İsviçre Orta Doğu'daki kriz nedeniyle büyüme beklentisini yüzde 0,9'a çekti

İsviçre'de hükümet, Orta Doğu'daki krizin küresel ekonomiyi yavaşlatması ve enerji fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 1'den 0,9'a indirdi.

Ekonomi - 2 ay önce

İsviçre Devlet Ekonomi Sekreterliği (SECO), ülke ekonomisine ilişkin haziran ayı tahmin raporunu açıkladı.
Buna göre, ekonominin bu yıl yüzde 0,9 büyümesi bekleniyor. SECO, mart ayında ekonominin 2026'da yüzde 1 büyüyeceğini tahmin etmişti.
Kurum, 2027 yılına ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 1,7'den 1,6'ya çekti.
Orta Doğu'daki krizle birlikte ham petrol fiyatlarının sert yükseldiğine dikkati çeken SECO, bu durumun küresel enflasyon oranlarını artırdığı ve başta Avrupa olmak üzere İsviçre'nin ticari ortaklarında daha sıkı bir para politikasına yol açtığını belirtti.
Mart ayında sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 0,5 olarak açıklanan 2026 ve 2027 enflasyon tahminleri de petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 0,6'ya yükseltildi.
Artan fiyatların özel tüketim harcamalarını baskıladığı, küresel talepteki yavaşlamanın ise İsviçre'nin ihracat ve yatırım faaliyetlerini olumsuz etkilediği ifade edildi.
İsviçre'de işsizlik oranının bu yıl ortalama yüzde 3,1'e ulaşması, 2027'de ise hafif bir gerilemeyle yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Orta Doğu'daki krizin seyrine ilişkin belirsizliklerin küresel ekonomi için risk oluşturmaya devam ettiğini belirten SECO, enerji altyapısına veya nakliye rotalarına yönelik kalıcı tehdidin enflasyonist baskıyı uzatabileceği uyarısında bulundu.
Böyle bir senaryoda ülke ekonomisinin daha düşük büyüme ve daha yüksek enflasyonla karşı karşıya kalabileceği, risklerin gerçekleşmesi durumunda ise İsviçre frangı üzerinde yeni bir değerlenme baskısı oluşabileceği ifade edildi.
Uluslararası ticaret politikalarındaki belirsizliklerin sürdüğünü vurgulayan SECO uzmanları, mevcut tahminlerin ABD ithalat tarifelerinin bugünkü seviyesinde kalacağı varsayımına dayandığını ancak ABD'deki mevcut düzenlemelerin süresinin dolmasının ardından yeni gümrük vergilerinin gündeme gelebileceğini belirtti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalyan basını: Meloni ve Trump arasında bir 'açıklığa kavuşturma' görüşmesi yapıldı

2026-06-16 20:47 - Medya

Iraklı grafiti sanatçısı 40 yıl sonra gelen Dünya Kupası sevincini Bağdat'ın duvarlarına taşıdı

2026-06-15 12:13 - Magazin

Gupse Özay yeni kitap serisi 'Gupi'yi minik okurlarıyla buluşturdu

2026-06-13 19:32 - Magazin

Suudi Arabistan’da Kur’an ayetlerinin de yer aldığı Hz. Osman dönemi öncesine ait buluntular keşfedildi

2026-06-12 11:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Halkalı-Arnavutköy Hattı 19 Haziran'da açılacak

2026-06-16 14:38 - Çevre - Seyahat

Bakan Ersoy'dan Knidos Ören Yeri'nde yürütülen çalışmalara ilişkin paylaşım

2026-06-13 13:23 - Kültür Sanat

Steven Spielberg'in son filmi "İfşa Günü" sinemaseverlerle buluştu

2026-06-12 11:08 - Kültür Sanat

Gençler ve çocuklar için önemli çalışmalara imza atan Hüseyin Goncagül'ü sahne arkadaşları anlattı

2026-06-13 15:13 - Kültür Sanat

Bu hafta 8 film beyazperdede sinemaseverlerle buluştu

2026-06-12 11:02 - Kültür Sanat

tabii'nin yeni dizisi 'Sumud' izleyicilerle buluşacak

2026-06-12 23:47 - Medya

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem

Kolombiya'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 234'e

21:17 - Dünya

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem

Suudi Arabistan Kralı Selman, Türkiye ve Pakistan'la imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması�

20:57 - Dünya