?>

İstinaftan kadın polis memurunu şehit eden sanığa ilişkin karar

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, polis memuru Şeyda Yılmaz'ı silahla şehit ettiği için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yunus Emre Geçti'nin yargılandığı davaya ilişkin kısmen bozma kararı verdi.

Gündem - 3 gün önce

İstanbul

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Ümraniye'de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalandıktan sonra çıkan arbedede polis memuru Şeyda Yılmaz'ı silahla vurarak şehit ettiği için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yunus Emre Geçti'nin yargılandığı davaya ilişkin kısmen bozma kararı verdi.

????

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (istinaf), Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesince sanık Geçti hakkında verilen "görevli memura karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, polis memuru K.H.S'ye karşı "görevli memura karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıl, annesi Pınar Geçti'ye karşı "olası kastla yaralama" suçundan 3 yıl, "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan ise 3 yıl 9 ay hapis cezalarına ilişkin incelemelerini tamamladı.

Yerel mahkemenin kararında usul ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık, delillerde ve işlemlerde ise herhangi bir eksiklik olmadığına hükmeden daire, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu kararlaştırdı.

Kararda, eylemin doğru olarak nitelendirildiği, sanıklara verilen cezalarda bir isabetsizlik olmadığına dikkat çekilerek, bu kararlar yönünden yapılan istinaf başvurularının esastan reddine hükmetti.

Öte yandan sanığın boğuşma esnasında kendisine müdahale eden başka bir polis memurunun silahını zorla ele geçirerek aldığı, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca sanık hakkında bu eyleminden dolayı "gece vakti nitelikli yağma" suçundan ayrıca suç duyurusunda bulunulacağı aktarılan kararda, kamu davası açılarak bu dosyanın da ana dava dosyasıyla birleştirilmesi istendi.

Daire, dosyaların birleştirilmesi sağlandıktan sonra yargılama yapılıp karar verileceğine hükmederek, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

Sanığın, 25 Eylül'de tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Dava geçmişi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, 22 Eylül 2024'te sanık Yunus Emre Geçti'nin Ümraniye'de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalandıktan sonra çıkan arbedede polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit edip bir polisi de yaralaması üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede, şehit Şeyda Yılmaz'ın eşi Semih Yılmaz ile olay sırasında şüphelinin silahından çıkan kurşunla yaralanan polis memuru K.H.S. "müşteki", şüphelinin annesi Pınar Geçti ise "mağdur" olarak yer almıştı.

İddianamede, şüphelinin 22 Eylül'de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanarak Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi'ne götürüldüğü, teşhis işlemleri yapıldıktan sonra istirahat amacıyla bahçeye çıktığı, bu sırada annesiyle görüştüğü ve fırsattan istifade ederek merkezin tel kaplı duvarından atlayıp firar ettiği anlatılmıştı.

Bunun üzerine polis memurları K.H.S. ile Şeyda Yılmaz'ın şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattıkları kaydedilen iddianamede, şüphelinin Petrol Yolu Caddesi'ndeki tekel bayisine doğru yürüdüğü esnada polisler tarafından görüldüğü, polislerin şüpheliyi kovalayarak etkisiz hale getirmeye çalıştıkları, şüphelinin mukavemet gösterdiği sırada çıkan arbedede polis memuru K.H.S'nin bacağına ve beline sarılıp beylik tabancasını aldığı aktarılmıştı.

Şüphelinin hızla tabancaya mermi doldurup kendisini yakalamaya çalışan K.H.S'ye yakın mesafeden ateş ettiği, arbede sırasında yere düşen şüphelinin polisi hedef alarak eylemine devam ettiğine dikkati çekilen iddianamede, bu sırada polis memuru Yılmaz'ın tekel bayi önündeki fıçıyı kendini korumak için siper aldığı ve şüpheliyi etkisiz hale getirmek için silahını çektiği vurgulanmıştı.

İddianamede, şüphelinin düştüğü yerden ayağa kalkana kadar, Yılmaz'ın siper aldığı fıçıyı hedef alıp şarjördeki kurşunlar bitene kadar yaklaşık 9-10 kez ateş ettiği, yaralanan polisler ile şüphelinin olay yerindeki annesi Pınar Geçti'nin hastaneye kaldırıldıkları anlatılan iddianamede, Yılmaz'ın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğu anlatılmıştı.

İddianamede, olay yerindeki 17 kovandan 15'inin şüphelinin çaldığı silaha, diğer 2'sinin şehit polis Yılmaz'a ait olduğu, şehide isabet eden kurşunun başına öldürücü nitelikte olduğu kaydedilmişti.

İddianamede, tutuklu şüpheli Yunus Emre Geçti'nin "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve yakalanmamak amacıyla kadına karşı kasten öldürme", "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve yakalanmamak amacıyla kadına karşı kasten öldürmeye teşebbüs", "kadına veya üstsoya karşı kasten öldürmeye teşebbüs", "görevi yaptırmamak için direnme", "ruhsatsız silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl 1 aydan 50 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Şüphelinin geçmişi, sosyal ilişkileri, dosyaya yansıyan olumsuz kişilik özellikleri de dikkate alınarak, hakkında takdiri indirim uygulanmaması talep edilmişti.

Mahkemenin kararı

Davaya bakan Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Ocak'taki duruşmada, sanık Yunus Emre Geçti'yi, şehit polis Şeyda Yılmaz'a karşı "görevli memura karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, polis memuru K.H.S.'ye karşı "görevli memura karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıl, annesi Pınar Geçti'ye karşı "olası kastla yaralama" suçundan 3 yıl, "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan ise 3 yıl 9 ay hapse çarptırmıştı.

Sanığın tutukluluk halinin devamına da hükmeden heyet, "gece vakti cebir kullanarak yağma" suçundan ise sanık hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırmıştı.

Kararın ardından dosya istinafa taşınmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Putin: Enflasyonu düşürme çabaları sonuç verdi

2025-09-16 17:18 - Özel Haber

Yılın ahisi seçilen taş oyma ustası, mesleğini oğullarıyla sürdürüyor

2025-09-14 07:47 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Dünyaca ünlü sanatçılardan Filistin için dayanışma çağrısı

2025-09-18 01:07 - Magazin

"Kızım olmadan asla" diyen Bulgaristan Türkü, karaciğer nakliyle hayata tutundu

2025-09-16 11:57 - Sağlık

TEKNOFEST İstanbul'un üçüncü günü Kıraç konseriyle sona erdi

2025-09-19 22:57 - Magazin

Tedavi sürecini Avusturya'da geçirecek Deniz Öncü'nün gözü MotoGP'de

2025-09-16 12:12 - Spor

İmitasyon takılar düğünlerde kadınların yeni gözdesi oldu

2025-09-20 11:42 - Magazin

Gezgin kırkımcılar Trakya'da yoğun mesaide

2025-09-16 12:33 - Çevre-Hayat

Zaharova’dan Türkiye’nin çok yakın tanıdığı isimle ilgili açıklama

2025-09-19 21:23 - Özel Haber

Enfeksiyon sebebiyle damağı çürüyen sahipsiz kedi, kıkırdaktan yapılan yamayla hayata bağlandı

2025-09-19 12:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser harcamalarına ilişkin soruşturmada 13 gözaltı

09:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

MSB, Rize'de selden etkilenen vatandaşların helikopterle tahliyesine ilişkin paylaşım yaptı

22:43 - Gündem

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile kıyaslanmasına soruşturma

19:28 - Gündem

Günün Manşetleri

AB Konseyi Başkanı Costa, Türkiye'nin Ukrayna'da barış için önemli bir ortak olduğunu vurguladı

10:07 - Dünya

Kırklareli'nde Kayalıköy Barajı'nın doluluk oranı yüzde 6'ya düştü

09:52 - Çevre-Hayat

Cabrón -Sami Mert yazdı-

09:49 - En Son Yazılar

ABD eski Başkan Yardımcısı Harris'ten, Biden'ın Gazze duruşuna 'yetersiz' nitelemesi

09:48 - Dünya

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarına odaklandı

09:23 - Ekonomi