Japon uzmanlara göre nükleersiz dünya umudu 'gerçek dışı'

76 yıl önce iki Japon kentine atılan atom bombalarının mağdurları, ülkelerinin Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nı imzalaması çağrısı yaparken, Japon siyaset bilimciler bölgesel güvenlik şartlarında bu ideali "gerçek dışı" buluyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Tokyo

Atom bombalarına maruz kalmış tek ülke olmasına rağmen Japonya'nın TPNW'yi imzalamaya yanaşmaması dikkati çekerken, felaketin mağdurları "hibakuşalar" ülkelerinin anlaşmaya taraf olması gerektiğini savunuyor.

Kyodo ajansına göre Japonya, nükleer tehdit olarak algıladığı Çin ve Kuzey Kore karşısında "ABD'nin nükleer şemsiyesine sığınarak" TPNW'yi imzalamak istemiyor.

ABD ile ikili güvenlik ittifakının önemine değinen siyaset bilimciler, Japonya'nın TPNW gibi "yeni oluşumlara katılmaktansa", bölgedeki nükleer tehditlere karşı "caydırıcılığını artırması gerektiğini" söylüyor.

BMGK üyelerine karışmıyor

Mart 1970'te yürürlüğe giren, şimdiye kadar 190'dan fazla ülkenin yer aldığı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT), nükleer silahlar ile ilgili teknolojilerin yayılmasını önlemeyi amaçlarken; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi beş ülkenin nükleer silah sahibi olmasına ise karışmıyor.

Ocak 2021'de yürürlüğe giren ve şu ana kadar 80'den fazla ülkenin imzaladığı TPNW ise nükleer silahlara sahip olunması, bunların geliştirilmesi, test edilmesi ve kullanılmasını yasaklıyor.

"Japonya iyi niyet gösterse de"

Hitotsubashi Üniversitesi Uluslararası ve Kamu Politikaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nobumasa Akiyama, Japonya'nın TPNW'ye yaklaşımını AA muhabirine değerlendirdi.

TPNW'nin "nükleer tabunun küresel norma dönüşmesiyle" anlam kazandığını kaydeden Nobumasa, ülkesinin Hiroşima ve Nagazaki felaketlerine maruz kalması sebebiyle TPNW'ye "duygusal anlamda sempatik" baktığını söyledi.

Buna karşın Doğu Asya'daki "güvenlik koşullarının" göz önüne alınması gerektiğinin altını çizen Nobumasa, "Yalnız başına Japonya TPNW'ye katılarak nükleer silahsızlanmaya karşı 'iyi niyet' gösterse de bu 'nükleer silahsızlanma gerçekleştirilmiş' ya da 'diğer ülkeler de Japonya'yı takip edecek' anlamına gelmeyecek." dedi.

Uzun vadede nükleer silahsızlanmanın ülkesi için faydalı olacağına inandığını kaydeden Nobumasa, "Çin ve Kuzey Kore'nin gelişen nükleer kapasite tehditlerini, Japonya'nın frenleyebilmesi zor." diye konuştu.

ABD'nin "nükleer şemsiyesinin" Japonya için önemine dikkati çeken Nobumasa, "Kısa vadede nükleere bağımlılığı azaltmak, kasıtsız çatışmaları önlemek ve Çin ile Kuzey Kore'nin nükleer silahlarına karşı ABD-Japonya ittifakını korumak gerçekçi görünüyor." ifadesini kullandı.

İstikrarlı caydırıcılık

Savunma Çalışmaları Ulusal Enstitüsü (NIDS) Savunma Politikaları Bölüm Başkanı Takahaşi Sugio, halihazırda yürürlükte bulunan NPT'nin "işlevselliğinin artırılması" gerektiğini söyledi.

TPNW'nin ise "ihtiyatlı realist" ile "radikal idealist" yaklaşımlar arasındaki bölünmeyi artırdığını dile getiren Takahaşi, "Japonya'nın pozisyonu 'gerçek dışı vizyonlarla imaj' oluşturmaktansa, silahsızlanmaya adım adım ve gerçekçi yaklaşımlar sergilemektir." dedi.

Çin ve Kuzey Kore kaynaklı nükleer tehditlerin ülkesi için "iki ana endişe kaynağı" olduğunu vurgulayan Takahaşi, Doğu Asya bölgesinde "silahsızlanmanın artık elverişli siyasi gündem olmaktan çıktığı" yorumunu yaptı.

