İthal 20 biyoteknolojik ilaç teşvikle 'yerli' üretilecek

Türkiye, sağlık sektöründe dışa bağımlılığı en aza indirmek için atılacak yeni adımlara odaklandı, bu kapsamda Türkiye'nin ithal ettiği 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimi için yeni yol haritası hazırlanıyor.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA - MEHTAP YILMAZ

Türkiye, sağlık sektöründe dışa bağımlılığı en aza indirmek için atılacak yeni adımlara odaklandı. Bu kapsamda, Türkiye'nin ithal ettiği 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimi için yeni yol haritası hazırlanırken, yeni dönemde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi, klinik araştırma merkezleri ve birimlerinin sayılarının artırılması, gerekli altyapıların geliştirilmesi planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile cari açığın düşürülmesi amacıyla sağlık alanındaki çeşitli politika ve tedbirler de ortaya konuldu. Bu çerçevede, ilaç da kimya, petrokimya, enerji, makine, teçhizat ve yazılım sektörleriyle "öncelikli yatırım yapılabilir" alanlardan biri olarak belirlendi. Özellikle yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan 20 biyoteknolojik ilacın Türkiye'de üretilmesi hedefleniyor.

Söz konusu ilaçların doğrudan yurt dışından temin edilmesi nedeniyle bütçede önemli yük oluşturduğu belirtiliyor. Yeni dönemde YEP kapsamında hazırlanan yol haritasıyla söz konusu ilaçların yurt içinde üretimine odaklanılacak. Bu amaçla Ar-Ge çalışmaları yürütülerek, gerekli altyapının oluşturulması sağlanacak. Klinik araştırma merkezleri ve birimlerin sayıları da artırılacak.

Maliyet avantajı sağlamak amacıyla Tedarik Paylaşım Platformu (TPP) ve tedarik zinciri iyileştirme çalışmaları da yürütülecek. Farkındalık ve izleme-değerlendirme faaliyetleriyle ilaç kullanımının optimize edilmesi ve ilaç maliyetlerinin azaltılması konusunda projelerin uygulamaya konulması öngörülüyor.

"Yazılı Biyoteknolojik İlaç Politikası'na ihtiyaç var"

Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, AA muhabirine, biyoteknolojik ilaçlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin, biyoteknolojik ilaçlarda konumu gereği çok hızlı gelişim gösterebileceğini belirten Gümüşel, bu konuda gereken "know-how"ın ülkeye kazandırılmasıyla söz konusu ilaçların Ar-Ge'sine, üretim ve ihracatına öncülük edilebileceğini söyledi. Türkiye'nin söz konusu ilaçlarda bir yol ayrımında olduğuna işaret eden Gümüşel, "Ya konvansiyonel ilaçlarda yaşadığımız gibi biyobenzer (biyoteknolojik ürünlerin versiyonları) ilaçlarda da treni kaçıracağız ya da Türk ilaç endüstrisi olarak perona yanaşan yüksek hızlı trene binip ülkemizi ilaç endüstrisinde hak ettiği yere getireceğiz." dedi.

Gümüşel, biyoteknolojik ilaçlar için ulusal bir politika oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, "Tarafların önünü görebileceği, gri alanların olmadığı, ülkemizde bu alana yatırım yapanları teşvik edecek, yaptığı işten bezdirilmeyecek yazılı 'Biyoteknolojik İlaç Politikası'na ihtiyaç var. Bunu ülkemizin geleceği için geç olmadan yapmalıyız. Tıbbi istatistik firması IMS Health verilerine göre, ülkemizde 2008 yılında yaklaşık 1 milyar liralık satış değeri olan biyoteknolojik ilaç pazarı, 2016 yılında 3,33 milyar liraya ulaştı, 2020'de ise bu değerin 5,1 milyar liraya ulaşması bekleniyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Egzersiz felç şiddetini azaltıyor

2018-09-21 19:32 - Sağlık

Kurtlar Vadisi'nin "Beyefendi"si Ferdi Merter hayata veda etti

2018-09-20 05:02 - Magazin

Adli psikiyatri hastalarına 'yüksek güvenlikli odalar'

2018-09-19 19:02 - Sağlık

Hava kirliliği bunama riskini artırıyor

2018-09-19 18:32 - Teknoloji

'Yalan Dünya'nın garip ustası Neşet Ertaş

2018-09-24 17:32 - Kültür Sanat

MGK bildirisinde 'Suriye' vurgusu

2018-09-21 00:32 - Gündem

TEKNOFEST'te 'motor sınıfı' kurulacak

2018-09-20 13:32 - Teknoloji

Azerbaycanlı iş adamı, Star yazarı Nuriyeva'nın kocası ofisinde öldürüldü

2018-09-20 04:02 - Gündem

Türk dünyasının müzisyenleri 'Dede Korkut Oda Orkestrası'nda buluşuyor

2018-09-24 21:57 - Magazin

Hindistan, İran'dan petrolünü rupi ile alacak

2018-09-21 02:57 - Dünya

İlgili Haberler

DEİK Başkanı Olpak: İsrail'e ithalat ve ihracatın durdurulması kararını destekliyoruz

17:18 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye olarak hem insani hem vicdani bir hareketin öncüsü olduk

16:42 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: TMO alımla alakalı bütün hazırlıklarını tamamladı

13:48 - Ekonomi

AlBaraka İslami Finans Zirvesi 2. gününde devam ediyor

13:42 - Ekonomi

Bursa'da geleneksel kumaştan giysi üreten kadınlar yurt dışına açılmayı hedefliyor

13:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri, yakınlarının kurtarılması için savaşın sona ermesini istedi

21:58 - Dünya

ABD'nin Gazze'de kurduğu geçici limanın bir parçası sürüklenerek karaya oturdu

21:53 - Dünya

Beşiktaş, Türkiye Kupası şampiyonluğunu taraftarlarıyla kutladı

21:47 - Spor

Filistin telekomünikasyon şirketi, Gazze'nin kuzeyinde internet hizmetinin kesildiğini duyurdu

21:42 - Dünya

Japonya hükümeti, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a nişan takdim etti

21:32 - Gündem