?>

Kadın girişimci zeytin ağacından aldığı ilhamla takılar tasarlıyor

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan Binnur Funda Erdem, 20 yıl önce başladığı mücevher takı tasarımı işinde değerli taş ve madenlerden zeytin ağacını model alarak takı üretiyor.

Çevre-Hayat - 8 saat önce

Balikesir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan evli ve bir çocuk annesi Erdem, İstanbul'da uzun yıllar iletişim sektöründe çeşitli görevlerde bulundu.

????

Daha sonra ailesiyle Balıkesir'in Edremit ilçesine yerleşme kararı alan Erdem, 10 yıldır zeytin ağacından ilham alarak çeşitli takılar tasarlıyor. "Ölmez Ağacın Gölgesinde Zeytin" adıyla zeytin ağacının dalından meyvesine, çekirdeğinden köklü gövdesi kadar birçok modeli kullanan Erdem, altın, gümüş ve değerli taşlardan oluşan kolye, broş, yüzük, küpe, kravat iğnesi ve tokalar yapıyor.

Binnur Funda Erdem'in ilçedeki bir butik oteldeki atölyesinde ürettiği mücevher takı tasarımlarından bir kısmı dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor. Erdem'in tasarımları, geçen yıl Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'nin konuklarına sunulan prestijli hediyeler arasında da yer aldı.

Her tasarımı için birer kısa hikaye de yazan Erdem, takılarını internet aracılığıyla satışa sunuyor.

"Kazdağları, zeytinin anavatanı"

Erdem, mücevher tasarımına başlama nedeninin kültürel mirası gelecek nesillere aktarma arzusu olduğunu söyledi.

Zeytin ağacının Anadolu coğrafyası için sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda barışın, bilgeliğin ve uzun ömrün sembolü olduğuna dikkati çeken Erdem, "Benim için Kazdağları, zeytinin anavatanı. Bu topraklarda yürürken zeytin ormanlarıyla çevrili olmak, bu eşsiz ağacın hikayesini mücevherlerimle anlatma sorumluluğu hissettiriyor." dedi.

Erdem, Kazdağları'ndan Gaziantep'e uzanan bu anlamlı yolculuktan duyduğu heyecanı dile getirdi.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gibi tarihi ve kültürel açıdan önemli bir mekanda koleksiyonunun sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdem, bu serginin zeytin teması üzerinden Balıkesir ve Gaziantep arasındaki kültürel bağları güçlendireceğini bildirdi.

Erdem, sözsüz iletişim aracı olarak mücevherin takılabilir kültür, tarih ve sanat yoluyla zeytinin Anadolu'daki yolculuğunu en güzel şekliyle anlatacağına inandığını belirterek, tasarımlarında sıklıkla kullandığı yeşil tonları Kazdağları'nın coğrafi işaretli ürünü olan yeşil çizik zeytinden ilham aldığını aktardı.

Zeytinin her bir detayının kendisine farklı bir estetik ve anlam sunduğunu belirten Erdem, tasarımlarını takan kişilerin zeytin ağacının temsil ettiği değerleri taşımasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Güreş Federasyonu'nda ilk Azerbaycanlı üye: Yusif Abbasov

2025-05-24 07:06 - Özel Haber

Carlo Ancelotti Real Madrid'e veda edecek

2025-05-24 00:42 - Spor

Savcının tehdit edilmesine ilişkin fezlekede şüphelilere yönelik değerlendirmelere yer verildi

2025-05-24 00:08 - Gündem

Türk boylarının mezarları 750 yıllık anıt ağacın gölgesinde zamana direniyor

2025-05-24 12:23 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

AK Parti'den "Yeni Anayasa Çalıştayı"na ilişkin açıklama

2025-05-24 12:13 - Siyaset

Tohum sektöründe AR-GE faaliyetlerine desteklerin yerliliği artırması bekleniyor

2025-05-24 12:33 - Ekonomi

Trump, US Steel'in Japon çelik üreticisi Nippon Steel ile ortaklık kuracağını açıkladı

2025-05-24 00:03 - Ekonomi

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için "markalaşma" ve "yerli üretim" tavsiyesi

2025-05-24 12:18 - Ekonomi

Trakya'nın bereketli topraklarında meşakkatli çeltik mesaisi başladı

2025-05-24 12:28 - Gündem

Trump, Harvard Üniversitesinin "yöntemlerini değiştirmesi gerektiğini" belirtti

2025-05-24 11:48 - Dünya

İlgili Haberler

Kars'ta doğa, yağmurların ardından açan rengarenk çiçeklerle kaplandı

15:03 - Çevre-Hayat

Öğrenciler okul bahçesinde kurulan serada topraksız tarım yöntemlerini öğreniyor

13:53 - Çevre-Hayat

Kastamonu yaylaları baharın tüm güzelliklerini sergiliyor

12:52 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da doktor adayları kırsaldaki öğrencilere ağız ve diş sağlığı hizmeti sunuyor

12:37 - Çevre-Hayat

Erzurum'da gönüllü öğretmenler hafta sonunu aileleriyle değil öğrencilerle geçiriyor

12:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, İstanbul'da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack ile görüştü

19:58 - Dünya

Salah, Premier Lig'de "sezonun oyuncusu" seçildi

19:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye'yi çok sağlam bir temel üzerinde yükselteceğiz

19:22 - Siyaset

Suriye İçişleri Bakanlığından kapsamlı yapısal reform paketi

19:17 - Dünya

Avrupa'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

19:12 - Dünya