İstanbul'da otizm çalıştayı düzenlendi

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Otizm Farkındalık Günü kapsamında "İstanbul Otizm Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

İstanbul
Metin Sabancı Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen çalıştay, 2 yaşında otizm tanısı konulan 26 yaşındaki Koral Erdeniz'in piyano dinletisiyle başladı.
Küçük yaşlarda müzik yeteneği keşfedilen, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümünden dereceyle mezun olduktan sonra profesyonel müzik hayatına devam eden Erdeniz, dinleyicilere 3 eser çaldı.
Dinletinin ardından konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, otizmli çocuklarda ailelerin nasıl bir yoldan gitmesi gerektiği konusunda Erdeniz'i örnek gösterdi.
Çalıştayda katılımcıların akademik, sivil toplum ve diğer branşlar olmak üzere otizmde gelişimi ele alacaklarını belirten Turan, "Bu çalıştayda konuşulacak her kelimenin, cümlenin, çıktının bizce çok kıymetli olduğunu aktarmak isterim. Çalıştayımızın bu farkındalık gününe imza atmasını temenni ediyorum." dedi.

Açılış konuşmasının ardından çalıştayda, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireylere sunulan hizmetlerin güçlendirilmesi ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi ele alındı.
Programa, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü temsilcileri ile otizm ve engellilik alanında bilimsel çalışmalar yürüten üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve aileler de katıldı.

"Otizmli çocuk sahibi ailelerin çocuklarından vazgeçmemeleri gerekiyor"

Öte yandan, otizmli piyanist Koral Erdeniz'in babası Seyhan Erdeniz, çocuklarına otizm tanısı konduktan sonra ona küçük bir org aldıklarını, bir süre sonra Koral'ın televizyonda dinlediği bazı sesleri taklit etmeye ve çalmaya başladığını fark ettiklerini söyledi.

Erdeniz, çocuğun müzik kulağı olup olmadığını anlamak için Antalya Devlet Konservatuvarına götürdüklerini, öğretim görevlilerinin ise mutlak kulak olabileceğini söylediklerini aktardı.

Koral'ın eğitim yolculuğuna değinen baba Erdeniz, "2019 yılında Afyon Devlet Konservatuvarında sınava girdikten sonra kabul edildi​​​​​​​. 4 yıllık eğitim sonrasında da piyano bölüm birincisi ve okul ikincisi olarak mezun oldu. Koral, Azerbaycan'da, Bakü'de iki defa konser verdi. Orada çok daha fazla tanınıyor." diye konuştu.

Erdeniz, otizmli çocuğu olan ailelere ise şu tavsiyelerde bulundu:
"Otizmli çocuk sahibi ailelerin çocuklarından vazgeçmemeleri gerekiyor. Çünkü her çocukta olduğu gibi otizmli çocuklarda da bir yetenek vardır, müzik, spor, başka bir şey olabilir. Yeter ki o yeteneklerini keşfetsinler ve o konuda bir destek versinler. Destek verdikleri zaman zaten çocuğun kendi gelişimi ve motivasyonu artmış oluyor. Kendini topluma kabul ettirmek adına bir amaç ediniyor ve başarılı olmaya başlıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Memişoğlu: 2025'te, 7 milyon 700 bin vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmeti sunduk

2026-04-01 21:43 - Sağlık

Kara yolu taşımacılığında 2024'te nihai enerji tüketimi 1 milyon 103 bin terajul oldu

2026-03-27 10:48 - Ekonomi

Melen Çayı'nda rafting sezonu açıldı

2026-03-28 20:14 - Magazin

DSÖ kanser hastalığında "erken teşhis" ve "tarama"nın önemine dikkati çekiyor

2026-04-01 12:17 - Sağlık

Japonya, 2030'a kadar ülkede tüm halka yönelik acil durum sığınak tahsisi planını onayladı

2026-03-31 17:43 - Dünya

Sağlık kontrolünde öğrendiği meme kanserinden erken teşhisle kurtuldu

2026-04-02 12:02 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5G'yi iki sene içinde ülkemizin her karışında hizmete sunacağız

2026-03-31 15:22 - Siyaset

Kalın bağırsak kanseri teşhisi konulan hasta robotik cerrahiyle sağlığına kavuştu

2026-04-01 12:27 - Sağlık

Diyarbakırlı çiftçi oğlundan yapılan nakil ile diyalize girmekten kurtuldu

2026-04-01 15:02 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barajlarımız doluyor, su kaynaklarımız yenileniyor

2026-04-02 15:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem