?>

İtirafçılar FETÖ'nün şifre ve kumpaslarını anlattı

İzmir'de FETÖ'ye yönelik soruşturmalar kapsamında gözaltına alındıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan itirafçılar, FETÖ'nün şifre ve kumpaslarını anlattı.

Gündem - 5 yıl önce

İzmir

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kritik birimlere sızarak devleti ele geçirmek için uyguladığı çeşitli taktikler, şifreli konuşmalar ve kendisinden olmayana kurduğu kumpaslar, uzun yıllar örgütün mahrem birimlerinde görev alan itirafçıların ifadelerinde yer aldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün TSK'deki kripto yapılanmasına yönelik soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan itirafçılar, örgütle ilgili önemli bilgiler verdi.

Üniversite eğitimi için geldiği İzmir'de örgütle irtibatlandığını, örgütte birçok gizli görevi yerine getirdiğini ve son olarak FETÖ'nün sözde "Büyük Bölge Talebe Mesulluğu" görevini yürüttüğünü belirten itirafçı mahrem imam K.E, örgüt içerisinde talimat aldığı ve talimat verdiği 150 şüphelinin kod ve gerçek isimlerini, adres ve eğitim bilgilerini, memleketleri ve örgütteki konumlarıyla ilgili bilgileri emniyetle paylaştı.

TSK'ye yerleştirilecek kişilerle ortaokul çağından itibaren gizlilik ve tedbir kuralları çerçevesinde ilgilendiklerini, zeki, çalışkan ve örgüte itaatkar öğrencilerin ders durumu, örgüte bağlılık, manevi, maddi, ailesel ve fiziki durumunu takip ettiklerini anlatan K.E, mahrem imamların özellikle öğretmen ya da eğitmenlerden seçildiğine dikkati çekti.

Harp okuluna girmesi düşünülen kişilerin bir üst sorumluya aktarıldığını belirten K.E, "Örgüt evlerinde kalan öğrenciler, TSK ya da emniyet teşkilatına girmeye uygunsa 'S', uygun olma imkanı olanlar 'İ', uygun değilse 'C' olarak kodlanıyordu. Mesela 2016 yılı itibarıyla Karşıyaka'da TSK ya da emniyete yerleştirilmesi planlanan öğrenci sayısı 192'ydi." değerlendirmesinde bulundu.

İtirafçı subay G.V. ise örgütle ortaokulda tanıştığını, örgüt abisinin yönlendirmesiyle askeri okula hazırlandığını ve kampa alındığını belirterek, örgüt evinde farklı testler çözdüğünü, bu testlerin dışarıya çıkarılmasının yasak olduğunu ve askeri okulu kazandıktan sonra gizliliğe dair tedbirlerin arttığını belirtti.

"Güvenlik kamerasına takılmayalım"

Askeri okulda eğitim alırken mahrem imamlar ile ankesörlü telefonlardan çok kısa ve şifreli görüşmeler yaptıklarını ifade eden G.V, şunları söyledi:

"Abiler, eve kendi aralarında 'emniyet' derlerdi. Mesela beni eve çağırdıklarında 'emniyete gel' diyorlardı. Bu evin kod adı 'emniyet'ti. Erkan kod adlı kişi, dışarıda bir mevki verirdi ve o mevkide göz teması ile buluşur, gittiği yere peşinden giderdim. 'Neden böyle yapıyoruz?' diye sorduğumda 'Bizi yan yana kimse görmesin' veya 'Bir güvenlik kamerasına takılmayalım. İrtibatımızı kimse bilmemeli' derdi. Sadece ankesörlü telefondan arardı. Kendi telefon numarasını hiçbir zaman bana vermedi. Bunları da tedbir olarak yaptığını söylerdi."

"Hafta sonu halı saha maçı var" şifresi

İtirafçı subaylardan U.K. da kendileriyle ilgilenen ve fen bilgisi öğretmeni olarak tanıdığı "Talha" kod adlı mahrem imamla şifreli görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Bizi ankesörlü telefondan aradığında şifreli olarak konuşurdu. 'Kanka, bu hafta sonu halı saha maçı var.' veya 'bu hafta sonu çay içelim' tarzı cümlelerle bizimle buluşmak istediğini anlatmaya çalışırdı." dedi.

