?>

İtalya'da hafta sonu batan göçmen teknesine neden müdahale edilmediği tartışılıyor

İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat’ta içindeki düzensiz göçmenlerle batan tekneye olaydan önce neden kurtarma operasyonu yapılmadığı ülkede gündem oldu.

Dünya - 2 yıl önce

Roma

Ülkede pazar günü sabaha karşı düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batmasıyla yaşanan trajedinin bir kurtarma operasyonu ile neden önlenmediği tartışılıyor.

La Repubblica gazetesinin haberinde, söz konusu teknenin batmadan saatler önce Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı Frontex’e ait bir devriye uçağı tarafından tespit edildiği ancak İtalyan güvenlik güçlerinin kurtarma operasyonu yapmadığı belirtildi.

Adnkronos ajansının haberinde ise cumartesi akşam 22.30 sularında Frontex uçağının göçmen teknesini tespit etmesi ile teknenin battığı pazar sabaha karşı 04.10 arasındaki yaklaşık 6 saatlik bir boşluk olduğu ve bu zaman diliminde göçmenlere yönelik yardımın eksik kaldığı ifade edildi.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı ise kamuoyundaki tartışmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Frontex'in cumartesi akşamı, 6 deniz mili hızla iyi şekilde seyreden bir tekne bildirdiğini, bunun ardından İtalyan Mali Polis ekiplerince teknenin durdurulması için gerekli prosedürün başlatıldığını kaydetti.

Açklamada, bir sonraki ihbarın ise sabaha karşı 04.30 sularında kıyıdan birkaç metre açıkta tehlikede olan bir tekne için geldiği ve hemen kurtarma operasyonu prosedürünün başlatıldığı aktarıldı.

ANSA ajansına konuşan bir Frontex sözcüsü ise cumartesi geç saatlerde söz konusu bölgede aşırı kalabalık bir tekne tespit ettiklerini ve bunu hemen İtalyan makamlarına bildirdiklerini belirterek, "Yaklaşık 200 kişi taşıyan tekne kendi kendine ilerliyordu ve herhangi bir tehlike belirtisi yoktu. İtalyan yetkililer, tekneyi durdurmak için iki devriye botu gönderdi ancak olumsuz hava ve deniz koşulları sebebiyle onlar limana geri döndü." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise batan tekneye yönelik kurtarma operasyonunda gecikme olmadığını savundu.

Olaya ilişkin Crotone Cumhuriyet Savcılığının açtığı soruşturma devam ediyor.

Bu arada, Steccato di Cutro açıklarında arama faaliyetlerini sürdüren ekiplerin bir erkek cesedi daha buldukları ve böylece faciada ölenlerin sayısının 64'e yükseldiği bildirildi.

Diğer yandan, izlediği göç karşıtı politikalarıyla tartışma konusu olan sağ koalisyon hükümetinin başbakanı Giorgia Meloni, son trajedinin ardından AB kurumlarına daha fazla ölüm olmaması için göçmen teknelerinin durdurulmasına yönelik acil eylem çağrısında bulundu.

Meloni’ye yanıt ise AB Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi İtalyan Paolo Gentiloni'den geldi. Gentiloni, "Crotone kıyılarında yaşananların bizim için kabul edilemez bir boyutu var. Her zaman AB’den bunu çözmesi istenemez." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hocalı soykırımının 31. yıl dönümüne ilişkin Moskova'da konferans düzenlendi

2023-02-27 20:06 - Özel Haber

Rusya-Ukrayna savaşının üzerinden 1 yıl geçti

2023-02-24 12:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Soylu: Depremlerde ticaret alanlarıyla 750 bin bağımsız bölüm hasar gördü

2023-02-23 00:14 - Gündem

AFAD: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 9 bin 470 artçı sarsıntı kaydedildi

2023-02-25 15:47 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

2023-02-22 16:16 - Asayiş

Basın İlan Kurumu afet bölgelerindeki basın mensuplarına iki katına kadar borç verebilecek

2023-02-28 12:39 - Medya

Malatyalı yaşlı çift çıkartıldıkları enkazın kaldırılmasını üzüntüyle izliyor

2023-02-27 11:47 - Çevre-Hayat

Hepsiemlak'tan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına destek

2023-02-23 12:32 - Ekonomi

NATO ve AB'den Ukrayna'ya savaşın 1. yılında destek mesajları

2023-02-24 14:03 - Dünya

Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır'da çadır kentte kalan depremzedeleri ziyaret etti

2023-02-23 18:22 - Gündem

İlgili Haberler

Almanya Başbakanı Merz, Türkiye'deki barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

22:23 - Dünya

Zelenskiy: Ukrayna her türlü müzakere formatına hazır

21:38 - Dünya

Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinden Türk vatandaşlarına Libya'ya seyahat uyarısı

20:07 - Dünya

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Putin'den müzakerelere katılmasını isteyecek

19:57 - Dünya

BM, yaklaşık 1,9 milyon yerinden edilmiş Suriyelinin geri döndüğünü bildirdi

18:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Merz, Türkiye'deki barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

22:23 - Dünya

Zelenskiy: Ukrayna her türlü müzakere formatına hazır

21:38 - Dünya

Bingöl'de sağanak ve dolu etkili oldu

21:12 - Gündem

15 Yıl önce 15 Yıl sonra Türk-Rus ilişkileri ve tarihi Putin-Zelensky zirvesi -Ömür Çelikdönmez yazdı-

21:11 - En Son Yazılar

İlaç şirketi Sanofi, 2030'a kadar ABD'de en az 20 milyar dolarlık yatırım yapacak

20:57 - Ekonomi