?>

İstanbul'da kar yağışının 4 gün etkili olması bekleniyor

İstanbul'da Karadeniz üzerinden gelecek soğuk hava kütlesiyle birlikte görülecek kar yağışının 4 gün etkili olması bekleniyor

Çevre-Hayat - 2 ay önce

İstanbul

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, İstanbul'da bugün havanın yağmurlu olacağını, çarşamba günü ise karla karışık yağmur görüleceğini söyledi.

Perşembeden itibaren İstanbul'da kar yağışı beklediklerini belirten Macit, "Pazartesi gününe kadar kar yağışının aralıkla devam etmesini bekliyoruz. Kar yağışının cuma ve cumartesi yoğun olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Macit, yağışlı sistemin Karadeniz üzerinden geleceğini vurgulayarak, "Yurt genelinde sıcaklıkların 8 ila 12 derece düşmesini bekliyoruz. İstanbul'da cumartesiye kadar sıcaklıklar sıfır ila 2 derece arasında olacak. En düşük sıcaklığın ise eksi 1 ile eksi 2'ye düşmesini bekliyoruz. Kar yağışının İstanbul'un Kuzey ve Doğu bölgelerinde daha etkili olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Kar yağışı ilk önce Anadolu Yakası'nda etkili olacak"

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise yağış sisteminin kuzeyden geldiğini kaydetti.

Yeni gelen hava kütlesinin 10 gün önceki hava kütlesinden daha soğuk olduğunu belirten Tek, soğuk havanın daha çok çarşambadan itibaren hissedilmeye başlanacağını ifade etti.

Tek, perşembe günü kar yağışının İstanbul'a giriş yapacağını anlatarak, "Perşembe günü soğuk kütlenin en yoğun olduğu gün. Cuma, cumartesi günü kar yağışı İstanbul'da etkili olacak. Pazar günü etkisini azaltacak ve pazartesi İstanbul'u terk edecek." dedi.

Kar yağışının İstanbul'un her yerinde etkili olacağının altını çizen Tek, "Kar yağışı ilk önce Anadolu Yakası'nda etkili olacak. Cuma günü İstanbul'un tamamı eşit şekilde kar alacak. Cumayı cumartesiye bağlayan gece de kar yağışı etkili olacak." ifadelerini kullandı.

Tek, kar kalınlığının İstanbul'da bölgeye göre değişebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İstanbul'da kar kalınlığı 5 ila 30 santimetre arasında olacak yerler olabilir. Çamlıca, Karlıtepe gibi noktalarda kar kalınlığı 30 santimetreye çıkabilir. İstanbul'un her tarafında kar topu oynanacak bir kar kalınlığının olmasını bekliyoruz. Perşembe ve cuma okulların tatil olması ihtimali var. Gece sıcaklıklar denize uzak ilçelerde eksi 4'e kadar düşebilir. Uzun zamandır böyle bir soğuk hava dalgası gelmemişti. Deniz suyu sıcaklıkları da düştü. Bu durum kar yağışının durumunu daha artırdı. İstanbul'un her tarafının beyaz olmasını bekliyoruz."

"Cumartesi ve pazar günü soğuk hava ve kar yağışı devam edecek"

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir de kentin tüm kesimlerinde kar yağışı beklendiğini belirtti.

Arktik kökenli kuvvetli soğuk havanın Sibirya destekli olarak Orta Karadeniz'den yayılarak ülke içinde etkili olmasının beklendiğini bildiren Özdemir, hava sıcaklığının hissedilir derece düşeceğini kaydetti.

Özdemir, çarşamba İstanbul'da yağmurlu havanın devam edeceğini, daha sonra sıcaklıkların kar yağma seviyelerine düşebileceğini anlatarak, çarşamba akşamından itibaren karla karışık yağışın İstanbul'da ve Karadeniz'in kıyı bölgelerinde etkili olacağını belirtti.

Perşembe günü kuvvetli rüzgarla birlikte İstanbul'da kar yağışı beklediklerini dile getiren Özdemir, "İstanbul'da cuma günü de kar yağışı daha da etkisini arttıracak. Cumartesi ve pazar günü soğuk hava ve kar yağışı devam edecek." dedi.

"Sahil kesimlerinde ortalama 5 ila 10 santimetre kar olabilir"

Özdemir, İstanbul'da sıcaklıkların gece sıfırın altında 2, gündüz 2 derece civarında olmasının beklendiğini, pazartesi yağışın etkisini azaltarak Marmara'nın doğusuna kayacağını, Karadeniz Bölgesi'nin sahil ve yüksek kesiminde kar yağışının devam edebileceğini söyledi.

Sıcaklıkların düşmesiyle buzlanma ve don olayının yaşanmasını beklediklerini bildiren Özdemir, şunları kaydetti:

"Sahil kesimlerinde ortalama 5 ila 10 santimetre kar olabilir. Yüksek kesimlerde daha yüksek olmasını bekliyoruz. Özellikle kentin kuzey kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını tahmin ediyoruz. Başakşehir, Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Şile'nin yanı sıra Çamlıca, Aydos ve Kayışdağı'nda kar yağışının birikme olayının daha fazla olmasını bekliyoruz. İstanbul'da kutup kökenli kuvvetli soğuk havayla yoğun kar yağışı olacak. Sistem bir bütün olarak geliyor Karadeniz üzerinden. Bu sistem arktik soğuk hava kütlesiyle besleniyor. Derin soğuk hava İstanbul'da etkili olacak. Bu durumun, devamlı kar yağışlarına, zaman zaman kuvvetli rüzgar etkisi tipiye neden olma ihtimali yüksek olmakla birlikte, okulların tatil edilmesi ve ülkemizin çeşitli yerlerinde oynanacak maçların kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmesi söz konusu olabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

BM'ye göre insani yardım görevlileri, MSC 2025'teki tartışmalardan en çok endişe duyanlar arasında

2025-02-16 01:58 - Dünya

Suriye'de Ulusal Diyalog Konferansı için hazırlık komitesi kuruldu

2025-02-12 18:38 - Dünya

Şubat ayına ait SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

2025-02-17 10:08 - Gündem

Suriye'de silah bırakmayanlar, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmeyecek

2025-02-13 20:43 - Dünya

Ürdün'de yaşayan Filistinli mülteciler, Trump'ın Gazze planını "Nekbe"ye benzett

2025-02-12 14:37 - Dünya

Suriye ile karşılıklı ticarette yeni düzenleme yürürlüğe girdi

2025-02-11 19:48 - Ekonomi

Beşiktaş transferde gençlere yöneldi

2025-02-12 11:47 - Spor

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, yeni hükümetin halkın tüm kesimlerini temsil edeceğini belirtti

2025-02-12 16:23 - Dünya

Ankara'da 3,5 büyüklüğünde deprem

2025-02-17 14:48 - Gündem

Fenerbahçe Opet'te Marija Lekovic ile yollar ayrıldı

2025-02-12 16:57 - Spor

İlgili Haberler

Amasya'da 39 yıllık meslek hayatının ardından emekli olan öğretmene duygulandıran veda

15:17 - Çevre-Hayat

Otostopla bindikleri otomobilin sürücüsü üniversitelerinin rektörü çıktı

14:28 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

13:27 - Çevre-Hayat

İngiliz gezgin Bushby, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yürüyerek Avrupa'ya geçti

13:23 - Çevre-Hayat

Hatay'da prefabrik çarşıdaki lokantada depremzedelere uygun fiyatlı yemek sunuluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan şüpheli Mersin'de yakalandı

20:13 - Asayiş

Ankara'da itfaiye aracının sel sularına kapılması görüntülendi

19:58 - Gündem

İstanbul'da borsa işlemlerinde usulsüzlük soruşturmasında 12 zanlı tutuklandı

19:53 - Asayiş

Bakan Yerlikaya, 2'si kırmızı bültenle aranan 4 kişinin yakalanıp Türkiye'ye getirildiğini

19:33 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "Terörsüz Türkiye" çağrısı

19:28 - Siyaset