?>

Johannesburg sokakları, jakaranda ağaçlarında baharın gelişiyle açan mor çiçeklerle kaplandı

Dünyanın en büyük orman alanına sahip şehirlerinden kabul edilen Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kenti, ilkbaharın gelişiyle açan jakaranda ağaçlarındaki çiçeklerin moruna büründü.

Dünya - 3 yıl önce

Johannesburg

Johannesburg, yaklaşık 8 milyonluk nüfusuyla ülkenin ticaret ve finans merkezi olma özelliği taşıyor. Bölgede altının keşfinin ardından 19. yüzyıl sonlarında kurulan Johannesburg, şehir planlamacılığı ve cadde peyzajlarıyla öne çıkıyor.

Yaklaşık 1700 metre yükseklikte çok geniş bir platonun üzerine kurulu Johannesburg, dünyanın en büyük orman alanına sahip şehirlerinden biri. Yerel halk tarafından "Joburg" ve "Jozi" isimleriyle de anılan bu şehrin sokaklarını, caddelerini ve bahçelerini milyonlarca ağaç donatıyor.

Güney Amerika kökenli jakaranda ağaçları ise günümüzde Johannesburg'daki en popüler ağaç türlerinden biri olarak biliniyor. Bu ağaç güney yarım kürede ilkbaharın başladığı eylül ve ekim aylarında kendine özgü mor renkli çiçekler açıyor.

Çoğunluğu şehrin banliyölerinde olmak üzere 70 binden fazla jakaranda ağacı bulunuyor. Cadde ve sokaklar, yolun her iki yanına dikilmiş jakaranda ağaçlarının, baharın gelişiyle açan mor çiçekleriyle kaplanıyor.

Jakaranda dikimi 2001'den bu yana yasak

Johannesburg'un ve Afrika'nın en önde gelen akademik kurumlarından Witwatersrand Üniversitesinin Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Araştırmaları Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jennifer Fitchett, AA muhabirine, bu büyük orman alanına sahip şehirde 10 milyondan fazla ağaç bulunduğunu belirtti.

Fitchett'e göre, kurulduğu günden bu yana ağaçlandırılmış şehir, sürekli olarak büyümeye devam ediyor. Şehirdeki evlerin önemli kısmının bahçeli olması da bu duruma katkı sağlıyor.

Johannesburg'da 20. yüzyıl başlarından itibaren sokak ve caddelere süs amaçlı dikilen Güney Amerika kökenli jakaranda ağacının 2001 yılında istilacı bir tür olarak sınıflandırıldığını ve dikiminin yasaklandığını ifade eden Fitchett, bu ağaçların çok miktarda su tükettiğine dikkati çekti.

İklim değişikliği jakarandaları da etkiliyor

Fitchett, jakarandaların çiçek açma tarihlerinin her 10 yılda ortalama 2,1 gün değiştiğini belirterek, "Bu durum, en yüksek çiçeklenme tarihlerini kasım ayının ortasından eylül ayının sonlarına kaydırdı." dedi.

Fitchett, bunun iklim değişikliği ile ilgili olduğunu ifade etti.

Johannesburg'un önde gelen banliyölerinden Rosebank'ta jakarandalar bu yıl ekim ayının ilk haftası itibarıyla açtı. Ay ortasından itibaren jakaranda çiçeğinin moruna çalan manzara, ekim ayının 3. hafta sonu itibarıyla en görkemli halini yansıtıyor.

Jakaranda ağaçlarıyla meşhur Johannesburg semtleri

Rosebank, Saxonwold, Westcliff, Waverly, Northcliff, Houghton ve Parkwood, şehrin jakaranda ağaçlarıyla ünlü semtlerinden bazıları. Çoğunluğu zengin banliyöleri olan bu semtler, şehrin geneline göre daha güvenli yerler.

Sanatçı semti olarak bilinen ve güvenlik sorunlarının bulunduğu Melville semti ise birçok caddesinde etkileyici jakaranda manzaralarını cömertçe sunuyor. Buradaki 7. Cadde de şehrin en gözde eğlence mekanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Suç oranlarının yüksek olduğu Johannesburg'u ziyaret edenlere, mümkün olduğunca araçla yolculuk yapmaları, yaya olarak en az 2-3 kişilik gruplar halinde hareket etmeleri, telefon ve kameralarını teşhirden kaçınmaları ve çantalarına daima sahip çıkmaları tavsiye ediliyor.

Fotoğraf meraklılarının jakaranda ağaçlarıyla donatılmış caddelerde boy gösterdiği bugünlerde, kent sakinleri bu büyülü atmosferin tadını çoğunlukla arabalarından çıkarıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tuz Gölü'nde alınan tedbirlerle Allı Turna yavruları kurtuldu

2022-10-22 11:33 - Çevre-Hayat

İddialar havada uçuştu! Maltepe Üniversitesi’nden 'tık' yok!

2022-10-19 08:30 - Özel Haber

Çanakkaleli balık avcısı zıpkınla 50 kilogramlık dev akya yakaladı

2022-10-18 13:23 - Çevre-Hayat

Trabzonspor'da Abdülkadir Ömür'ün tedavisine başlandı

2022-10-17 16:57 - Spor

IMF'den Almanya'ya enerji krizinde 2023 kışı uyarısı

2022-10-17 16:09 - Ekonomi

Batı Karadeniz'de palamut bolluğu fiyatlara yansıdı

2022-10-19 19:29 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, Dolmabahçe'de galibiyeti unuttu

2022-10-16 22:33 - Spor

Amasra'da patlama yaşanan maden sahasında inceleme

2022-10-19 21:23 - Gündem

Franck Ribery, emekliye ayrıldı

2022-10-21 15:32 - Spor

ÇKP Kongresi Çin'in iktidar piramidini yeniden şekillendirecek

2022-10-21 11:33 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti

17:28 - Dünya

Bosna Hersek'teki savaşta kurşuna dizilerek öldürülen 6 Srebrenitsalı genç anıldı

17:08 - Dünya

Gazzeli balıkçılar ailelerine yiyecek için İsrail tehdidi altında ölüm pahasına denize açılıyor

16:48 - Dünya

Fransa, Senegal'deki üslerini yetkililere teslim etti

16:43 - Dünya

Suriye'de ateşkes sağlanan Süveyda'da Bedevi Araplar zorla yerlerinden çıkartılıyor

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Kilis'te sağanak etkili oldu

19:32 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile ABD'de görüştü

18:58 - Siyaset

Oyuncu Mehmet Ali Tuncer hayatını kaybetti

18:48 - Gündem

TBMM Dışişleri Komisyonu, 5 kanun teklifini kabul etti

18:43 - Siyaset

TES-İŞ ile Muğlalı işçilerden enerji ve maden düzenlemesine destek açıklaması

18:32 - Gündem