?>

İstanbul'da çocuklar şiirler eşliğinde Gazzeli ve Doğu Türkistanlı çocuklar adına uçurtma uçurdu

Sarıyer Türkan Şoray İlkokulu öğrencileri tarafından düzenlenen "Şiir ve Uçurtma Buluşması"nda şiirler eşliğinde Gazze ve Doğu Türkistanlı çocuklar adına uçurtma uçuruldu

Çevre-Hayat - 2 gün önce

İstanbul

Rumeli Hisarüstü Duatepe Parkı'nda gerçekleştirilen program, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü ile "Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) Projesi kapsamında yapıldı.

Programda Gazzeli ve Doğu Türkistanlı çocuklar için yazılmış şiirler okundu.

"Gazze'de bütün insanlık mağlup olmuştur"

Etkinlikte konuşan Çocuk Vakfı Başkanı ve şair Mustafa Ruhi Şirin, ÇEDES'le yakın zamanda tanıştığını belirterek, "Burada şiir, uçurtma, Gazze ve Doğu Türkistan var. Bugün o güzel yerleri selamlamak, kalbimizdeki sevgiyi oralara göndermek için buluştuk. İslam Peygamberi'nin, 'Çocuk doğduğu yere aittir.' ve 'Toprak çocukların ilk baharıdır.' diye iki hadisi vardır. Bu iki hadisle aslında bütün dünya çocuklarının esenlik içinde yaşayacağı bir dünyaya ulaşabilirdik ama bunu yapamadık, bütün çocuklarımızdan özür diliyorum." dedi.

Şirin, Gazze'de bütün insanlığın mağlup olduğuna işaret ederek, "Kalbi Gazze, Doğu Türkistan, Afrika ve zulümlerin yaşandığı yerler için atan dünyanın vicdanlı bütün insanlarını buradan selamlıyorum. İnşallah burada buluşan çocuklarımız bu mazlum coğrafyaları hiçbir zaman unutmaz ve daha güzel şiirler yazarlar." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Şirin, "Uçurtmam Bir Kuş Dili", "Filistinli Çocuğun Annesine Soruları" ve "Doğu Türkistanlı Çocuğun Sorusu" şiirlerini okudu.

"Burada zulme karşı ortak bir vicdan hassasiyeti oluşturmaya çalışılıyor"

Programa konuk olan şair Hüseyin Akın da dünyanın neresinde insana karşı bir şiddet varsa onun karşısında olduklarını dile getirerek, "Bu şiddet ne yazık ki en çok çocuklara karşı yürütülüyor. Gazze'de sadece savaş değil, soykırım ve vahşet var. Çocuklar açlıktan ölüyor, açlık bir silah olarak kullanılıyor. Bütün dünya, ne yazık ki bütün bu olanları olağan karşılıyor. Burada zulme karşı ortak bir vicdan hassasiyeti oluşturmaya çalışılıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Bugünün asıl kahramanı çocuklar"

Sarıyer Türkan Şoray İlkokulu ÇEDES Proje Sorumlusu Abdullah Aydın, Gazze ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulme dikkati çekerek, "Bugün gökyüzüne şiirler, uçurtmalar bırakıyoruz. Gazze'yi, Doğu Türkistan'ı unutmadık, hep hatırlayacağız. Orada yaşananlar hepimiz için çok önemli. Bizler ÇEDES Projesi'yle çocuklarımıza değer temelli bir eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Düzenlediğimiz etkinlik de bunun bir parçası." dedi.

Amaçlarının çocukların "kendi değerleriyle buluşmalarını sağlamak" olduğunu söyleyen Aydın, "Projemizi çocukların kendi değerlerini edinmeleri, anlam dünyalarını kendi değerleri üzerine kurmaları için başlattık. Yaşlılarımızı ziyaret ettik. İnsana düşmanlık etmeden hayvanlara merhametli olmayı anlatmaya çalıştık. Bugün son programımızı yapıyoruz. Bugünün asıl kahramanı çocuklar. Onların gözünden, dilinden Gazze'yi, Doğu Türkistan'ı dinleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Nafi Baba Camii ÇEDES Sorumlusu Kamil Görgeç ise düzenlenen etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yıl sonu etkinliğimizde hepimizin için önemli olan Gazze'yi, Doğu Türkistan'ı hatırlamak ve hatırlatmak istedik. Programımızda başta çocuklarımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Sarıyer Türkan Şoray İlkokulu öğrencilerinin Gazze ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulme dikkati çekmek için şiirler okuduğu programın sonunda şiirler eşliğinde Türkiye, Filistin ile Doğu Türkistan bayraklarının olduğu uçurtmalar uçuruldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus uzman Şatrov: Trump, Ukrayna konusunda 'yetkileri' Erdoğan’a devredebilir

2025-06-03 20:08 - Özel Haber

Boksta "cinsiyet testi" zorunluluğu

2025-05-30 22:02 - Spor

TFF'den bazı talimatlarda değişiklik

2025-06-04 21:33 - Spor

İsrail, Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkan Özgürlük Filosu'na karşı harekete geçeceğini duyurdu

2025-06-03 22:59 - Dünya

Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdal Adalı, rakiplerinin gerisinde kalmayacak bir kadro kuracak

2025-06-04 18:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

2025-06-03 21:48 - Siyaset

Trump: Putin, havaalanlarına yapılan son saldırıya yanıt vermek zorunda kalacağını açıkça belirtti

2025-06-04 20:17 - Dünya

Beyaz Saray: Trump, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerindeki ilerlemeyi olumlu görüyor

2025-06-03 21:52 - Dünya

"10. Yargı Paketi" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

2025-06-04 20:28 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 9 şüpheli tahliye edildi

2025-06-04 20:37 - Gündem

İlgili Haberler

Kapıkule'de çıkış sırası bekleyen tır şoförleri bayramı ailelerinden uzakta kutladı

11:17 - Çevre-Hayat

Sınırda görevli "hudut kartalları" bayramda vatan nöbetinde

11:03 - Çevre-Hayat

Bilecik'te 6 asırlık "şeker atma" geleneği yaşatılıyor

23:18 - Çevre-Hayat

Kaş'ta 1 asırdır süren "şeker dağıtma" geleneği çocukların yüzünü güldürdü

21:08 - Çevre-Hayat

Aydın'da kara yoluna çıkan deve, sürücülere zor anlar yaşattı

20:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye ile Romanya arasında bölgesel iş birliğinin artması öngörülüyor

12:02 - Ekonomi

UCM'den ABD'nin 4 hakimine yönelik yaptırım kararına tepki

11:57 - Dünya

Türkiye'de satılan her 10 otomobilden 4'ü elektrikli ya da hibrit

11:53 - Ekonomi

FAO'ya göre, her yıl 600 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklarla savaşıyor

11:47 - Dünya

İsrail, bayram sabahı da Gazze Şeridi'ne saldırılarına devam etti

11:42 - Dünya