Kahramanmaraşlı kadın girişimci atık talaşı sanat eserlerine dönüştürüyor

Kahramanmaraş'ta yaşayan 50 yaşındaki girişimci Hatice Saçmalı, hobi olarak başladığı ahşap oyuncak kursunda ortaya çıkan talaş tozlarını değerlendirme fikrini zamanla geliştirerek çevreci bir girişime dönüştürdü.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Kahramanmaraş
Yaklaşık 9 yıl önce hobi olarak başladığı kursta, ahşap parçalarından oyuncak üreten Saçmalı, üretim sırasında çıkan talaş tozunu değerlendirmek istedi.
Talaş tozunu doğal malzemelerle karıştırarak hamur kıvamına getiren Saçmalı, broş, kolye, küpe gibi süs eşyaları ile minyatür dekoratif ürünler üretmeye başladı.

Çalışmalarını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Servier Grup işbirliğiyle İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı'nda kurulan Kadın İş Geliştirme Merkezi'ndeki (KİGEM) atölyede sürdüren Saçmalı, hobisinin zamanla mesleğe dönüştüğünü ve bu durumdan memnun olduğunu söyledi.

Ahşap kursunda aldığı eğitimle yola çıktığını belirten Saçmalı, şunları kaydetti:
"Kursta zamanla kendi oyuncak tasarımlarımı yapmaya başladım. Üretim sırasında ortaya çıkan talaş tozlarını atmak istemedim, biriktirmeye başladım. 'Bu tozlarla ne yapabilirim?' diye düşünürken, en sevdiğim çiçek olan gülü yapmayı denedim. Farklı doğal karışımlar hazırlayarak hamur elde ettim ve bu hamurdan ilk gülü yaptım. Ortaya çıkan sonuç beni çok etkiledi. Ardından bu yöntemi geliştirip daha fazla ürün elde etmeye başladım."
????

"İnovasyon projesi seçildi"

Hediyelik ürünler yaparak özel siparişler almaya başladığını dile getiren Saçmalı, KİGEM'in bir yarışmasında 300 başvuru arasında çalışmalarının tek "inovasyon projesi" olarak seçildiğini ifade etti.

Ahşabın her parçasını değerlendirmeye çalıştığını vurgulayan Saçmalı "Ahşap çok değerli ve doğal bir malzeme. Küçük parçaları maskot yapımında kullanıyorum, talaş tozunu ise sanata dönüştürüyorum. Bu malzemeden tablolar, güller, çiçek buketleri, tepsiler, kutu süslemeleri, yaka iğneleri, broşlar, küpeler ve takılar yapıyorum." dedi.

Yoğun emek ve sabır gerektiren üretim sürecinin ardından ortaya çıkan ürünlerin beğeni topladığını belirten Saçmalı, "Ahşap tozundan yaptığımı duyunca çok şaşırıyorlar. Talepler oldukça güzel, her kesime hitap eden tasarımlar yapmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

En büyük hayalinin kadınların istihdam edildiği bir ahşap atölyesi kurmak olduğunu dile getiren Saçmalı, "Kadınlara destek vermek ve onların üretimde yer almasını sağlamak istiyorum. Çünkü kadın mutlu olursa çocuk da mutlu olur." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hakan Çalhanoğlu, Inter'de kalmak istiyor

2025-07-23 15:38 - Spor

Bulgaristan, Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamasını kolaylaştırdı

2025-07-23 14:48 - Dünya

Dijital Bankalar ve Fintech Girişimleri Geleneksel Finansı Nasıl Değiştiriyor?

2025-07-24 16:56 - İnsan-Hayat

Trump, Kafkasya yaklaşımıyla ilgili Cumhurbaşkanı Aliyev’in kendisini öven konuşmasını paylaştı

2025-07-22 14:58 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

2025-07-19 00:38 - Dünya

Yerli turistler yılın ilk çeyreğinde 76,4 milyar lira seyahat harcaması yaptı

2025-07-22 10:38 - Ekonomi

Gaziantepli Kıbrıs gazisi, Rumların kadın ve çocuklara yaptığı zulmü unutamıyor

2025-07-20 13:23 - Gündem

Yurt genelinde bu hafta 'fön' rüzgarları etkili olacak

2025-07-20 17:23 - Çevre-Hayat

Şırnak'ta atıl araziler tarıma kazandırılıyor, toplanan taşlarla köy yolları asfaltlanıyor

2025-07-22 14:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2025-07-18 18:48 - Siyaset

İlgili Haberler

Atlı Polis Birliği, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri için Bitlis'te

21:28 - Çevre-Hayat

Japonya'da bir baba, Fuji Dağı'na tırmanmak için 7 yaşındaki oğlunu 2 bin metrede yalnız bıraktı

16:43 - Çevre-Hayat

Miryokefalon Savaşı'nın izleri Bağırsak Boğazı'nda aranıyor

14:42 - Çevre-Hayat

Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü Ahlat'ta görkemli etkinliklerle kutlanacak

12:13 - Çevre-Hayat

Türk ordusunun komutan adayları, sınırlarını zorlayarak geleceğe hazırlanıyor

10:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

"Kalıcı oje ve protez tırnak uygulamalarında kullanılan ışıklar kanser riskini artırabilir"

01:22 - Sağlık

Ankara'da bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak

00:47 - Gündem

İsrail ordusunun ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyindeki saldırıları sürüyor

00:38 - Dünya

ABD mahkemesi Trump'ın 75 ülkeden gelen göçmen vizelerini askıya alma kararını durdurdu

00:28 - Dünya

Fenerbahçe, Konyaspor'u farklı geçti

23:47 - Spor