?>

Japonya, negatif faizleri sonlandırarak 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Berlin

Japonya Merkez Bankası (BoJ) büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016’da başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı.

BoJ'dan iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı alındığı belirtildi.

Böylece, BoJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu.

BoJ, negatif faiz politikasına (finansal kuruluşların merkez bankasına yatırdıkları belirli fazla rezervlere eksi 0,1 faiz ödenmesi) ilk olarak 2016 yılında deflasyonla mücadele kapsamında başlamıştı.

Banka, negatif faiz politikasına son vermenin yanında, 10 yıllık Japon devlet tahvillerine ilişkin getiri eğrisi kontrolünü de sona erdirdi. BoJ, tahvil alımlarına devam edecek, şirket tahvili ve benzeri varlıklarda alımlar 1 yıl içinde sonlanacak.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) salgın sonrasında rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ise ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürdü.

BoJ, güçlü ücret artışını, yıllardır sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasından düzenli bir şekilde uzaklaşmanın koşulu haline getirmişti.

Ülkede bu sene 33 yılın en yüksek seviyesindeki ücret artışları, BoJ'a negatif faiz oranlarını sonlandırmak için hareket alanı sağlayacağı beklentilerini artırmıştı.

Japonya'nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu (Rengo), işverenlerle bu yılki ücret müzakerelerinin ortalama yüzde 5,28 ile sonuçlandığını açıkladı. Bu oran 33 yılın en yüksek seviyesi oldu.

Analistler, enflasyonun bir yıldan uzun süredir BoJ'un yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesi nedeniyle faiz oranlarında bir geri dönüş olasılığını Japon ekonomisi için olumlu olarak değerlendirdi.

Japonya'da bugüne kadar yapılan son faiz artışı 2007 yılına dayanıyor. Diğer önde gelen sanayileşmiş ülkelerin aksine Japonya uzun süredir enflasyondaki artışın yavaşlaması anlamına gelen dezenflasyonla mücadele ediyor.

BoJ’un agresif bir şekilde gevşetilen para politikası, yenin değerinin hızla düşmesine katkıda bulunurken, bunun sonuçları ülkede hane halkını olumsuz etkiledi.

Bankanın negatif faizlerden çıkışı sadece şirketleri ve hane halklarını değil, aynı zamanda küresel para akışını da etkilemesi bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM, Afganistan misyonunun görev süresini 1 yıl daha uzattı

2024-03-15 23:02 - Dünya

Lazio'da Sarri dönemi sona erdi

2024-03-13 12:33 - Spor

İsrail, Gazze Şeridi'nde bir evi hedef alarak 36 Filistinliyi öldürdü

2024-03-16 03:52 - Dünya

Sakarya'da DEAŞ'a yönelik Bozdoğan-11 operasyonlarında yakalanan 33 şüpheliden 14'ü tutuklandı

2024-03-12 17:27 - Asayiş

Hüseyin Burak Uçar’ın ‘Başarının Frekansı -Anlamlı Bir Hayat İçin- adlı kitabı çıktı

2024-03-16 08:44 - Özel Haber

Engelli köpekleri varillerden yaptığı "tren"le gezdiriyor

2024-03-15 16:48 - Çevre-Hayat

'Çocuklu Cami'ye gelen minikler Ramazanın maneviyatını etkinliklerle öğreniyor

2024-03-16 11:53 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

İzmir'de soğuk hava deposunda yangın çıktı

2024-03-15 12:03 - Asayiş

Antalya'da dolu etkili oldu

2024-03-13 22:47 - Gündem

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: Gazze'de açlığı engellemek için acilen harekete geçmeliyiz

2024-03-18 22:42 - Dünya

İlgili Haberler

Konut Fiyat Endeksi ekimde aylık bazda yüzde 1,6 arttı

10:37 - Ekonomi

TÜİK, temmuz-eylül dönemi iş gücü istatistiklerini açıkladı

10:33 - Ekonomi

Türkiye'nin 10 aylık mandalina ihracatı 375 milyon dolara yükseldi

10:28 - Ekonomi

Borsa güne düşüşle başladı

10:05 - Ekonomi

Bitcoin, makroekonomik belirsizlikle nisandan beri en düşük seviyeye geriledi

08:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Konut Fiyat Endeksi ekimde aylık bazda yüzde 1,6 arttı

10:37 - Ekonomi

TÜİK, temmuz-eylül dönemi iş gücü istatistiklerini açıkladı

10:33 - Ekonomi

Türkiye'nin 10 aylık mandalina ihracatı 375 milyon dolara yükseldi

10:28 - Ekonomi

Erzurum'da yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada 11 kişi yaralandı

10:23 - Asayiş

Altın ve kıymetli maden ticaretinde kota ve mevzuat dışı işlem yaptığı iddia edilen 21 zanlı yakalandı

10:16 - Asayiş