?>

İthalat rejimi ve ilave gümrük vergisine ilişkin kararlar düzenlendi

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında geçerli olmak üzere hazırlanan ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında yapılan değişiklikleri içeren "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli" metni doğrultusunda, ithalat rejimi ve ilave gümrük vergisi kararlarında düzenlemeye gidildi.

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kararla, İthalat Rejimi Kararı'nın ekinde yer alan kısaltma, liste ve eklerde değişikliğe gidildi.

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgilere göre Karar, Türkiye'nin taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması, Avrupa Birliği (AB) ile ihdas edilen Gümrük Birliği Kararı ve bu Karara bağlı olarak muhtelif ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları, tercihli ticaret anlaşmaları, AB'nin otonom rejimi çerçevesinde tanınan tek taraflı tavizler ile genelleştirilmiş tercihler sistemi kapsamında en az gelişmiş ülkeler, özel teşvik düzenlemeleri ülkeleri ve bazı gelişme yolunda ülkelere tanınan tercihli rejimler, kalkınma planları ile yıllık programlarda öngörülen hedefler çerçevesinde, tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak düzenlendi.

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar da Resmi Gazete'nin mükerrer yayımlandı.

Karar, yerli üretimin desteklenmesi amacıyla, uluslararası mevzuat kapsamında çok taraflı ve ikili anlaşmalardan doğan yükümlülükler göz önünde bulundurularak hazırlandı.

2023 yılında geçerli olmak üzere hazırlanan ve gümrük tarife istatistik pozisyonlarında ve eşya tanımlarında yapılan değişiklikleri içeren "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli" metni doğrultusunda, İthalat Rejimi Kararı eki listeler ile İlave Gümrük Vergisi Kararı eki listelerde gerekli değişiklik ve düzenlemeler yapıldı.

Kararlar, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Florlu sera gazlarının ithalatına denetim

Bu arada, Ticaret Bakanlığınca, 2023 yılında uygulanacak ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Tebliğlerle, kablolar, köşe taşlayıcılar ve çim biçme makasları, oyuncak benzeri olan okul ve büro malzemeleri, silgiler, okul defterleri, makaslar, kalemtıraşlar, delgeçler, tel zımba makinaları ve kalemler denetim kapsamına alındı.

Bazı birleşik yapılı plastik ham maddelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının uygunluk denetimine tabi olacak şekilde kati ithalatı mümkün kılındı. Atıkların, Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az 3 iş günü önce yapılmayan ithalat başvurularının kabul edilmeyeceği netleştirildi. Tasfiyelik hale gelen ithal atık ve hurdalarla ilgili hususlar net olarak ifade edildi.

Tebliğlerle, Sağlık Bakanlığının özel iznine tabi maddelere ilaveler yapıldı.

Küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazları ithalatının, 1 Şubat 2023 tarihi itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınacak belge ile denetime tabi tutulmasına yönelik düzenlemeye gidildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor 2022'de şampiyonluk hasretini sonlandırdı

2022-12-31 11:22 - Spor

Peru’da 5,4 büyüklüğünde deprem

2022-12-29 08:48 - Dünya

Trabzonspor, Karagümrük'e farklı yenildi

2022-12-28 23:48 - Spor

New York borsası 2008'den bu yana en kötü yılını tamamladı

2022-12-31 10:48 - Ekonomi

Ligde beş maçtır kaybetmeyen MKE Ankaragücü, üst sıralarda kalıcı olmak istiyor

2022-12-25 11:39 - Spor

İthalat rejimi ve ilave gümrük vergisine ilişkin kararlar düzenlendi

2022-12-31 16:32 - Ekonomi

Yaban hayatı için yemleme döneminde 2500 ton yem doğaya bırakıldı

2022-12-30 14:32 - Gündem

87. Büyük Atatürk Koşusu başladı

2022-12-25 14:23 - Spor

Atık malzemelerden üretilen dev kuklalarla çocuklara çevre bilinci aşılanıyor

2022-12-28 12:24 - Çevre-Hayat

Süt üreticileri 2023'te koruyucu tedbirler alınmasını istiyor

2022-12-27 14:55 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ahlatcı Holding Çorum'da roket ve füzeler için sıvı ve katı yakıt fabrikası kurmayı planlıyor

23:12 - Ekonomi

Fed tutanakları bu yıl faiz indirimi yapılması konusunda görüş ayrılıkları olduğunu gösterdi

22:27 - Ekonomi

Rekabet Kurulundan Opet Petrolcülük AŞ'ye 131,3 milyon liralık ceza

18:08 - Ekonomi

Nvidia, piyasa değeri 4 trilyon dolara ulaşan ilk şirket oldu

17:42 - Ekonomi

İklim Kanunu ile temiz enerji sektöründe finansal teşviklere erişimin artması bekleniyor

17:30 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Brezilya'nın eski lider Bolsonaro'ya davranış biçimini eleştirdi

02:02 - Dünya

TBMM'deki bazı komisyonların tatilde ve aravermede çalışmasını içeren kararlar Resmi Gazete

01:32 - Gündem

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Medya

Bursa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

00:37 - Asayiş