Takahaşi, "Doğu Asya'daki potansiyel düşmanlarının güç kullanma olasılığını en aza indirmek için Japonya 'istikrarlı caydırıcılığını' güçlendirmeli, bu da ABD ile savunma iş birliğini geliştirmesinden geçiyor." ifadesini kullandı.

"Proaktif liderlik"

Hiroşima Eyaleti Barışı Teşvik Projesi Uluslararası İş Birliği Direktör Yardımcısı Nişizawa Mariko, "nükleersiz bir dünya" için Japonya hükümetinin TPNW'yi imzalaması gerektiğini söyledi.

Nişizawa, "Japonya, TPNW'ye katılarak nükleer güce sahip ülkeler ile bu güce sahip olmayan ülkeler arasında köprü görevi taşımalıdır." dedi.

Son yıllarda nükleer silahsızlanma müzakerelerinin ilerlemediğini anımsatan Nişizawa, "Yine de Japonya'nın, TPNW marjında göstereceği proaktif liderliğiyle kademeli olarak 'nükleersiz dünya' amacına hizmet etmesi gerekiyor." dedi.

"Birbirini tamamlayıcı"

Konuya ilişkin Kyodo ajansına konuşan Japonya Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Federasyonu (Nihon Hidankyo) Genel Sekreteri Tanaka Terumi de ülkesinin TPNW'de yer almamasını eleştirdi.

76 yıl önce bugün bombalanan Nagazaki'den kurtulan bir "hibakuşa" olan Tanaka, "Japonya hükümetinin TPNW'yi imzalamaması akılsız bir seçim." değerlendirmesinde bulundu.

Tanaka, Mart 1970'te yürürlüğe giren 190'dan fazla ülkenin katıldığı NPT ile Ocak 2021'de yürürlüğe giren ve 80'den fazla ülkenin imzaladığı TPNW'nin "birbirini tamamlayıcı" iki anlaşma olduğunu anımsattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus işçileri giydiren Türk işadamı Okan Sevim: İşbirliğine devam!

2021-08-08 11:49 - Özel Haber

ABD'nin California eyaletindeki yangında tarihi kasaba yok oldu

2021-08-06 12:21 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde bir PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2021-08-06 21:51 - Dünya

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan aldığı bronz madalyayla tarihe geçti

2021-08-03 21:06 - Spor

Yerküre yoğunluğu artan orman yangınlarının etkisi altında

2021-08-02 20:51 - Dünya

İstanbul Kuyumcular Odası, altındaki 'güven' sorununu 'güvenCE Etiketi'yle aşacak

2021-08-02 15:41 - Ekonomi

Messi, Barcelona'ya gözyaşlarıyla veda etti

2021-08-08 17:17 - Spor

Türkiye'nin olimpiyat madalya sayısı 101'e çıktı

2021-08-06 18:37 - Spor

Hamdi teğmen çocukluğunun geçtiği Manavgat'ta timiyle vatandaşların yardımına koştu

2021-08-08 18:21 - Çevre-Hayat

Emin Ağalarov'dan Moskova'da yeni bir dev proje daha!

2021-08-04 22:51 - Özel Haber

İlgili Haberler

OPEC+ grubundan üretim kesintisini 1 yıl daha uzatma kararı

16:47 - Ekonomi

Tunceli'nin köylerinde üreticiler patates ekim mesaisinde

13:28 - Ekonomi

Kurban Bayramı öncesi mutfak eşyası ürünlerinde satışlar hareketlendi

12:27 - Ekonomi

BIST 100 hala dünya endeksleri arasında zirvede

11:52 - Ekonomi

Haziranın özel günleri e-ticarette rekora kapı aralayacak

11:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Refah'ta Filistinlilerin kampına yönelik saldırısı İsveç'te protesto edildi

18:32 - Dünya

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde Gazze protestosu

18:28 - Gündem

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail, 7 Ekim'den bu yana Filistinli 80 gazeteciyi alıkoydu

17:43 - Dünya

OPEC+ grubundan üretim kesintisini 1 yıl daha uzatma kararı

16:47 - Ekonomi

İzmit Körfezi'nde 16 yılda yaklaşık 8 bin metreküp deniz çöpü toplandı

16:28 - Gündem