?>

Jeotermalde hedef YEKDEM ile 4,5 milyar dolarlık yatırımı tamamlamak

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Şentürk,"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 hedefi jeotermalde 1000 megavata ulaşmaktı. Biz şu an kurulu güçte 1526 megavata ulaştık." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerji sektöründe yeni teşvik mekanizmasının hayata geçirilmesiyle kurulu güçteki hedefin 4 bin megavata çıkabileceğini belirterek, "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleri Mekanizmasıyla (YEKDEM) ilgili sürecin hükümet yetkilileri tarafından bir an önce açıklanmasını istiyoruz ve sektörde teşviklere bağlı olan 4,5 milyar dolarlık yatırımı da tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Şentürk, jeotermal enerji sektöründe yürütülecek gelecek dönemdeki çalışmalara ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin tektonik yapısı itibarıyla jeotermal santrallerinin daha çok Batı Anadolu'da yoğunlaştığını ve yakın bölgelerde henüz keşfi yapılmamış pek çok saha bulunduğunu kaydeden Şentürk, Orta Anadolu ve diğer bölgelerde de yatırımların yapılabilmesi için teşvik ve desteklerin devam etmesi gerektiğini anlattı.

Şentürk, YEKDEM uygulamasının yıl sonunda biteceğini ve yeni bir teşvik mekanizmasının duyurulmasının yenilenebilir enerji sektörü için çok önemli olduğunu dile getirdi.

"İkincil yatırımlar için yeni teşviklere ihtiyaç var"

Şentürk, jeotermal enerjide kilovatsaat başına 10,5 dolar/cent olan alım garantisinin 2021'den sonrada devam etmesi gerektiğini belirtti.

Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Şentürk, "Şu an yasa çalışmaları son aşamaya geldi. Yatırımcılarımızın özverili çalışmaları ve devlet teşvikleri sayesinde yatırımlarımız hız kazanıyor. Teşviklerin kilovatsaat başına 10,5 dolar/cent altında kalmaması yatırımcılar için önemli. Keza ikincil yatırımlar için yeni teşviklere ihtiyacımız bulunmaktadır." diye konuştu.

Atıl petrol kuyularının değerlendirilmesi

Şentürk, kullanılmayan petrol kuyularından sağlanacak sıcak su sayesinde seracılıkta ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.

Türkiye'de petrol arama amaçlı açılmış içinde sıcak su bulunan ama hiçbir şekilde kullanılmayan 2 bine yakın kuyu olduğunu belirten Şentürk, "Bu kuyuların sera ve kurutma tesisi olarak kullanılması Türkiye'ye güç verecektir. Bu kaynaklar kuyu maliyetleri tamamlanmış, boş ve atıl vaziyette duruyor. Bu sayede hem Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına gelir getirici bir faaliyet olur hem de bunun tarıma büyük katkısı olur. Atıl petrol kuyuları ile seracılıkta ilerleme kaydedilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Okullarda jeotermal enerji anlatılacak

Şentürk, jeotermal enerji yatırımlarının bulunduğu bölgelerde halkın bilgilendirilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Her ay mutlaka jeotermal yatırım bölgelerinde, konusunda uzman bilim adamlarıyla toplantılar yapıp, yerel halkın jeotermal enerjiyle ilgili doğru bilgilendirmesini sağlayacağız. Temiz, yerli, sürdürülebilir ve yenilenebilir jeotermal enerjinin gençlere ve çocuklara daha iyi anlatılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapacağızı ve okullarda bu enerjinin anlatılmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Eğitim kapsamında öğrencilere yönelik santral gezileri düzenleyeceklerini aktaran Şentürk, "Bu konuda tanıtıcı broşür gibi doküman ve materyallerle yerli kaynaklarımıza sahip çıkılması ve geliştirilmesi için çaba göstereceğiz. Televizyon programları ve yazılı basında jeotermale daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kuyumculardan tasarruf için altın alacaklara uyarılar

2020-01-29 15:17 - Ekonomi

Beşiktaş Oğuzhan Özyakup'u Feyenoord'a kiraladı

2020-01-29 21:32 - Spor

İran'da CIA casusluğundan suçlu bulunan Rahimpur'un idam cezası onandı

2020-02-04 15:57 - Dünya

Minik elleriyle hayata tutunan epilepsi hastası Asel bebeğe evde muayene

2020-02-01 02:02 - Çevre-Hayat

Sözde Orta Doğu barış planı İsrail işgalini zafere ulaştırmayı hedefliyor

2020-01-29 17:02 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından BM Barış Gücü misyonunun süresinin uzatılması kararına tepki

2020-01-31 14:07 - Gündem

Depreme karşı “çelik konstrüksiyon“ önerisi

2020-01-29 18:41 - Genel

Hint hükümetinden Ulusal Vatandaşlık Sicili açıklaması

2020-02-04 18:37 - Dünya

Hayvancılığa son 17 yılda 33 milyar lira destek

2020-02-03 16:32 - Gündem

Terzi yüksüğü 50 yıldır parmağında

2020-01-29 17:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Türkiye enerji filosunu daha da genişletmeye hazırlanıyor

14:36 - Ekonomi

Hataylı balıkçı kullanılmayan gemi parçalarını motoryatlara dönüştürüyor

13:13 - Ekonomi

Türkiye'den Romanya'ya 4,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-temmuz ihracatı

12:22 - Ekonomi

Antalya'da tropikal meyve bahçelerine kurulan GES enerji maliyetlerini düşürdü

12:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki "açlık" protesto edildi

03:43 - Dünya

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya