?>

İtalya ve Hırvatistan AB'nin Balkanlar'da genişlemesinden yana

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkesinin ve Hırvatistan’ın, Arnavutluk ile Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne üyeliğini savunduğunu belirtti.

Dünya - 6 yıl önce

Roma

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Hırvat mevkidaşı Andrej Plenkovic’i Roma’daki başbakanlık sarayı Chigi’de ağırladı.

İki başbakan baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Conte, İtalya ile Hırvatistan arasındaki ekonomik ilişkilerin, ikili ilişkilerde ilk sırada geldiğini ifade ederek, ilişkileri daha da geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Hırvatistan’ın ocakta birliğe üye olduktan sonra ilk kez AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olmasına değinen Conte, "Hırvat dönem başkanlığı birliğin geleceği açısında kritik bir zamana denk geliyor." dedi.

İngiltere’nin birlikten ayrılmasına (Brexit) da değinen Giuseppe Conte, "Düzenli bir Brexit’e sahip olacağımıza ve aralık 2020’ye kadar hem İngiltere’yi hem de AB’yi karşılıklı tatmin edecek bir serbest ticaret anlaşması yapacağımıza eminiz." diye konuştu.

AB’nin genişlemesine de ilişkin iki ülkenin aynı tarafta olduğunu dile getiren Başbakan Conte, "İtalya ve Hırvatistan olarak, AB’nin özellikle Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’a yönelik genişlemesini savunuyoruz." ifadesini kullandı.

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic de "Kuzey Makedonya da Arnavutluk da İtalya gibi istikrarlı ilişkiler içinde olduğumuz ülkeler. Bu ülkelerin üyelik sürecindeki blokajın kalkması mümkün olabilir. Bu konuda çekince koyan ülkeleri ikna için birlikte çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Plenkovic, 1 Ocak'ta üstlenecekleri AB Dönem Başkanlığının, demokratik güçlenme yolunu tamamladıklarının göstergesi olduğunu kaydetti.

Roma’nın, Zagreb’in en önemli ekonomik partneri olduğunu vurgulayan Plenkovic, iki ülke arasında "köprü" olarak nitelendirdiği azınlıkların önemine vurgu yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Komandolardan öğrencilere videolu mesaj

2019-12-15 18:17 - Gündem

Küresel Mülteci Forumu Cenevre'de başladı

2019-12-17 17:02 - Dünya

'Geçitkale Havaalanı'na İHA intikali söz konusu değil'

2019-12-15 18:37 - Dünya

Sanofi'den “BIO-Scouting projesi“

2019-12-13 15:31 - Genel

Kuveyt Türk XTM'in işaret dili özelliğine ödül

2019-12-13 17:40 - Genel

NBA'deki 'Türk derbisi'nin galibi Ersan'ın takımı

2019-12-15 15:54 - Spor

Teknosa, Bolu'da yeni mağaza açtı

2019-12-18 18:21 - Genel

Rıza Çalımbay'ın Fenerbahçe'ye şansı tutmuyor

2019-12-14 15:17 - Spor

Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik davada 91 tahliye

2019-12-13 16:27 - Asayiş

Nef'ten 14-15 Aralık'ta yüzde 40 indirim fırsatı

2019-12-12 18:21 - Genel

İlgili Haberler

Trump, Netanyahu'nun yolsuzluk davasının iptal edilmesini talep etti

02:07 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne hitap etti

01:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda'dan yurda döndü

00:37 - Dünya

UAEA Başkanı, İran'ın UAEA ile işbirliği yapmasının hukuki zorunluluk olduğunu belirtti

00:33 - Dünya

CIA: İstihbaratımız İran'ın nükleer programının ciddi zarar gördüğünü teyit ediyor

00:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Netanyahu'nun yolsuzluk davasının iptal edilmesini talep etti

02:07 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne hitap etti

01:52 - Dünya

DMM'den Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın hac faaliyetine ilişkin açıklama

00:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda'dan yurda döndü

00:37 - Dünya

UAEA Başkanı, İran'ın UAEA ile işbirliği yapmasının hukuki zorunluluk olduğunu belirtti

00:33 - Dünya