İstilacı kuş çiğdeci İstanbul'da popülasyonunu artırıyor

Ana vatanı Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere Güney Asya olan, doğal yayılışı Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerine de uzanan istilacı kuş türü çiğdeci (Hint maynası), son yıllarda İstanbul'da yaşama alanını genişletiyor

Çevre-Hayat - 1 hafta önce

Sığırcıkgiller familyasından, kahverengi tüylü, sarı bacaklı olan ve göz çevresinde sarı çıplak deri bulunan çiğdeci, zeki bir kuş türü olarak biliniyor.
Geniş beslenme yelpazesi, şehir hayatına kolay uyum sağlaması ve diğer kuş türleriyle girdiği rekabetle dikkati çeken çiğdeci, yerli kuş popülasyonları üzerinde baskı oluşturuyor.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Ergün Bacak, hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarla beslenebilen çiğdecinin bu özelliğinin şehir yaşantısına kolay uyum sağlamasında önemli rol oynadığını söyledi.
Bazı ülkelerde tarım zararlılarıyla mücadelede kullanılan kuşun Türkiye'de 2000'li yılların başından beri görüldüğünü belirten Bacak, "Özellikle zekası, taklit yeteneği ve güzel sesi nedeniyle kafes kuşu olarak beslendiği için başka ülkelere taşınıyor. Ülkemizde de pet hayvanı olarak kafeste beslenen kuşlar gibi doğaya kaçması veya doğaya bırakılması sonucu popülasyonu artıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un farklı noktalarına yayıldı...

Kuşun, şehirlerde meyve ve böceklerden insan kaynaklı gıda atıklarına kadar çok geniş bir besin kaynağından yararlanabildiğini aktaran Bacak, bu sayede popülasyonunu hızla artırabildiğini anlattı.
Bacak, İstanbul'da çiğdeciyi ilk kez 2000'li yılların başlarında Kartal Devlet Hastanesi yakınlarında küçük gruplar halinde gözlemlediğini dile getirerek, son 7-8 yılda özellikle Gülhane Parkı'nda bu türün yoğunlaştığını, Yıldız Parkı, Emirgan Korusu ile Marmara Üniversitesi Maltepe Kampüsü gibi birçok farklı noktada da görülmeye başladığını kaydetti.
Türün uygun yuvalama ve beslenme alanları buldukça kent geneline yayıldığını belirten Bacak, papağanlar kadar dikkati çekmediği için şehirdeki yayılışı fazla fark edilmeyen çiğdecinin popülasyonunu artırdığını söyledi.
-Ana vatanı Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere Güney Asya olan, doğal yayılışı Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerine de uzanan istilacı kuş türü çiğdeci (Hint maynası), son yıllarda İstanbul'da yaşam alanını genişletiyor. -Sığırcıkgiller familyasından, kahverengi tüylü, sarı bacaklı olan ve göz çevresinde sarı çıplak deri bulunan çiğdeci, zeki bir kuş türü olarak biliniyor. -Fatih'teki Gülhane Parkı'nda çiğdeci kuşu görüntülendi.

Dünyanın en istilacı 100 canlısı arasında yer alıyor

Çiğdecinin dünyanın en istilacı 100 canlı türü arasında yer aldığına dikkati çeken Bacak, listede yer alan diğer iki kuş türünün ise sığırcık ve kırmızı karınlı Arap bülbülü olduğunu anlattı.
Türün yalnızca geniş besin yelpazesiyle değil, diğer kuşlarla girdiği rekabet nedeniyle de risk oluşturduğunu vurgulayan Bacak, şöyle konuştu:
"Çiğdeci, adaptasyon yeteneği ve besin yelpazesinin geniş olması nedeniyle çok rahat hayatta kalıyor. Diğer taraftan biraz kavgacılar, biraz zeki olmaları nedeniyle de başka kuşların yuvasını kapabiliyor. Onların besinlerini ellerinden alabiliyor. Özellikle serçelerin, sığırcıkların, deliklere, kovuklara yuva yapan diğer kuşların yuvalarını ellerinden alabiliyor. Hatta yumurtalarını yediğiyle ilgili kayıtlar var. Bu da diğer kuşların popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Özellikle şehirleşmenin artmasıyla beraber serçe popülasyonu aşağıya doğru gidiyor. Serçe popülasyonunu etkileyen faktörlerden birisi kediler, bir diğeri de çiğdeciler olabilir İstanbul için."
Kartal çevresi ve Gülhane Parkı'nda artık yüzlerce bireyden oluşan çiğdeci popülasyonunun bulunduğunu dile getiren Bacak, "Yavrular hayatta kaldıkça, kedi mamaları, ekmekler ve diğer tüm gıda atıkları onlar için besin kaynağı oluşturacak faktörler olduğu sürece çiğdecilerin popülasyonu artmaya devam edecek." dedi.
Bacak, Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle popülasyonun düzenli takip edilmesi gerektiğini, gerekli görülmesi halinde ise üremenin kontrol altına alınmasına yönelik insani yöntemlerin değerlendirilmesinin faydalı olacağını söyledi.
Yerli türlerin yaşam alanlarının korunmasının, İstanbul'un biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilmesi açısından kritik önem taşıdığını belirten Bacak, "İstilacı tür çiğdeci, yeşil papağan gibi türler ve tabii ki kediler, kargalar, martılar, serçe gibi şehirle özdeşleşen, insanla beraber yaşayan türlere oldukça fazla zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'un simge kuşları değişiyor...

Bacak, İstanbul'un tarih boyunca martılar, yelkovanlar, leylekler ve serçelerle özdeşleştiğini, ancak kent ekolojisindeki değişimle birlikte farklı türlerin daha görünür hale geldiğini anlattı.
İskender papağanı, yeşil papağan ve çiğdecinin artık İstanbul'da sık görülen türler arasında yer aldığını dile getiren Bacak, bunun kentteki yoğun insan nüfusu ile geçmiş yıllardaki egzotik kuş ticaretinin sonucu olduğunu ifade etti.

Serçelerin ise değişen mimari nedeniyle yuva yapacak alan bulmakta zorlandığını anlatan Bacak, Avrupa'da bazı ülkelerin yeni yapılarda kuş yuvalarını zorunlu hale getirerek serçe popülasyonunu korumaya yönelik uygulamalara geçtiğini aktardı.
Bacak, Türkiye'de de kuşların barınabileceği yaşam alanlarının artırılmasının önemine işaret etti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Milletler Ligi şampiyonu A Milli Kadın Voleybol Takımı'na tebrik

2026-07-26 18:58 - Siyaset

Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri yıl sonu tatbikatında yeteneklerini sergiledi

2026-07-28 10:57 - Çevre-Hayat

Uzmanlardan yaz tatilinde çocukların doğa ve aile büyükleriyle vakit geçirmesi tavsiyesi

2026-07-25 20:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trabzonspor hazırlık maçında Al Sadd'a yenildi

2026-07-30 21:33 - Spor

Ankara merkezli yasa dışı bahis operasyonunda 22 gözaltı

2026-07-27 18:23 - Asayiş

Uşak Belediyesinde sigortalı gösterilip Özkan Yalım'ın işletmelerinde çalışan 15 şüpheliye gözaltı

2026-07-29 10:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizin en iyi şekilde yetişmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz

2026-07-31 20:18 - Siyaset

Şahika Ercümen'den Türkiye Şampiyonası'nda 2 altın

2026-07-26 15:07 - Spor

Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçiş için silah bırakmayı kabul ettiği iddiası

2026-07-30 17:38 - Dünya

Formula 1 Macaristan Grand Prix'sinde pole pozisyonu Lando Norris'in oldu

2026-07-25 18:48 - Spor

İlgili Haberler

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Antalya'da kelebeklerin renkli dünyası turistlerin yeni rotası oldu

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem