İstanbul Havalimanı'nda 'engelsiz kafe' hizmete başladı

İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, "Kafenin açılışı, Türkiye'deki 8 milyona yakın engelli birey için çok anlamlı bir çalışma" dedi

Çevre - Seyahat - 4 yıl önce

İstanbul
İstanbul Havalimanı'nda engelli yolcuların seyahat ederken faydalanabilmesi için engellilerin istihdam edildiği özel bir kafe hizmete girdi.
İstanbul Havalimanı'nın İç Hatlar Terminali giden yolcu katında bulunan, dünyadaki diğer havalimanlarında benzeri olmayan "Cafe Yanımda"nın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.
İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, törende yaptığı konuşmada, kafenin açılışının Türkiye'deki 8 milyona yakın engelli birey için çok anlamlı bir çalışma olduğunu söyledi.
Havalimanında böyle bir kafenin açılmasının engelli bireyler için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Samsunlu, "Engelli kardeşlerimizin, engellenen bireylerin hayatın içinde olması lazım. Dolasıyla bu engellerin, birer birer kaldırılması lazım. Burası sıfırdan tüm ihtiyaçlar giderilerek yapıldı. İnşallah tüm kamu kurumlarına ve özel sektöre de örnek olur." dedi.

"Dünyada bir ilke daha imza attık"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu da seyahat etmenin bir insan hakkı olduğu prensibi ile hareket ettiklerini belirterek, İstanbul Havalimanı'nın inşaat sürecinden itibaren erişilebilirliğe çok önem verdiklerini söyledi.
"Cafe Yanımda" projesinin dünyada bir ilk olduğunu dile getiren Samsunlu, "Dünyadaki her 100 bireyden 15'i bir şekilde engeli. Engelli bireylerle seyahat edenlerin kendi köklerine gitme hakkı var. Bu Van da olabilir, Hindistan da. Bizim görevimiz engelli bireylerin havalimanlarını kullanırken zorlanmamalarını sağlamak. Son iki ay içinde dünyadaki 3 büyük havalimanı erişilebilir hizmetler konusunda benden bir sunum istedi. Cafe Yanımda bizim için bir istihdam hedefi. Şu anda 9 kişi çalışacak. Yarın bunu 90 kişiye çıkarırız. Başarılı olursa genişletmek istiyoruz." diye konuştu.
İGA İstanbul Havalimanı yolcularına yeme-içme hizmetleri sunan TUM'un Genel Müdürü Hüseyin Dönmez ise bu proje ile amaçlarının fiziksel ve bilişsel farklılıkları bulunan bireylerin iş ve sosyal yaşamda erişilebilir koşullar sağlandığında aktif olarak istihdama katılabildiklerini göstermek olduğunu kaydetti.
Tüm engel gruplarını dikkate alarak kafeyi tasarladıklarını dile getiren Dönmez, "Onları yılda bir iki özel günde hatırlamak istemiyoruz. Onlara istihdam sağlarken daha güvenli bir geleceği adım atmalarına vesile olmak istiyoruz." dedi.
Cafe Yanımda'da vakit geçirecek fiziksel ve bilişsel farklılıklara sahip bireylerin rahat etmesi için her türlü imkanı sağladıklarını aktaran Dönmez, "Işıklandırmaları göz hassasiyetine göre ayarladık. Görme engelli misafirler için Braille alfabeli yönlendirmeler ve menüler mevcut. Akülü sandalye ile yolculuk edenler için şarj istasyonumuz var. Sese karşı hassasiyet duyanların yemeklerini konforlu yemeleri için sessiz oda yaptık." şeklinde konuştu.
Törenin sonunda Haktankaçmaz ve beraberindekiler, engellilerin çalıştığı kafeden ilk alışverişi yaptı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Gülben Ergen’den Devrim Ekiz’e tam destek

2022-12-15 10:04 - Magazin

Ankara Keçiörengücü, devreyi ilk 3'te tamamlamak istiyor

2022-12-16 13:23 - Spor

Çin'in yenilenebilir enerji kapasitesi yılın 11 ayında arttı

2022-12-18 17:09 - Dünya

Arjantin halkı Milli Takımlarının Dünya Kupası şampiyonluğunu kutluyor

2022-12-19 13:03 - Spor

Cambridge Econometrics: Türkiye'de güneşten elektrik üretim maliyeti gaza göre yüzde 50 daha dü

2022-12-20 10:58 - Ekonomi

Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki sel nedeniyle ölenler için taziye mesajı

2022-12-15 00:33 - Gündem

Helal Akreditasyon Kurumu kozmetik sektörünü de akreditasyon faaliyetine dahil etti

2022-12-18 14:23 - İslam-Hayat - Safer 1448

Almanya tarihte ilk kez Nazizmi kınayan BM kararına karşı oy kullandı -İlber Vasfi Sel, St. Petersburg'dan yazdı-

2022-12-18 19:12 - En Son Yazılar

Karslı çoban merada doğan kuzuyu sırtında taşıyarak köye getirdi

2022-12-19 13:14 - Çevre-Hayat

Hastanelerde 85 yaş üstü için 'Sağlıklı Yaş Alma Birimleri' kurulacak

2022-12-14 11:22 - Sağlık

İlgili Haberler

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Çevre - Seyahat

Erzurum-Rize arasındaki yolculuk süresini kısaltacak tünellerin yapımı sürüyor

17:37 - Çevre - Seyahat

Anadolu Otoyolu Kocaeli kesimi İstanbul yönü üstyapı çalışması için trafiğe kapatılacak

12:33 - Çevre - Seyahat

Üsküdar'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

19:08 - Çevre - Seyahat

AJet'ten yurt içi uçak biletlerinde yüzde 30 indirim kampanyası

12:33 - Çevre - Seyahat

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset