İstanbul'da hava kirliliği bir yılda yüzde 10 azaldı

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümünce, İstanbul'da Kovid-19 salgınının birinci yılında hava kirliliği oranı üzerine yapılan çalışmaya göre kirlilik, yüzde 1'lik artışın görüldüğü Esenler dışındaki ilçelerde düştü.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde yapılan araştırmaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının birinci yılında hava kirliliği önceki yıla oranla yüzde 10 azaldı.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros koordinatörlüğünde, bölüm öğrencileri tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının birinci yılında, hava kirliliği oranı üzerine araştırma yapıldı.
Bu kapsamda, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki azotdioksit (NO2) hava kirliliği oranı incelendi.
Sonuçlara göre, İstanbul'da hava kirliliği oranı salgının birinci yılında, önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 10 azaldı.
Aynı döneme göre, kentte hava kirliliği sadece Esenler'de yüzde 1 artış gösterdi.
Kentte bir yıl öncesine göre hava kirliliğinin en fazla azaldığı ilçelerin başında yüzde 24 ile Esenyurt yer alırken, bunu yüzde 21 ile Başakşehir, yüzde 18 ile Ümraniye ve yüzde 15 ile Fatih izledi.

"Karbon salınımının azalması küresel iklim değişikliğinin azalmasına katkı sağlıyor"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, hava kirliliğinin sanayileşmeye birlikte insanlığın önündeki en büyük tehlikelerden biri olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl 7 milyon insanın hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybettiğini belirten Toros, "Hava kirliliği birçok hastalığı da olumsuz yönde etkiliyor." dedi.
Toros, koronavirüs salgınının yayılmasının engellenmesi için alınan tedbirleri hatırlatarak, şunları kaydetti:
"İnsanların etkinliğinin azalması tüm dünyada hava kirliliğini azalttı. İTÜ olarak koronavirüs salgınının birinci yılında hava kirliliği oranını bir önceki yıla göre değerlendirdik. İstanbul'daki istasyonların azotdioksit değerlerine baktık. Ölçüm değerlerine göre İstanbul'da koronavirüs salgınının birinci yılında hava kirliliği oranı bir önceki yıla göre en fazla Esenyurt ve Başakşehir'de azaldı. Hava kirliliği oranı sadece Esenler'de arttı. Hava kirliliğinin azalması atmosfere karbon salınımını azalttı ve küresel iklim değişikliğinin azalması yönünde önemli bir katkı sağlamış oldu. Hava kirliliğinin azaltılması için kaynakların verimli kullanılması ve israfa son verilmesi son derece önemlidir."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Futbolda yapılacak yayın ihalesi için komisyon kuruldu

2021-04-14 19:21 - Spor

Merkez Bankası Nisan ayı Beklenti Anketi yayımlandı

2021-04-09 14:11 - Ekonomi

Türk bilim insanları yeni bir kertenkele türünü kayıt altına aldı

2021-04-12 17:41 - Teknoloji

Ermenistan'ın havan saldırısında yaralanan Azerbaycanlı gazi Kocaeli'de şifa arıyor

2021-04-09 15:11 - Çevre-Hayat

ABD, 2 savaş gemisinin Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulundu

2021-04-09 17:23 - Gündem

CHP Antalya İl Başkanı Bayar görevden alındı

2021-04-13 04:01 - Gündem

Ergin Ataman Türkiye ve Avrupa'da gördüğü ilgiden memnun

2021-04-12 00:33 - Spor

Soyuz MS-18 uzay aracı fırlatıldı

2021-04-09 16:52 - Dünya

Prof. Dr. Hobikoğlu, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeliğine seçildi

2021-04-08 18:46 - Ekonomi

Diyarbakır annelerinden Çağmar: Mücadelemize devam edeceğiz

2021-04-08 20:06 - Gündem

İlgili Haberler

Adana'da öğrencilerin atık malzemelerden yaptıkları eserler sergilendi

13:57 - Çevre-Hayat

Ordulu Gümüş çiftinin hazırladığı ramazan pideleri yarım asırdır sofralarda

13:42 - Çevre-Hayat

Meslek lisesi öğrencileri ramazanda camilerin bakım ve onarımını yapıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da minik öğrencilerin okuduğu hikayeler hastalara moral oluyor

13:07 - Çevre-Hayat

Mardinli "Sofi Usta" tespih tanelerinin içine sembol camileri işliyor

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

SPK'den telefon dolandırıcılığına ilişkin açıklama

15:02 - Ekonomi

Ramazan Bayramı öncesi marketler denetlendi

14:57 - Ekonomi

MLS yönetimi, bahis oynadıkları gerekçesiyle Jones ve Yeboah'a ömür boyu men cezası verdi

14:53 - Spor

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

14:47 - Gündem

İçişleri Bakanı Çiftçi, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi ziyaret etti

14:38 - Siyaset