarılarını dünyaya taşıyor

2018-04-28 14:02 - Genel

'Batı Karadeniz'in İncisi'nde gün batımı

2018-04-27 00:02 - Günün Fotoğrafı

İşte, seçime katılmak için istifa eden kamu görevlileri

2018-04-27 01:45 - Siyaset

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ede

18:17 - Gündem

Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi ile 'Terörsüz Bölge' ülküsünü buluşturan bütüncül irade n

18:13 - Gündem

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi