İsveç'e göre, Türkiye ve İslam karşıtı provokasyonlar güvenlik için riskli

İsveç Başbakanı Kristersson​​​​​​​, "Türkiye ve İslam karşıtı eylemlerin, İsveç'in dünyadaki imajı ve yurt dışındaki İsveçlilerin güvenliği için nasıl riskli ve büyük sonuçlar doğurabileceğini gördük." dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Stockholm
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson​​​​​​​, ülkede son dönemde düzenlenen Türkiye ve İslam karşıtı eylemlerin ülkenin güvenliğini karmaşık hale getirdiğini belirterek, "Bunun, İsveç'in dünyadaki imajı ve yurt dışındaki İsveçlilerin güvenliği için nasıl riskli ve büyük sonuçlar doğurabileceğini gördük." ifadesini kullandı.
Kristersson, İsveç'teki parti liderleriyle basına kapalı yaptığı görüşmenin ardından, ülkede terör örgütü PKK/YPG destekçileri tarafından düzenlenen Türkiye karşıtı provokasyonlara, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvuru sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Son birkaç haftadır Stockholm'de yaşanan olayların İsveç'in güvenliğini ne kadar karmaşık hale getirdiğinin ortada olduğunu dile getiren Kristersson, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir oyuncak kuklanın ayağından asıldığını ve ardından Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakıldığını gördük. İsveç'te son birkaç haftadır yasal olmasına rağmen küçük grupların ve bireylerin yaptığı eylemler, dezenformasyon kampanyasına dönüştü. İsveç'i İslam düşmanı bir ülke gibi gösterdi. Bunun, İsveç'in dünyadaki imajı ve yurt dışındaki İsveçlilerin güvenliği için nasıl riskli ve büyük sonuçlar doğurabileceğini gördük."

Kristersson'a göre eylemleri yapanlar "kullanışlı aptal"

Kristersson, söz konusu eylemlerin İsveç karşıtlarının işine yaradığını belirterek, bu eylemleri yapanları "kullanışlı aptallar" diye tanımladı.
İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun önemli olduğunu vurgulayan Kristersson, "İsveç, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en önemli güvenlik riskleriyle karşı karşıya. NATO konusunda partilerin farklı düşünceleri var. İsveç'in başvurusunu 28 NATO ülkesinin onaylamasıyla daha güvenli bir duruma geldik ancak henüz NATO üyesi olmadığımızı da göz ardı etmemeliyiz." dedi.
Kristersson, bu hafta içinde ABD'ye gidip ülkesinin NATO üyelik süreci hakkında görüşmeler yapacağını da kaydetti.

İsveç'te partiler arasında terör örgütü PKK/YPG tartışması

Öte yandan, Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson da Başbakan Kristersson ile görüşmeye girmeden önce İsveç basınına açıklamada bulundu.
Andersson, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson'ın Türkiye aleyhinde yaptığı açıklamalarla İsveç'in NATO üyeliğini riske attığını belirterek, hükümetin İsveç Demokratlar partisi ile işbirliği yapmayı bırakması gerektiğini savundu.
Akesson ise Andersson'a verdiği cevapta, Sosyal Demokrat Parti'nin terör örgütü PKK/YPG ile yakın ilişkiler içinde olduğunu ve Türkiye'nin esas bu duruma tepki gösterdiğini ifade etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Basketbol THY Avrupa Ligi'nde haftanın MVP'si Darius Thompson

2023-01-28 17:01 - Spor

İran'da 5,8 büyüklüğündeki depremde 3 bin 500 ev hasar gördü

2023-01-31 14:14 - Dünya

Tarkan Şarkısına 2023 yorumu Batuhan ve Tunahan kardeşlerden

2023-01-30 09:54 - Magazin

Van'da çocuklar kar yağışını eğlenceye dönüştürdü

2023-01-30 16:04 - Magazin

Ardahan'da kar ve tipi ulaşımı aksatıyor

2023-01-29 20:33 - Asayiş

2022'de yatırımlara büyük teşvik

2023-01-29 14:39 - Ekonomi

Malatya'da kayısı ve badem ağaçları kırağıdan zarar gördü

2023-01-26 14:43 - Gündem

Merkez Hakem Kurulunun yeni başkanı Lale Orta oldu

2023-01-29 20:08 - Spor

Bakan Akar ve beraberindeki TSK komuta kademesi MSÜ'de

2023-01-27 21:29 - Gündem

Türkiye'den İsrail'in Cenin Mülteci Kampı'na yaptığı baskına tepki

2023-01-26 16:03 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya