?>

İzmir'de zeytin ve zeytinyağı sezon açılış töreni yapıldı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu yıl 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi beklediklerini, üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabileceğini söyledi.

Ekonomi - 8 ay önce

İzmir

İTB ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde Bergama Belediyesinin desteğiyle Bergama Zeytin Park'ta 2024-2025 sezonu zeytin ve zeytinyağı sezon açılış töreni yapıldı.

Kestelli, törende yaptığı konuşmada, son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler, fiyatlarda da tarihi yüksek değerler görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin bu süreci diğer üretici ülkelere göre daha şanslı geçirdiğini ifade eden Kestelli, "Geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022'de tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rekolte tahmin çalışması sonucuna göre 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz." diye konuştu.

Kestelli, rakamsal büyüklüklere ulaşmaktan ziyade verimlilik ve kalite standartlarının yükseltilmesi, markalaşma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini kaydederek, bunlar yapıldığında Türkiye'nin pazarlamada da dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri olacağını belirtti.

İTB olarak zeytin ve zeytinyağında hem üretimin hem de ticaretin gelişmesi için birçok proje yürüttüklerini aktaran Kestelli, şöyle devam etti:

"Zeytinin üretilmesinden işlenip ana mamul halinde satılmasına kadar geçen süreçteki değer zinciri içinde zayıf olan, desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken halkaların hangileri olduğunun tespit edilerek politika önerilerinin geliştirildiği Türkiye'de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi isimli TAGEM projesini tamamladık. Zeytin üretiminde sürdürülebilir istihdamı desteklemek, ​yeni nesil genç çiftçi profili oluşturmak ve zeytinliklerde tarım işçilerinin modern uygulamalara teknolojik dönüşüm ile geçişini kolaylaştırmak için yürüttüğümüz Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz isimli AB projesini ise bu yıl içerisinde tamamladık. İspanyol ve İtalya ortaklarımızın da bulunduğu Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi isimli AB projemizin açılışını geçtiğimiz günlerde tamamladık. Bu projemizle zeytin sektörü KOBİ'lerini sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitip, tedarik zinciri boyunca iş birliğini teşvik ederek ve kaynakları verimli kullanan teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturmayı amaçlıyoruz."

Bergama Kaymakamı Avni Oral ise ilçede kayıtlı 66 bin dekarlık alanda 2,5 milyon zeytin ağacının bulunduğunu, zeytin ürününün pazarlanması ve markalaşması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin de sezonun hayırlı olmasını dileyerek, hasat sırasında ağaçların verimliliklerinin etkileyecek yöntemlerin kullanılmamasını istedi.

Programda zeytin hasadı ve zeytinyağı tadımı yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adana'da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü Festivali başladı

2024-11-02 12:57 - Magazin

Bu yılın ilk 8 ayında 37 bin 172 konut için turizm amaçlı kiralama izni verildi

2024-10-30 14:42 - Ekonomi

Tarımda su tasarrufu verimli sulamayla artacak

2024-11-03 11:37 - Ekonomi

Pentagon: Türk müttefiklerimizle iyi bir koordinasyonumuz ve iletişimimiz var

2024-10-30 00:32 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 1 ayda 1800 kişi hayatını kay

2024-11-04 13:57 - Dünya

MSB, Neptune Strike 24.2 Tatbikatı'nın tamamlandığını açıkladı

2024-11-03 17:43 - Gündem

Sudan'da kolera salgınından dolayı ölenlerin sayısı 852'ye yükseldi

2024-10-31 22:57 - Dünya

Depremden etkilenen 4 il ve 2 ilçede taksit ödeme süreleri uzatıldı

2024-11-02 10:30 - Ekonomi

Narin Güran cinayetinde tutuklu sanıkların HTS kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporu dava dosyasında

2024-11-01 16:22 - Gündem

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da ekim ayında 1490 saldırı gerçekleştirdi

2024-11-03 17:08 - Dünya

İlgili Haberler

Microsoft çalışanlarının yaklaşık yüzde 4'ünü işten çıkaracak

20:02 - Ekonomi

Depolama projelerinde Ankara GES, Tekirdağ ise RES'te ilk sırada

18:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, MÜSİAD yönetimini kabul etti

18:13 - Ekonomi

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık avans ödemesi yapıldı

18:07 - Ekonomi

Muğlalı işçilerden TBMM önünde enerji ve maden düzenlemesine ilişkin açıklama

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir ve Kütahya'daki orman yangınlarına müdahale ediliyor

22:37 - Gündem

Çeşme'de ziraat alanında başlayıp ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor

22:33 - Gündem

Alanyaspor, kadrosuna kattığı 2 oyuncu için imza töreni düzenledi

22:17 - Spor

Fransa'da işçi grevi nedeniyle Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

22:02 - Dünya

Göztepe'de İsmail Köybaşı'nın sözleşmesi 1 yıl uzatıldı

21:58 - Spor