?>

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten asgari ücret açıklaması

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye'de asgari ücretin, Türk lirası bazlı belirlenmesi gerektiğini belirterek, "İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'muzda çalışmalara başlıyoruz" açıklaması, çalışma hayatı gündemini hareketlendirdi. Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi.

Bu kapsamda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için ilerleyen günlerde toplanacak.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prensip olarak Türkiye'de asgari ücretin TL bazlı belirlenmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücretin hesaplanırken ulusal verilerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti:

"İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir. Türkiye'nin bunca yıldır oluşturduğu kendi sistemi ve kendi geleneği bulunuyor. Yeni asgari ücretin de bugüne kadarki metodolojilere uygun şekilde tespit edilmesini bekliyoruz. Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir. Böylece çalışanların enflasyon karşısında korunması gerçekleşmiş olacaktır. Asgari ücrete ilave olarak da ücretlilerimizin gelir vergisi dilimleri, yapılan artış dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çalışanlarımızın geliri bu düzenlemelerin devreye girmesiyle korunmuş olacaktır."

"SGK üst limit çarpanının evvelki oranlara çekilmesini bekliyoruz"

Şekib Avdagiç, konunun işveren tarafına dikkati çekerek, "Çalışanın eline geçen miktarın işverene maliyeti açısından bakıldığında, şunu görüyoruz; maliyet oranı, Türkiye'de OECD ortalamasının üzerindedir. Kısa zamanda OECD ortalamasına uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Dolayısıyla asgari ücret üzerindeki gelir vergisi oranları düzenlenerek asgari ücretin iyileşmesi sağlanmış olacaktır." dedi.

Kıdem tazminatı ve sigorta üst limitiyle ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

"Hem kıdem tazminatı hem de sigorta üst limitiyle ilgili bir tabanımız var. Her ikisi de işverenler üzerinden çalışanlara ciddi külfet getiriyor. Söz gelimi, SGK üst sınırı, asgari ücretin 5 katı uygulanıyordu. Bu oranı kademeli olarak 7,5 kata yükselterek 75 bin lira olarak uyguluyoruz. Bu şu anlama geliyor; 75 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, işveren payı dahil olmak üzere aldığı ücretin üçte biri kadar devlete SGK primi ödüyor. Bu makul olmayan bir rakamdır. Bu sebeple iş dünyası olarak, SGK üst limit çarpanının evvelki oranlara çekilmesini bekliyoruz. Aynı şekilde kıdem tazminatı tavanının da asgari ücrete bağlı olmaktan çıkartılıp enflasyon oranında yükseltilmesini istiyoruz. Bu yaklaşım sosyal adaleti tesis edecek bir yaklaşım olacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İntihar eden eski TGS çalışanı hakkında açıklama

2023-06-06 20:13 - Gündem

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, aday çıkması durumunda seçime gideceğini açıkladı

2023-06-05 20:18 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Göreve Başlama Töreni"ne katılan liderler onuruna yemek verdi

2023-06-03 21:53 - Gündem

'57. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali' başladı

2023-06-08 15:28 - Magazin

Bakan Yerlikaya: Tüm suç ve suçlularla mücadelemiz büyük bir azim ve kararlılıkla devam edecek

2023-06-04 14:18 - Gündem

Miçotakis'e göre Yunanistan'ın karşısında büyük ve öngörülemez bir komşu var

2023-06-07 16:49 - Dünya

Sivas ücretsiz hızlı tren seferleriyle 46 bini aşkın ziyaretçi ağırladı

2023-06-05 12:16 - Çevre-Hayat

Hatay'da yapımı tamamlanan 200 prefabrik iş yerinin anahtarı teslim edildi

2023-06-08 16:33 - Gündem

Ermenistan, demir yollarının açılması konusunda Azerbaycan'la mutabakata varıldığını açıkladı

2023-06-03 14:14 - Dünya

Amasya'da heyelan kameraya yansıdı

2023-06-06 16:49 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: Sanayimizi teknoloji ve çevre odaklı dönüştürerek rekabet gücümüzü iyileştireceğiz

15:43 - Ekonomi

Ankara'da çok sayıda işletmeye yönelik vergi denetimi yapıldı

14:48 - Ekonomi

Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 başladı

14:37 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz

14:28 - Ekonomi

Bakan Kacır: Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçireceğiz

14:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze’de ailelerini ayakta tutmaya çalışan Filistinli annelerden dünyaya çağrı: Bize destek olun

16:27 - Dünya

Hakkari'de ekipler karla kaplı üs bölgesi yolunu açmaya çalışıyor

16:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Huzurun ve adaletin olduğu Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber inşa edeceğiz

16:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefine giden yolda sağlam adımlarla ilerliyoruz

16:12 - Siyaset

ABD ve Çin, İsviçre'de tarife müzakerelerine başladı

16:07 - Dünya