?>

İzmir deniz üstü rüzgar enerjisinde öncü kent olmayı hedefliyor

İzmir Kalkınma Ajansınca hazırlanan rapora göre, kentte rüzgar enerjisi sanayisinde 7 bin 500’ün üzerinde kişi çalışıyor, 30’u aşkın ülkeye yıllık 400 milyon doların üzerinde ihracat yapılıyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

İzmir

Türkiye’nin ilk bölgesel ölçekli deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritası olma özelliği taşıyan “Rüzgar Enerjisi Sektörü ve İzmir Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası Raporu”na göre, gelişen teknolojinin sonucu olarak deniz üstü rüzgar enerjisi santrali yatırımları önem kazanmaya başladı.

Dünya genelinde son 20 yılda 707 gigavatlık karasal rüzgar enerjisi santrali kurulu gücüne ilave olarak, 35 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulu gücüne ulaşıldı.

Henüz deniz üstü RES yatırımlarının başlamadığı Türkiye’de bu alanda yaklaşık 70 gigavatlık potansiyel olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’deki kurulu gücün yaklaşık yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İzmir, deniz üstü rüzgar santrali kurulumları için de yatırımcılara önemli fırsatlar vadediyor.

Türkiye’nin "rüzgar enerjisi başkenti" olarak adlandırılan ve Türkiye’deki karasal rüzgar türbini bileşenlerinin üretim üssü olan İzmir’in, deniz üstü rüzgar türbini bileşenlerinin de üretildiği ve buradan ihraç edildiği öncü şehir olabilecek potansiyele sahip olduğunun altı çiziliyor.

Sadece İzmir rüzgar sanayisinde 7 bin 500’ün üzerinde kişi çalışırken, 30’u aşkın ülkeye yıllık 400 milyon doların üzerinde ihracat yapılıyor.

Bu potansiyelin değerlendirilebilmesi için bölgesel ölçekte atılması gereken temel adımların tanımlandığı yol haritası hazırlanırken, deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün İzmir’deki gelişimini desteklemek üzere proje ve faaliyetlerin belirlenmesi, bunlar hakkında bölgesel ve ulusal kurumlar nezdinde farkındalık yaratılması, bunların sonucunda konu ile ilgili bölgede ortak bir vizyon oluşturularak bölgesel sahiplenmenin sağlanması hedefleniyor.

İzmir Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası kapsamında potansiyel tespiti ve yatırım alanlarının belirlenmesi, pazar analizi, sektörel ihtiyaç ve taleplerin tespiti, bölgesel ve ulusal politikalar arası uyumun sağlanması, finansman kaynaklarının belirlenmesi ve tanıtım üzerine çalışmalar yapılacak.

"Rüzgar enerjisi sektörü sanayi boyutuyla da büyük önem arz ediyor"

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, rüzgar enerjisi sektörünün Türkiye ekonomisine olan katkısının sadece enerji üretimi boyutuyla değil, sanayi boyutuyla da büyük önem arz ettiğini belirtti.

Megavat başı yatırım maliyeti yaklaşık 1,4 milyon dolar civarında olan rüzgar türbinlerinin bileşenlerinin imalatı ve lojistiği ile beraber mühendislik, kurulum, servis, bakım, güç yenileme (repowering) ve geri dönüşüm hizmetlerinin büyük bir ekonomik değer oluşturduğunu vurgulayan Yavuz, “Yarattığı ekonomik değerin yanı sıra, çevreye duyarlı bir yenilenebilir enerji kaynağına dayalı olması ve enerjinin yerlileştirilmesi anlamında olumlu katkılar sağlaması sebepleriyle rüzgar enerjisi sektörü Ajans olarak yüksek önem atfettiğimiz, İzmir’in bölgesel kalkınması için belirlediğimiz öncelikli çalışma alanları arasında yer alıyor.” dedi.

Yavuz, teknolojik gelişmeler ve küresel trendler göz önünde bulundurulduğunda deniz üstü uygulamaların giderek yaygınlaştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu noktada sanayi ve lojistik altyapımızın yaşanan sektörel dönüşüme uyum sağlayacak şekilde geliştirilmesinin sağlanması kıymetli olacaktır. İzmir ve çevresinde kümelenmiş, belirli bir olgunluğa erişmiş rüzgar sanayimizin varlığı ve söz konusu dönüşüme uyumun sağlanmasıyla sektörün yarattığı yeni fırsatları yakalamamız mümkün görünüyor.

Ajans olarak biz de bu dönüşümü başlatabilmek adına Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası kapsamında belirlenen temel faaliyetlerin altında listelenmiş deniz üstü rüzgar ölçümünün yapılması, örnek yatırım fizibilite raporlarının hazırlanması, liman altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi, mevcut ekipman üretim kabiliyetinin tespiti, ihtisaslaşmış sanayi alanlarının oluşturulması, Çandarlı Limanı Projesi'nin sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gibi çalışmaları halihazırda başlatmış bulunuyoruz.”

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Son 8 günde çıkan 174 yangının 160'ı kontrol alındı, 14'ü devam ediyor

2021-08-04 17:36 - Gündem

Honor, Çin pazar payını artırıyor

2021-08-06 15:04 - Yerel haber-Şirket Haber

Türkiye'nin insansız deniz aracı sürüsü göreve hazırlanıyor

2021-08-09 16:17 - Teknoloji

Bakan Dönmez: Şu anda Kemerköy Termik Santralini tehdit eden bir yangın söz konusu değil

2021-08-05 19:02 - Ekonomi

İsrail'de Kovid-19 salgınında son 6 ayın en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi

2021-08-10 15:41 - Dünya

Adana'daki orman yangınında evleri ve kızlarının çeyizi zarar gören aile üzüntü yaşıyor

2021-08-05 14:51 - Çevre-Hayat

Borsa güne düşüşle başladı

2021-08-10 13:03 - Ekonomi

Sivas'ın saklı cenneti 'Değirmenaltı Şelalesi ve tepe yerleşmesi' turistik çekim alanı oldu

2021-08-07 15:26 - Kültür Sanat

MGK bildirisi: Kıbrıs'ta taraflar çözümün parçası olmaya davet edildi

2021-08-05 23:56 - Siyaset

Osmaniye'de yangından kurtulan tavşana anne şefkati ile bakıyorlar

2021-08-10 13:56 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

YEDAŞ çalışanları gerçek saha koşullarındaki eğitimle zorlu görevlere hazırlanıyor

14:13 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisine duyulan güven ve artan ilgiyi memnuniyetle gözlemliyoruz

13:42 - Ekonomi

Türkiye'nin 9 aylık çekici ihracatı yüzde 53 arttı

13:38 - Ekonomi

Coğrafi işaretli Bodrum mandalinasında rekolte beklentisi yüksek

13:17 - Ekonomi

DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı

12:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset