?>

Kadın çalışanların dijital dönüşümdeki varlığı "etik ve güvenlik" risklerini azaltıyor

Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, teknoloji sektöründe kadınların daha fazla yer almasının sadece bireysel başarı değil, toplumsal ilerleme açısından da önemli olduğunu söyledi.

Teknoloji - 6 ay önce

İstanbul

Öney, kadının iş dünyasındaki yeri ve teknolojiyle olan ilişkisi hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların çocukluklarından itibaren toplumsal cinsiyet rolleriyle büyüdüğünü ifade eden Öney, bunun kariyer yolculuklarını da şekillendirdiğini aktardı.

Öney, "Bu çağ, aslında insanın kendi başına kaldığı çağın bitimini gösteren ve insanın artık robotlarla, yapay zekayla birlikte hareket edip çalışabileceği bir çağa işaret ediyor. Bu nedenle artık cinsiyet ve ön yargıları, cinsiyetçi algıları bir tarafa bırakıp insanı güçlendireceğimiz ve insanı daha küçücük yaşından itibaren yetenek ve yetkinlikleriyle ayrıştırıp onu güçlü yönleriyle ön plana çıkaracağımız çok önemli bir zamanın ve geleceğin içerisindeyiz." dedi.

❝Kadınların teknoloji dünyasını benimsemesi, teknoloji okuryazarı olması, kurdukları işlerde veya çalıştıkları ortamlarda teknolojiyi kendilerinin lehine kullanabilecek şekilde uzmanlaşmaları ya da dünyayı değiştirecek, Türkiye'de ekonomiye katkı verecek şekilde teknoloji… pic.twitter.com/3eHbKZLFuL

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) March 13, 2025

Yapay zekanın iş dünyasında giderek daha büyük bir yer edindiğini dile getiren Öney, "Bu dönüşüm sürecinde kadınların yeterince yer almaması etik ve güvenlik açısından riskler barındırıyor." ifadelerini kullandı.

Teknoloji sektöründe dünya çapında kadın temsilinin yetersiz olduğunu kaydederek, konuyla ilgili bir deneyimini paylaşan Öney, 2014'te Türkiye'ye İngiliz startup şirketi Blippar vasıtasıyla getirdiği yapay zeka tabanlı bir gözlük sistemini denediğinde, cihazın sesli komutlarına yanıt vermediğini söyledi.

Öney, "Bir erkek meslektaşım aynı komutu verince cihaz hemen çalıştı. Sonradan öğrendik ki bu sistem kadın sesiyle test edilmemişti." ifadelerini kullandı.

Silikon Vadisi'nde kadın yazılımcı oranının yüzde 3 olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını anlatan Öney, bu durumun sektörde ciddi bir eşitsizlik oluşturduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıfta bulunan Öney, teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının yüzde 34, yapay zeka gibi ileri teknoloji alanlarında ise yalnızca yüzde 2 seviyesinde kaldığını kaydetti.

"Teknoloji girişimcisi olma ruhunu kadınlara kazandırmalıyız"

Öney, kadınların teknoloji ve yapay zeka alanlarında daha fazla yer alabilmesi amacıyla Teknolojide Kadın Derneğini kurduğunu ve 75 markanın desteğiyle çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu yüzde 34 oranının tamamı da üretimde değil. Özel sektörün, kamunun, STK'lerin en büyük önceliğinin, kadını bu çağa uygun çalışabilir hale getirecek teknoloji okuryazarlığı, uzmanlığı ve yetkinliğini kazandırma konusuna yatırım yapmasıdır. Çünkü yarın öyle şeyler olacak ki şirketler insan kaynaklarını teknoloji bilgisiyle ölçecek. Yani bir iş ilanı çıkacak. Bu iş ilanı emin olun kadın ya da erkek diye ayrışmayacak. Bu noktada şu an oranlar tabii ki az ama sanmayın ki sadece Türkiye'de az, dünyada da bu oranlar çok az."

Teknoloji sektöründe kadınların daha fazla yer almasının sadece bireysel başarı değil, toplumsal ilerleme açısından da önemli olduğunu vurgulayan Öney, "Kadınların teknoloji dünyasını benimsemesi, teknoloji okuryazarı olması, kurdukları işlerde veya çalıştıkları ortamlarda teknolojiyi kendilerinin lehine kullanabilecek şekilde uzmanlaşmaları ya da dünyayı değiştirecek, Türkiye'de ekonomiye katkı verecek şekilde teknoloji girişimcisi olma ruhunu kadınlara kazandırmalıyız." diye konuştu.

Bu kapsamda kendi üzerine düşeni yaparak Teknolojide Kadın Derneğini kurduğunu anımsatan Öney, yaklaşık 160 kurumun bu ailenin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

16 yılda 200'ü aşkın kişiye sigarayı bıraktırdı

2025-03-10 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk milleti olarak Kudüs, Filistin nöbetimiz devam ediyor

2025-03-11 20:37 - Siyaset

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trabzonspor galibiyetiyle moral bulan Hatayspor'da hedef seri yakalayıp ligde kalmak

2025-03-13 12:08 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile telefonda görüştü

2025-03-10 13:42 - Siyaset

Bayraktar AKINCI 100 bin uçuş saatini aştı

2025-03-11 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi 'barış diplomasisinin' merkez üslerinden biri haline getiriyoruz

2025-03-12 15:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Okay Memiş'i kabul etti

2025-03-11 19:02 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD'li çip şirketi Nvidia, OpenAI'a 100 milyar dolara kadar yatırım yapacak

20:58 - Teknoloji

Bilişim Vadisi TEKNOFEST 2025'i ödüllerle tamamladı

14:02 - Teknoloji

KADEM'in kadın girişimcileri TEKNOFEST standında yerini aldı

18:23 - Teknoloji

SANCAR SİDA "mavi vatanı" koruma görevi için envantere girdi

18:17 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul kapanış töreninin ardından sona erdi

18:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Somalili bakanlar, Türkiye ile olan ilişkilerden memnun

11:28 - Dünya

Gezegenin su güvenliği için uluslararası güç birliği yapılacak

11:22 - Dünya

Fenerbahçe, Avrupa'da 291. maçını oynayacak

11:13 - Spor

Öğretmen ve öğrencilere yönelik umre turları için başvurular başladı

10:47 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'ne Hırvatistan'da başlayacak

10:43 - Spor