?>

İstihbarat formülü, (MİT+GİM)

MİT, Emniyet ve Jandarma’nın iç istihbaratının Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) adıyla birleştirilmesi, MİT’in dış istihbarat odaklı çalışmalarını sürdürmesi planlanıyor.

Gündem - 9 yıl önce

Darbe girişiminin ardından istihbaratta yaşanan sorunları çözmek için harekete geçen hükümet, MİT ve emniyetle jandarmanın istihbarat ağırlıklı çalışan bölümlerini tek çatı altında birleştirmenin hesabını yapıyor. Bu kapsamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete görüşlerini aktardı. Hükümetin önünde birden fazla seçenek bulunuyor. Üzerinde durulan seçeneklerden birinin MİT, emniyet ve jandarmanın iç istihbaratının tek çatı altında toplanacağı Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) adı altında bir kurum oluşturulması, bunun yanında MİT’in dış istihbarat odaklı çalışmalarını sürdürmesi olduğu ifade ediliyor. Gerekirse tek ismin başkanlığında koordineli çalışması öngörülen iki kurumun Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olması da düşünülüyor. Hükümet, çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra OHAL bitmeden kanun hükmünde kararnameyle bu adımı atabilecek.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

İstihbaratın yeniden yapılandırılmasına dair çalışmalar son aşamaya gelirken önümüzdeki günlerde Erdoğan ile Yıldırım’ın bir araya gelerek hazırlanacak kanun hükmünde kararnameye son şeklini vermesi bekleniyor. KHK’ların seçenekli modeller üzerinde hazırlandığı ve bu kapsamda birçok modelin de değerlendirildiği ifade ediliyor. Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yanında emniyet ve jandarma istihbaratının tek elde toplanacağı Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) kurulması da gündemde. GİM’in içinde emniyet ve jandarma istihbaratın ilgili bölümleri ile MİT’in yurtiçinde faaliyet gösteren birimlerinin olması düşünülüyor. Kapatılacak olan telefon dinlemeleriyle ilgili çalışan TİB’in de bu kurum içinde yeniden yapılandırılması gündemde. GİM’in ağırlıklı olarak iç istihbarattan sorumlu olacağı vurgulanıyor. MİT’in ise dış istihbarat ağırlıklı çalışmalarını yapacağı ifade ediliyor. Her iki istihbarat örgütünün de ayrı yapılar gibi değil, birbiri ile koordinasyon içinde çalışması düşünülüyor. Bu nedenle iki birimde ayrı isimler yerine tek müsteşarın görev yapmasının değerlendirildiği ancak ayrı müsteşarların atanması seçeneğinin de olduğu ifade ediliyor. İstihbarat birimlerinin Cumhurbaşkanı’na bağlanabileceği de vurgulanıyor.

FİDAN VURGULAMIŞTI

Hakan Fidan MİT Müsteşarı olmadan önce istihbarat yapıları üzerine bir akademik çalışma da yapmıştı. Türk istihbaratında reformun kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Fidan, “İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin mukayesesi” başlıklı çalışmasında; Türkiye’de MİT’in dışında Emniyet, Jandarma ve ordunun istihbarat birimlerinin olduğunu belirtmiş, buna karşılık “teknik” ve “dış istihbarat toplanması” alanında ayrı kurumların olmadığını vurgulamıştı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Evcil hayvan sektöründe 2 milyon TL'lik yatırım

2016-08-01 21:17 - Ekonomi

Facebook yeni laboratuvarını tanıttı

2016-08-05 16:07 - Teknoloji

Kızaran göze dikkat!

2016-07-30 16:05 - Sağlık

İstihbarat formülü, (MİT+GİM)

2016-08-06 14:47 - Gündem

Kaymakam Akşener’i yalanladı

2016-08-01 20:40 - Genel

Cezaevinde FETÖ operasyonu

2016-08-05 15:57 - Genel

'Bu hesap öyle kolay kapanmayacak'

2016-08-06 08:07 - Gündem

'AYDES–RS' afetlere ışık tutacak

2016-08-04 20:52 - Gündem

ABD Genelkurmay Başkanı’na bavullu protesto

2016-08-01 17:38 - Asayiş

Moody’s’ten

2016-08-05 19:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'ndaki İngiliz gazeteci Andrieu, Türkiye'ye teşekkürlerini sundu

21:53 - Gündem

Türkiye yeni haftaya yağışlı ve serin havayla başlayacak

17:58 - Gündem

Ankara'da 'Gazze Kararlılık Yürüyüşü' yapıldı

17:28 - Gündem

Başkentte su kesintisinden etkilenen vatandaşlar çeşmelerden su dolduruyor

16:53 - Gündem

Gelişen teknoloji adli tıp alanında suçluyu ve suçsuzu ayırt etmede rol üstleniyor

16:32 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

00:37 - Dünya

Serie A'da Milan, Juventus'la golsüz berabere kalarak liderliği Napoli'ye kaptırdı

00:13 - Spor

Kabine üyelerinden ‘Gazze Kararlılık Yürüyüşü’ne destek

23:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sumud artık sadece denizde değil, her yerdedir

23:18 - Siyaset

Gazze'de 2 yıldır devam eden İsrail saldırılarında ölen çocuk sayısı 20 bini aştı

22:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor