?>

İsveç hükümeti İsrailli aşırı sağcı bakanlara yaptırım uygulamak istiyor

İsveç Uluslararası Kalkınma ve Dış Ticaret Bakanı Benjamin Dousa, İsrail'in Gazze’de insani yardım ambargosuna işaret ederek İsrail'in aşırı sağcı bakanlarına yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

Dünya - 5 ay önce

Stockholm

İsveç Uluslararası Kalkınma ve Dış Ticaret Bakanı Dousa, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü soykırım, saldırılar ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatma nedeniyle bölgedeki açlık ile Avrupa Birliği’nin (AB) atması gereken adımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

????

Bakan Dousa, AB olarak Gazze için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek "İsveç hükümeti, İsrail hükümetine daha fazla baskı yapılmasını düşünüyor. Örneğin, aşırı sağcı İsrailli bakanlara yaptırım uygulanması, İsrail ile mevcut durumda olan ortaklık anlaşmalarını gözden geçirmek gibi adımlar atılabilir." ifadelerini kullandı.

Dousa, AB ülkeleri arasında İsrail'e baskı yapmak isteyen ülkelerin az olduğuna işaret ederek "Çok daha fazlasını yapabiliriz ama AB'de sayıca biraz azız. AB'de İsveç hükümetinin İsrail'e yapmak istediği baskıyı destekleyen 5-6 ülke var. Ancak farkındalık oluşturmak için daha çok ülkeyi İsveç'i desteklemeye ikna edebiliriz." dedi.

İsveç hükümeti olarak Gazze'ye daha çok yardım ulaştırmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını kaydeden Dousa, "Çünkü (İsrail-Filistin) savaşın başlamasından bu yana en kötü insani kriz. İsveç hükümeti olarak Gazze'ye olan insani desteğimizi bir önceki dönemde 400 milyon kron seviyesindeyken 800 milyon kron seviyesine yükselttik. Şu anda başka bir AB ülkesi Gazze'ye İsveç'ten daha fazla yardım ayırmış değil." diye konuştu.

Dousa, İsveç ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinerek "AB ile Türkiye arasında 10 yıl önceye dayanan bir ticari ortaklık anlaşması var. Birçok Türk şirketi başta İsveç olmak üzere AB ülkelerine ticaret yapıyor. Birçok İsveçli şirkette Türkiye'ye ihracat yapıyor. İsveç'in en büyük şirketlerinin bazıları Türkiye'de uzun yıllardır faaliyet gösteriyor. " değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 60 bin 138 Filistinli hayatını kaybetti, 146 bin 269 kişi yaralandı.

İsrail'in ateşkesi bozduğu 18 Mart'tan itibaren Gazze'ye düzenlediği saldırılarında ise 8 bin 970 kişi yaşamını yitirdi, 34 bin 228 kişi yaralandı.

Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 1239'a, yaralıların sayısı da 8 bin 152'ye çıktı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul polisinden helikopter destekli ‘huzur’ denetimleri

2025-07-29 23:02 - Asayiş

Beşiktaş sezona mağlubiyetle başladı

2025-07-24 23:53 - Spor

Kremlin: Rusya yaptırımlara karşı bağışıklık kazandı

2025-07-30 14:42 - Ekonomi

IMF küresel ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti

2025-07-29 16:52 - Ekonomi

Yabancı Dil Testi'nde 5'inci olan Atakan'ın hedefi doktor olmak

2025-07-29 11:43 - Çevre-Hayat

Yüzmeyi yeni öğrenenler yardıma ihtiyacı olabileceğini söylemekten çekinmemeli

2025-07-24 13:03 - Çevre-Hayat

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 3 katına çıkarma taahhüdü için ulusal hedefler yetersiz

2025-07-31 11:22 - Ekonomi

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer: Birinci gol bizim için hayati diyebilirim

2025-07-30 19:48 - Spor

Kocaeli'de mobil nüfus aracı, hizmeti kırsaldaki vatandaşın ayağına götürüyor

2025-07-30 13:08 - Gündem

ABD Savunma Bakanı Hegseth'in Tennessee valiliği için adaylığı değerlendirdiği iddia edildi

2025-07-30 12:13 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump'tan Hanuka resepsiyonunda "İsrail'e desteğimiz tam" mesajı

06:07 - Dünya

Trump'tan, yaptırıma tabi tüm Venezuela kaynaklı petrol tankerlerinin bloke edilmesi talimatı

03:42 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan "Yahudiler başarısız olsaydı ABD olmazdı" iddiası

01:17 - Dünya

Sudan ve Güney Sudan, petrol ve malların ticareti için "serbest bölge" konusunda anlaştı

00:48 - Dünya

Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy hakkında 'adaleti yanıltmaya teşebbüs'ten dava talebi

00:43 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da polis denetimlerinde 1062 şüpheli gözaltına alındı

09:53 - Asayiş

FETÖ'nün "kamu mahrem yapılanması" soruşturmasında 19 şüpheliye gözaltı kararı

09:39 - Asayiş

Küresel piyasalar yön arayışında

09:23 - Ekonomi

Galatasaray, Türkiye Kupası'nda yarın RAMS Başakşehir'i ağırlayacak

09:08 - Spor

Lisanslı depoculuk faaliyetlerinde uygulanacak idari para cezaları güncellendi

09:02 - Ekonomi