?>

'Kadınlar arasında eşitsizlik giderildi'

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Satır, "Kadınlar arasında eşitsizlik, 24. Dönem'de giderildi." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

TBMM - Melda Çetiner Karagöz

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, kadınlar arasında eşitsizliğin 24. Dönem'de bazı kadın milletvekillerinin başörtüsüyle Meclis çalışmalarına katılmasının ardından giderildiğini belirterek, "Bundan sonra kadınların siyasette başörtülü ya da başörtüsüz olarak var olmaları üzerinden değil, seçilmiş ve karar mekanizmalarında sayılarının artması için çalışmak lazım." dedi.

Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte kadınlar arasında eşitsizlik olduğunu kaydetti. Başörtülü kadınların Meclise girmelerinde problem yaşandığına işaret eden Satır, bu sorunun, 24. Dönem'de aşıldığını ifade etti.

24. Dönem'de Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey'in hac dönüşünde Meclisteki çalışmalarını ve özel hayatlarını başörtülü olarak devam etme kararı aldığını hatırlatan Satır, daha sonra Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ve Aydın Milletvekili Semiha Öyüş'ün de aynı yönde karar aldığına değindi.

"Her parti, kadın milletvekili sayısını artırmalı"

Başörtüsüyle Meclise girme sorununun, o dönem bazı kadın milletvekillerinin cesareti ve kendi özellerinde aldıkları kararla çözüldüğünü anlatan Satır, şöyle konuştu:

"Hacca giden arkadaşlar dönüşte başörtülerini açmama kararı aldı ve biz de bu kararlarına saygı duyduk. Bununla ilgili Mecliste birtakım çalışmaları, görüşmeleri yaptık. O dönem için bu karar belki sıkıntı yaratabilecek bir konuydu. Mecliste tekrar tartışmalar olabilirdi. Ama bunlar yaşanmadan o zaman Başbakanımız olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öngörüsü ve desteği, milletvekili arkadaşlarımızın cesaretiyle sorun aşılmış oldu. Kadınlar arasındaki eşitsizlik, 31 Ekim 2013 tarihinde giderildi. 24. Dönem'de yaşanan bu önemli gelişmeyle ayrımcılık giderildi, kadınlar arasında eşitlik sağlandı. Bu dönemde hiçbir sorun yaşanmadan, tartışma konusu bile olmadan arkadaşlarımız başörtüyle Meclise girdiler ve görevlerini ifa ediyorlar. Olması gereken de bu..."

Kadınların siyasette başörtülü ya da başörtüsüz var olmaları üzerinden değil, hem seçilmişlerin hem de karar mekanizmalarında sayılarının artması için çalışmak gereğini işaret eden Satır, "Bundan sonra kadın sayısını nasıl artıracağımız üzerinden çalışma yapmak lazım. Bu konu, partiler üstü bir konudur. Her parti, kadın milletvekili sayısını artırmalı. Bunun için pozitif ayrımcılık olmalı. Türkiye nüfusunun yarısı erkekse, yarısı da kadın... Temsilde adaletin de sağlanması lazım." görüşünü kaydetti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Elektrik panosundan başladığı ifade ediliyor'

2016-12-01 05:02 - Gündem

Hasta yakını doktoru darp etti!

2016-12-04 13:17 - Asayiş

Trump, Tayvan lideri ile görüştü

2016-12-03 10:17 - Dünya

ATO'da başkanlık seçimi başladı

2016-12-03 12:32 - Ekonomi

Çöpten çıkan eski eşyalarla müze kurulacak

2016-12-01 20:08 - Kültür Sanat

Motivasyonu artırmanın 9 adımı

2016-12-04 20:57 - Gündem

Bahçelievler’de alkollü sürücü dehşet saçtı: 1 ölü

2016-12-02 09:32 - Asayiş

Halep'te ölümden çaresizliğe kaçış

2016-12-07 16:32 - Dünya

TÜYAP 2017'de 96 fuar düzenleyecek

2016-12-04 17:02 - Ekonomi

Konya'dan 'Halep'e Yol Açın' kampanyası

2016-12-06 23:17 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Lee'yi resmi törenle karşıladı

17:37 - Gündem

"İslam Düşüncesinin Meseleleri Uluslararası Sempozyumu"nun sonuç bildirgesi açıklandı

17:17 - Gündem

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, Anıtkabir'i ziyaret etti

16:33 - Gündem

Hatay'ın içme suyu kaynaklarından Karaçay Barajı'nda doluluk oranı yüzde 6,1'e düştü

15:23 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Ata tohumlarında tescil ettiğimiz çeşit sayısını 49'a yükselttik

14:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk: Hayallerimize yürümemiz için çok kritik bir maça çıkacağız

17:48 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Lee'yi resmi törenle karşıladı

17:37 - Gündem

Almanya: Ukrayna tek taraflı toprak tavizleri vermeye zorlanmamalı

17:28 - Dünya

"İslam Düşüncesinin Meseleleri Uluslararası Sempozyumu"nun sonuç bildirgesi açıklandı

17:17 - Gündem

Nijerya'nın Bauchi eyaletinde güvenlik endişeleri nedeniyle tüm okullar kapatıldı

17:13 - Dünya