?>

İşyeri Hekimi Sedat Erol: 'Suriyelilere çalışma izni çok geç geliyor'

Silivri bölgesinde bulunan birçok fabrikaya iş yeri hekimliği hizmeti veren Doktor Sedat Erol, “Türkiye'de 3 milyon mülteci var fakat çalışma izni almış olanların sayısı sadece 7 bin kişi. Çalışma izinleri 1 ay gibi uzun bir sürede verilmemeli” dedi.

Gündem - 8 yıl önce

Silivri Bölgesi’nde bulunan birçok fabrikaya iş yeri hekimliği hizmeti veren Doktor Sedat Erol, Suriyelilerin çok zor şartlar altında yaşadıklarını; çalışmak istediklerini fakat çalışma izinlerinin bürokratik engeller olmamasına rağmen uzun bir sürede geldiğini, bu durumun da hem işverenler hem de Suriyeliler açısından büyük bir problem olduğunu belirtti. Doktor Erol, Silivri bölgesinde bulunan her fabrikanın işçiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Ben doktorum uzun süredir de iş yeri hekimliği yapıyorum. Yani birçok fabrikayla alakam var. Fabrika sahibi arkadaşlarla konuşayım dedim; o fabrikaların hepsinin bizim diğer bölgelerimizi bilmiyoruz ama Silivri bölgesinde hangi fabrikaya gitseniz kapısında işçi aranıyor diye yazar. İşçi aradıklarını biliyorum. Bu insanlar iş bulsunlar, işçi arayan iş adamı da işçi bulsun. Sonra arkadaşlarla konuştuk. Çok memnun oldular. Çok iyi olur dediler. Bunun üzerine bende mahallede, Esenyurt tarafında tanıdığım bazı insanlar onların arasında saygın insanlar da vardı. Bir sürü insan o fabrikalara gittiler. Belki yüzlercesi. Fabrika sahipleri durumdan memnun oldular. O işçilerin aşağı yukarı hepsiyle anlaşıldı. İşçiler de işi istediler. Fabrika sahipleri de onları istediler. Fakat iş olmadı. Niye olmadı? Engel mi var? Hayır yok. Siyasi otorite o insanların işe girmesini istemiş. Bununla ilgili düzenlemeler yapmış. Kanun yapmış, yönetmelik yapmış. Ve öyle bir hale getirmişler ki internet üzerinden 5 dakika içerisinde bu insanların kaydını yapabiliyorsunuz. Ve çalışma izni isteyebiliyorsunuz Çalışma Bakanlığı’ndan bu insanlar için. Bunu işverenin yapması gerekiyor. Ancak bu 5 dakikada yapılan işlemin sonucu çalışma izninin gelmesi olayı o da internetten geliyor yani yazılı bir kâğıt falan da gerekmiyor. Devlet bu bürokratik engelleri kaldırmış. Ancak 1-1,5 ayda geliyor izin” diye konuştu.

“Suriyeli mülteciler ile ilgili 2 temel sorun var” Erol, Suriyelilerin çalışma izinleri ile ilgili yaşadıkları problemleri devlet kademelerinde görevli birçok kişiye anlattığını fakat bir çözüm üretilemediğini ifade ederek, “Kimlik numaraları 99 ile başlayanları kayıt ediyoruz dediler. Bu insanlarda Türkiye'de çalışabilecek durumda olan kişilerdir. Devletin birçok kademesine bu sorunu anlattım. Ancak bu sorun bir türlü çözülemedi. Suriyeli mülteciler ile ilgili 2 temel sorun var. Birincisi çalışma izninin 1 ay gibi uzun bir sürede verilmemeli, bir veya iki gün içerisinde verilmelidir. Çalışma izinlerini vermeli ki iş akdi yapılabilsin. İkincisi de bu insanları devlet İŞKUR' a Türk işçileri gibi kayıt olunma hakkı vermiş. Bu haklarından yeterince istifade edemiyorlar. Bu konuda İŞKUR çalışanlarının belki bilgisizlikten veya yoğunluktan yeterince bu insanları kayıt etmiyorlar. İstanbul'da 600 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Ancak bunların sadece 2 bin tanesi İŞKUR'a kayıtlı durumda. Bunlar çok düşük rakamlar, Türkiye'de 3 milyon mülteci var. Çalışma izni almış olanların sayısı sadece 7 bin kişi, bu da bir kaç ay öncesine ait rakamlar. Bu büyük bir sorun” dedi.

“Aç insan fırın duvarını yıkar” Suriyelilerin suç olaylarına karışmalarını engellemek için hayata kazandırılmaları gerektiğini bunun da ancak istihdam ve eğitim ile aşılabileceğini belirten Doktor Sedat Erol, “Benim çalıştığım bölgede; Silivri, Çorlu, Çerkezköy' de fabrikalar ‘işçi işçi’ diye inliyor. Her fabrikanın giriş tabelasında 'eleman aranıyor' afişiyle karşılaşırsınız. Türkiye'de biraz da iş beğenmeme sorunu var. Bırakın da Türklerin beğenmediği bu işlerde bu insanlar çalışsınlar. Aç insan yaşayamaz. Sonra diyemeyiz ki bazı adli olaylara neden karışıyorlar. Aç insan fırın duvarını yıkar. Bu insanlarla ilgilenmek zorundayız. Bu insanlara iş vermek zorundayız. Çocuklarıyla ilgilenmeliyiz. Yarın öbür gün sokakta kendi çocuğumuza bir madde bağımlısının zarar vermesinin istemiyorsak bu çocukları yetiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Rıfat Fırat - Fatih Gavuz

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çocuklar için sadece gündüz çalışan akıllı telefon üretildi

2017-07-25 18:57 - Teknoloji

'İkinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz'

2017-07-30 02:57 - Ekonomi

Fenerbahçe Avusturya'da avantaj peşinde

2017-07-26 13:19 - Spor

Üniversitelilerden yaban hayatına gönüllü destek

2017-07-28 12:40 - Genel

Güneş kremlerinin yerine DNA filmleri geliştirildi

2017-07-26 18:22 - Teknoloji

GAP'ta ürün yelpazesi genişliyor

2017-07-25 15:32 - Ekonomi

Yerli takograf ile ekonomiye 1 milyar avroluk katkı

2017-07-26 17:18 - Genel

Abant-Kaynaşlı otoyolu bakım için ulaşıma kapandı

2017-07-24 19:16 - Genel

James Harden, Houston Rockets ile uzattı

2017-07-26 20:07 - Spor

'Irak'ın parçalanmasını arzu etmeyiz'

2017-07-27 18:17 - Siyaset

İlgili Haberler

Başkentte dün etkili olan sağanak nedeniyle 1402 noktaya müdahale edildi

23:08 - Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği Resmi Gazete'de

19:17 - Gündem

Sağlık Bakanlığı "Dumansız Türkiye" temalı yeni bir kampanya başlattı

18:07 - Gündem

DMM, Türkiye'nin Suriye'deki Dürzi topluluğu hedef aldığı yönündeki iddiaları yalanladı

16:47 - Gündem

İzmir'de doğal gaz borusunda meydana gelen patlama trafiği aksatıyor

16:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

02:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'ye gidecek

01:38 - Siyaset

Suriye İçişleri Bakanlığı: Süveyda içindeki çatışmalar durduruldu

01:23 - Dünya

Şehit Mustafa Cambaz 4. Fotoğraf Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu

00:48 - Kültür Sanat

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İçimize soktukları bu terör belasını tamamen bir kenara bırakıyor ve yolumuza devam ediyoruz

00:48 - Siyaset