?>

İztuzu kumsalında caretta caretta yuvası sayısında artış bekleniyor

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki caretta carettaların en önemli yumurtlama alanları arasında yer alan İztuzu'nda şu ana kadar 50'den fazla yuva tespit edildi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Muğla

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalında, bu sezon nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların yuva sayısında artış olacağı öngörülüyor.

Caretta carettaların en önemli yumurtlama alanları arasında yer alan kumsala nisanda gelmeye başlayan caretta carettalar, çiftleşme, yuvalama ve kuluçka dönemi olmak üzere bölgede yaklaşık 5 ay geçiriyor.

Sahilde önlemler alarak deniz kaplumbağalarını gözetim altında tutan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri, geçen yıl aynı dönemde 40'a yakın yuva tespit edilen kumsalda şu ana kadar 50'yi aşkın caretta caretta yuvası belirledi.

DEKAMER Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Sözbilen, AA muhabirine, bu yıl Akdeniz'deki ilk yuvanın İztuzu'nda tespit edildiği söyledi.

Deniz kaplumbağalarının kumsallara yuva yapmaya devam ettiğini belirten Sözbilen, çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün yaptırdığı projelerle yürütüldüğünü kaydetti.

"Son 10 senede yuva sayısında ciddi artış kaydedildi"

Geçen sene yuva sayısının düşüş gösterdiğini dile getiren Sözbilen, şunları anlattı:

"Her sene doğal süreç içerisinde deniz kaplumbağası yuva sayısının aynı olmasını beklemiyoruz. Ondan öncesinde çok yüksek, rekor yılı yaşadık. Geçtiğimiz yıl kaplumbağalar birazcık dinlenmek için farklı beslenme bölgelerine yöneldi. Tüm Akdeniz'de benzer şeyi gördük. Bu yıl İztuzu'nda, geçtiğimiz seneye göre biraz daha yüksek yuva sayısına ulaşabiliriz."

Sözbilen, 2020 ve 2021'de 750 yuva bandını aşarak rekor sayıda yuvaya ulaştıklarını, geçen sezon ise İztuzu'nun 438 yuvaya ev sahipliği yaptığını ve yaklaşık 12 bin yavrunun mavi sularla buluştuğunu hatırlattı.

Caretta carettaların neslinin devamı için bölgede yaklaşık 30 yıl önce başlayan çalışmalarla önemli yol alındığını vurgulayan Sözbilen, özellikle son 10 senede yuva sayısında ciddi artış kaydedildiğini vurguladı.

"Takip cihazı taktığımız kaplumbağaları uydudan izliyoruz"

Deniz kaplumbağalarının iki-üç yılda bir yuva yaptığına dikkati çeken Sözbilen, şu bilgileri verdi:

"Kaplumbağa yuva yapmak için zamanı gelince aynı kumsala gelir. Göç ile diğer süreçlerde harcadığı enerjiyi tekrar toparlaması gerekiyor. Yakın mesafedeki hayvanlar bunu daha sık gerçekleştirebiliyor mu? Tabii bunu anlayabilmemiz lazım. O yüzden yine bakanlığımızın desteğiyle iki izleme çalışması yaptık. Takip cihazı taktığımız kaplumbağaları uydudan izlemeye devam ediyoruz."

Sözbilen, izleme faaliyetlerinin yaptıkları koruma çalışmalarının bir parçası olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Gelen bireyler nerelere gidiyor? Bunları çok iyi anlamak gerekiyor. Verileri yeterli seviyede topladıktan sonra 'Evet sayımız gerçekten arttı.' diyebiliriz çünkü dünyada farklı örnekleri var. Çok hızlı artan popülasyonun çok hızlı düştüğü de görülüyor. Koruma çalışmalarının devamı önemli. Bakanlığımızın da desteği bu anlamda önemli."

Doğan Sözbilen, insanların yuvalama kumsallarındaki düzenlemelere uyduğu sürece kaplumbağaların sağlıklı şekilde yuva yapabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kasımpaşa sahasında tek golle kazandı

2023-05-20 18:17 - Spor

İngiltere'nin silah ihracatı 2022'de 8,5 milyar sterlinle rekor seviyeye ulaştı

2023-05-22 11:22 - Dünya

Mersin'de sağanak etkili oldu

2023-05-23 10:44 - Gündem

Japonya'nın G7 Zirvesi için seçtiği Hiroşima, küresel barışın ve bölgesel ekonominin merkez üss

2023-05-18 12:38 - Dünya

Play-off etabını garantileyen Göztepe'nin gözü dördüncü sırada

2023-05-17 13:48 - Spor

Bakan Kurum, Gaziantep'te depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

2023-05-23 12:14 - Gündem

Türkiye'nin yerli otomobili Togg, Zonguldak Belediyesinin yeni makam aracı oldu

2023-05-24 12:17 - Çevre-Hayat

Volkanlarla kaplı olduğu düşünülen Dünya büyüklüğünde ötegezegen keşfedildi

2023-05-18 21:58 - Teknoloji

Yunanistan’da genel seçim yaklaşırken, partiler seçmene değişim vadediyor

2023-05-18 22:38 - Dünya

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ceyhun’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik provokasyona tep

2023-05-23 16:09 - Dünya

İlgili Haberler

Van Gölü Havzası'nda konaklayan allı turnalar gün batımıyla güzel görüntüler oluşturdu

18:22 - Çevre-Hayat

Bilim insanlarına göre bugün, en kısa günlerden biri olabilir

14:08 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" ikinci dünya turuna hazırlanıyor

11:53 - Çevre-Hayat

Kars'ta veterinerlik fakültesi öğrencileri yaban hayatını saha eğitimiyle öğrendi

11:33 - Çevre-Hayat

Yeşilayın desteğiyle madde bağımlılığını yenen genç, hayatında temiz sayfa açtı

11:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul'da Hukukçular Derneğinden "Terörsüz Türkiye ve Hukuk" paneli

21:48 - Gündem

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı

21:07 - Gündem

BM: İsrail, işgale ilişkin UAD'nin tedbir kararına uymalı ve daha fazla işgalden kaçınmalı

21:03 - Dünya

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

20:58 - Gündem