?>

Kalp nakliyle hayata tutundu, şimdi kalbi organ nakli için atıyor

Kalp nakliyle hayata tutunan Ercan Çalışkan, Karaman'da kurduğu dernekle organ bağışına dikkati çekiyor, hiçbir karşılık beklemeden hastaların yardımına koşuyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Karaman

Genç yaşta babasını kaybeden 63 yaşındaki Çalışkan, 1989'da kalp krizi geçirdi. Rahatsızlığı ilerleyince 2010'da beyin ölümü gerçekleşen genç bir kızın bağışlanan kalbinin nakledilmesiyle hayata tutunan Çalışkan, o günden sonra hastalara yardım etmeye çalıştı.

Çalışmalarını 2018'te kurduğu Karaman Organ Nakli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAR-ON-DER) çatısı altında yoğunlaştıran Çalışkan, çeşitli etkinliklerle organ bağışına dikkati çekiyor.

Organ bağışının önemini anlatan seminerler ve doktorların katılımıyla konferanslar düzenleyen, ev toplantıları yapan, stantlar kuran Çalışkan, bugüne kadar çok sayıda kişiye nakil yapılmasına vesile olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Nakil bekleyen hastalar ile ailelerine dernek aracılığıyla destek olan, ömrü yettiğince çalışmalarına devam etmeyi düşünen Çalışkan, AA muhabirine, Almanya'da çalıştığı dönemde ilk geçirdiği kriz sonrası kalbinin çok hasar gördüğünü söyledi.

Yurt dışında kalp ameliyatı olmak istediğini ancak doktorların sıcak bakmadığını anlatan Çalışkan, ikinci kez kalp krizi geçirince malulen emekli olduğunu dile getirdi.

Çalışkan, Türkiye'de geçirdiği ameliyat sonrası 15 yıl sağlıklı yaşadığını ancak bir süre sonra kalp yetmezliği rahatsızlığının ortaya çıktığını belirterek, "Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvurdum. Kalp nakli olmam gerektiğini söylediler. Çok zor durumdaydım. Ölümle yaşam arasında gidip gelirken genç bir kızın bağışlanan kalbi bana umut oldu. Nakil oldum. Bu kardeşimizin kalbiyle yaşıyorum. Ona sürekli dua ediyorum. Allah ailesinden de razı olsun. Bu tür aileler çoğalsın." diye konuştu.

"En büyük sevincimiz bu insanları sağlıklı olarak görmek"

Kalp nakli olduktan sonra kendisine imkanları dahilinde organ nakli ve bağışı için çalışmaya adayacağı sözünü verdiğini vurgulayan Çalışkan, şunları söyledi:

"İlimizde KAR-ON-DER'i kurdum. Dernek olarak şu ana kadar 70'e yakın böbrek nakline vesile olduk. 30'a yakın karaciğer, 5 kişiye yapay kalp, 4 kişiye de kadavradan kalp nakli yapılmasına vesile olduk. Hiçbir karşılık beklemeden bu insanları yeri geldiğinde Antalya'ya götürüyor, maddi manevi destek oluyoruz. Tedavilerini sağlıyoruz. Hocalarımla kardeş gibi olduk. En büyük sevincimiz bu insanları sağlıklı olarak görmek. Birçok kişi hastalığında nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyor."

Kadavradan nakillerin artması için organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, bu duyarlılığı artırmak için mücadele verdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'daki orman yangını söndürüldü

2022-05-21 17:45 - Asayiş

Ekonomik güven endeksi verileri açıklandı

2022-05-23 10:58 - Ekonomi

'Bu çocukları birlikte dağdan indireceğiz'

2022-05-22 17:53 - Gündem

ABD'deki 49 eyalette Kovid-19 vakaları artış gösterdi

2022-05-19 19:21 - Dünya

Yazar Mustafa Seçkin son yolculuğuna uğurlandı

2022-05-25 20:53 - Gündem

Iğdır'dan Ağrı yaylalarına göçerlerin yolculuğu başladı

2022-05-24 15:13 - Çevre-Hayat

Milli kürekçiler Dünya Kupası'nda yarışacak

2022-05-25 10:10 - Spor

ABD Dışişleri, Suriye konusunda Türkiye ile temasa geçtiklerini açıkladı

2022-05-25 23:41 - Dünya

Türk Yıldızları Erzincan semalarında gösteri yaptı

2022-05-21 15:44 - Çevre-Hayat

'Sanayinin Liderleri' TOBB'da açıklandı

2022-05-24 15:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Hatay'da kırsal deprem konutlarının yapımı sürüyor

16:43 - Çevre-Hayat

İzmir Ödemiş'teki orman yangını 40 haneli mahalleyi 'hayalet köy'e dönüştürdü

17:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da öğrenciler harçlıkları ile sattıkları oyuncakların parasını Filistinli çocuklara bağışladı

17:12 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta 1000 kınalı keklik doğaya bırakıldı

16:53 - Çevre-Hayat

'Alev savaşçıları'ndan İzmir'deki ormanlar için yoğun mücadele

16:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hatay Dörtyol'da dün çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

07:48 - Gündem

ABD'nin Texas eyaletinde meydana gelen sellerde en az 13 kişi öldü

02:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, "vergi indirimi" tasarısını imzaladı

02:17 - Dünya

Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı, Hatay Dörtyol'daki yangına müdahale ediliyor

23:52 - Gündem

DMM "Türkiye, İsrail'e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı" iddiasını yalanladı

23:25 - Gündem