?>

İtalya'da cumhurbaşkanlığına yeniden Sergio Mattarella seçildi

İtalya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin 8. tur oylamasında Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yeniden bu göreve seçildi. Mattarella, 1946'dan bu yana cumhuriyetle yönetilen ülkede, bu göreve yeniden seçilen ikinci isim oldu.

Dünya - 4 yıl önce

Roma

Cumhurbaşkanını seçmek üzere parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisine üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla toplanan 1009 üyeli seçici mecliste, bu akşam 8. tur oylaması yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin başladığı 24 Ocak'tan bugüne kadar başka bir isim üzerinde anlaşamayan partiler, 8. tur oylama öncesinde yeniden aday göstermek için Mattarella'ya başvurdu.

Partilerin bu talebini kabul eden 80 yaşındaki Mattarella, oylamaya katılan 983 seçici delegeden 759'unun oyunu alarak bir kez daha cumhurbaşkanlığına seçildi.

Mattarella 3 Şubat'ta yemin edecek

Büyük Seçici Meclisteki oy sayımında Mattarella'nın seçilmek için gereken salt çoğunluk olan 505 oyu geçmesi, Genel Kurul salonunda alkışlarla karşılandı.

Böylece Mattarella, 1946'dan bu yana cumhuriyetle yönetilen ülkede şu ana kadar görev yapan 12 cumhurbaşkanı arasında Giorgio Napolitano’nun ardından "bu göreve ikinci dönem için seçilen ikinci isim" oldu.

Mattarella'nın 3 Şubat'ta yemin ederek, cumhurbaşkanlığında ikinci 7 yıllık dönemine başlaması bekleniyor.

"Parlamentonun seçimine saygı duyuyorum"

İtalya Başbakanı Mario Draghi, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın yeniden seçilmesinin "İtalyanlar için harika bir haber" olduğunu belirterek, kendisini tebrik etti.

Mattarella'nın 2. dönem için seçilmesine destek veren partilerden Demokratik Partinin (PD) lideri Enrico Letta, cumhurbaşkanının adaylığı yeniden kabul etmesinin cömert bir adım olduğunu ifade ederek teşekkürlerini iletti.

Bu arada Mattarella'nın da kendisine aday olması teklifini yapan parlamenterlere, "Başka planlarım vardı ama parlamentonun seçimine saygı duyuyorum." dediği kaydedildi.

İtalyan basınında, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın yeniden seçilmesi ve bu makam için adı sıkça geçen Draghi'nin başbakanlığa devam etmesinin Avrupa başkentlerinde "İtalya'da istikrarın devamı" olarak görüldüğü yorumları yer aldı.

Sergio Mattarella

Cumhurbaşkanlığına ilk kez 2015'te seçilen Sergio Mattarella, 1941'de Palermo'da dünyaya geldi.

Mattarella, hukuk eğitimi aldıktan sonra aile geleneğinin Hristiyan Demokrat olması dolayısıyla bu kanattan siyasi hayata atıldı.

1983-2008 döneminde Hristiyan Demokratlar'dan merkez sol ittifaktaki partilerde milletvekili olarak görev yaptı.

Merkezde bir isim olarak tanınan Mattarella, 1987-1989 döneminde Parlamentolar ile İlişkiler Bakanlığı, 1989-1990’da Eğitim Bakanlığı, 1998-1999’da Başbakan Yardımcılığı, 1999-2001 döneminde de Savunma Bakanlığı görevlerinde bulundu.

2011-2015 döneminde Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak görev yapan Mattarella, 3 Şubat 2015'ten bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB İngiltere ile anlaşmadan umutlu

2022-01-24 18:41 - Dünya

Uluslararası öğrenciler, Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamayı amaçlıyor

2022-01-29 14:07 - Ekonomi

İran, BM'ye olan aidat borcunu ödediğini açıkladı

2022-01-23 10:53 - Dünya

Beyaza bürünen Istranca ormanları havadan görüntülendi

2022-01-23 11:03 - Çevre-Hayat

Kış sporlarında gözler Pekin 2022'ye çevrildi

2022-01-25 12:29 - Spor

Çığ riskinden koruyan önlemler hayat kurtarıyor

2022-01-24 12:10 - Gündem

İç Anadolu'nun doğusunda kuvvetli kar yağışı bekleniyor

2022-01-25 13:32 - Gündem

Bursa'nın tarihi mekanlarından kar enstantaneleri

2022-01-25 14:46 - Çevre-Hayat

Gaziantep FK-Yeni Malatyaspor maçı 23 Şubat'ta oynanacak

2022-01-28 16:25 - Spor

Yabancı turist kış tatili için rotayı Türkiye'ye çevirdi

2022-01-23 11:59 - Gündem

İlgili Haberler

Zelenskiy, pazartesi günü ABD Başkanı Trump ile görüşmek üzere Washington'a gideceğini belirtti

11:48 - Dünya

Pakistan'ın kuzeyindeki sellerde ölenlerin sayısı 330'a yükseldi

11:33 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli hayatını kaybetti

10:43 - Dünya

Trump yönetimi, başkent polisinin görevi geri almasını kabul etti

06:57 - Dünya

Alaska'daki Trump-Putin zirvesi sırasında Ukrayna destekçileri gösteri düzenledi

01:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Pilotların sağlık değerlendirmesinde yeni dönem başlıyor

12:18 - Ekonomi

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar klima arayışını ikiye katladı

12:13 - Gündem

Gaziantep FK yarın Konyaspor'a konuk olacak

12:07 - Spor

Sahte denklik belgesi düzenleyen ve kullanan 46 sanık hakim karşısına çıkartıldı

12:02 - Gündem

Gümrük mevzuatına ilişkin bazı esaslarda düzenlemeye gidildi

11:57 - Gündem