?>

İstanbul'dan ailesiyle göç ettiği kırsal mahallede aronya üreticisi oldu

Balıkesir'in Gönen ilçesinde bir dönüm alanda "süper meyve" olarak bilinen aronya yetiştirmeye başlayan Gönül Saral Durmuş (48), üretimini artırmayı hedefliyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Balıkesir

Daha önce İstanbul'da ikamet eden Gönül Saral Durmuş, büyük şehrin kalabalığından sıkılarak 2017 yılında eşi Selim Durmuş (53), kızları Armin (9) ve Nihal (7) ile Gönen ilçesinin kırsal Buğdaylı Mahallesi'ne yerleşti.

Tarımla, toprakla uğraşmak için arayışa giren Durmuş, sağlıklı beslenmede tercih edilen meyvelerden aronya ile ilgili araştırmalar yaptı.

Antioksidan açısından zengin, mor üzümsü çalı meyvesi olan aronya yetiştirmek için bir dönüm tarla kiralayan Durmuş, çevre il ve ilçelerden gelen siparişleri karşılıyor. Kadın girişimci, ürünü ihraç etmeyi de hedefliyor.

Üretim alanını 20 dönüme çıkarmak istiyor

Gönül Saral Durmuş, AA muhabirine, aronyanın sağlıklı beslenmek için tüketilen besinlerden olduğunu söyledi.

Durmuş, kızının altın künyesini satarak fidan alıp bu işe girdiğini anlattı.

Aronya üretimiyle ilgili bilgi veren Durmuş, "Üretimimiz tamamen organik. Tarlada çıkan otlara bile ilaç atmıyoruz, elimizle koparıyoruz. Şu an 1 dönümlük alana ektim, daha ilk senem. Normalde meyve vermemesi gerekiyordu ama meyvelerim çok güzel yetişti. İlk yılımda çok güzel ürün aldım. Önümüzdeki yıl Allah nasip ederse bunun daha fazlasını alacağım." ifadelerini kullandı.

Doğal solucan gübresi kullandığını dile getiren Durmuş, bireysel olarak gelen siparişlerin yanı sıra bazı firmaların da kurutup yurt dışına satmak için aronya aldığını dile getirdi.

Durmuş, "Hedefim, yerimi daha da çok büyütüp yurt dışına ihraç etmek. Nasip olursa 20 dönümlük bir araziye de ekmeyi planlıyorum." dedi.

Armin Durmuş da aronya fidanlarını kimseden yardım almadan annesi ve kardeşiyle diktiklerini ifade etti.

Gönen'i İstanbul'dan daha çok sevdiğini dile getiren Armin, "Günlerimiz çok eğlenceli geçiyor. Anneme yardımcı olmaktan çok mutluyum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derya Şen: “Afetname” ile bir hayalim daha gerçek oldu, dostu düşmanı da gördüm!

2021-10-07 23:07 - Magazin

Meksika'daki göçmenlerin çaresiz bekleyişleri sürüyor

2021-10-06 12:37 - Dünya

Drone tehdidini kamikaze İHA Fedai durduracak

2021-10-06 14:32 - Teknoloji

AB "Stratejik Pusulasını" Mart 2022'deki güvenlik zirvesinde kabul edecek

2021-10-06 15:07 - Dünya

Müsilaj, balıkları ne kadar etkiledi

2021-10-08 15:56 - Çevre-Hayat

Yaban koyunlarında yarım asırlık emeğin meyveleri alınıyor

2021-10-10 15:50 - Genel

SGK'ye 61 milyar liralık yapılandırma başvurusu yapıldı

2021-10-06 16:06 - Ekonomi

AB, seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği ülkeler listesini güncelledi

2021-10-08 18:23 - Ekonomi

İsrail güçleri ikisi çocuk 20 Filistinliyi gözaltına aldı

2021-10-06 17:17 - Dünya

BM'den Libya'da sığınmacılara yönelik saldırıların durdurulması çağrısı

2021-10-09 00:11 - Dünya

İlgili Haberler

Ardahan'da kuşların gökyüzündeki dansı görüntülendi

19:22 - Çevre-Hayat

Amasya'da şehit 20 askerin adı dikilen fidanlarda yaşayacak

17:03 - Çevre-Hayat

Çiftçi babanın en büyük destekçisi kızı oldu

14:38 - Çevre-Hayat

Doktor kızının erken teşhisiyle kanseri yenen baba 16 yıldır rahat nefes alıyor

13:52 - Çevre-Hayat

Sinop'ta balık avlayan yunus dronla görüntülendi

13:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı

01:53 - Siyaset

Almanya ve Hollanda, Dünya Kupası biletini aldı

01:22 - Spor

AB, insan hakları ihlallerinde vize serbestisini askıya almayı kolaylaştıran düzenlemeyi onayladı

00:53 - Dünya

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella: Bizim için çok önemli bir karşılaşma

00:37 - Spor

İsrail, UCM'ye Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarının iptali için başvuru yaptı

23:53 - Dünya