İtirafçı mahrem imam S.Ö. ise mahrem imamların katıldığı toplantılarda örgüt tarafından hazırlanan ihbar mektuplarının ele alındığını, bu mektupların nasıl hazırlandığını sorduğunu belirterek, "Mahrem imam Adem, 'Bu işler kolay. Kafana şapkayı, gözüne gözlüğü takıp mektubu postaneden atıyorsun. Sonra böbürlenerek, 'Siz MİT'i ne zannediyorsun, MİT'in elemanlarına taş çıkartırım.' diyordu. Tasfiye etmek istedikleri TSK personeli hakkında ihbar mektubu hazırladıklarını, böylece bu kişilerin itibarını zedeleyerek soruşturma geçirmesini, görevden uzaklaştırılmasını ve sicil notunun düşürülmesini sağladıklarını gördüm." ifadelerini kullandı.

"Dosya içerisinde polislik sınav soruları var"

Örgütün "gizlilik" ve "tedbir" prensiplerine ilişkin detaylar veren itirafçı C.A. da maddi imkansızlıkları nedeniyle FETÖ'ye ait kız yurdunda çalıştığını, kendisine "Bahar" kod adı verildiğini, yurtta kalan öğrencilerin polislik sınavlarına hazırlandığını belirtti.

C.A, eşi polis memuru olan ve ismini H.T. diye hatırladığı bir örgüt üyesinin yurda gelerek danışmaya "gizli olduğunu" söylediği 3 dosya bıraktığını, danışmadaki kişiye dosyaların içeriğini sorduğunu, "H.T. sana söylediğimi bilmesin, gizli dosya. Dosya içerisinde polislik sınav soruları var" yanıtını aldığını ileri sürdü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Teslim olan örgüt mensubu tedavi gördüğü hastanede babasıyla buluştu

2020-03-09 18:17 - Gündem

Tokyo 2020 vizesi alan tekvandocu Hatice Kübra İlgün: Hak eden kazandı

2020-03-11 14:52 - Spor

Koronavirüs nedeniyle FIFA Dünya Kupası Asya Elemeleri ertelendi

2020-03-09 18:57 - Spor

Türk uydu firmalarından ABD'ye çıkarma

2020-03-07 16:32 - Ekonomi

İspanya'da koronavirüs paniği başladı

2020-03-10 19:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli telefonda görüştü

2020-03-07 00:37 - Genel

Erkek berberliğine 'Tutku'n oldu

2020-03-08 15:07 - Çevre-Hayat

Romanya'ya elektrikli araç ihracatı hız kesmiyor

2020-03-09 16:59 - Ekonomi

Yunanistan'ın sığınmacılara sert müdahalesi sürüyor

2020-03-07 16:27 - Gündem

PFDK'den, Antalyaspor'a para cezası

2020-03-10 19:47 - Spor

İlgili Haberler

Şehit Üsteğmen Özsu memleketi Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı

19:38 - Gündem

Minguzzi cinayetine ilişkin davada dosyalar birleşti

19:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit orman işçileri ile AKUT gönüllülerinin ailelerine başsağlığı diledi

18:52 - Gündem

Orman şehitleri son yolculuklarına uğurlanıyor

18:48 - Gündem

Diyarbakır ve Elazığ'da statlardaki çimler kavurucu sıcaktan perdeleme ve fan sistemiyle korunu

18:22 - Gündem

Günün Manşetleri

KKTC'de aşırı sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor

19:57 - Dünya

ULAK Haberleşme ile Gürbağ Savunma arasında IDEF 2025'te stratejik işbirliği anlaşması imzalandı

19:47 - Ekonomi

Şehit Üsteğmen Özsu memleketi Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı

19:38 - Gündem

Minguzzi cinayetine ilişkin davada dosyalar birleşti

19:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit orman işçileri ile AKUT gönüllülerinin ailelerine başsağlığı diledi

18:52 - Gündem