?>

İstanbul'a aşkını 14 yıldır minyatürlere nakşediyor

Sanatçı Ayşe Yıldırım, tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve İstanbul'un güzide mekanlarını el boyaması kağıtlara, tek kıl fırçayla işliyor.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

İstanbul

Sanatçı Ayşe Yıldırım, kadim şehir İstanbul'u Osmanlı'da bir saray sanatı olan minyatürlerle anlatıyor.

"Aşk", "İstanbul Masalı", "İstanbul Boğazı" gibi eserleriyle tanınan Yıldırım, kentteki tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve güzide semtleri 14 yıldır el boyaması kağıtlara titizlikle işliyor.

Yıldırım,  yaptığı açıklamada, çocukluk çağından itibaren resim yaptığını, minyatürün çıkış noktasının ise tarih yazıcılarının tarihi resmetmesiyle başladığını söyledi.

Minyatürün bir Osmanlı saray sanatı olduğunu belirten Yıldırım, "Minyatürde padişah anlatılacaksa, padişah ön planda olduğu için büyük çizilir ve arka plandakiler küçük çizilir.

Orman anlatılacaksa öncelik o tarz cisimlerin oluyor. Mesela tek bir ağaç bir ormanı ifade edebiliyor." dedi.

Yıldırım, minyatür sanatıyla ilgilenmeye karar verdiğinde mimari üzerinde yoğunlaştığını, eserlerinde İstanbul'u anlatmaya çalıştığını kaydetti.

Son dönemlerde figür de yapmaya başladığını, bundan çok keyif aldığını dile getiren Yıldırım, ruhu neyi istiyorsa, neyi biriktirdiyse onu resmetmeyi sevdiğini bildirdi.

Yıldırım, minyatürün püf noktasının eserin o dönemi yansıtması olduğunu, eserde kullanılan kılık-kıyafet ve o döneme ait objelerin araştırılması gerektiğini söyledi.

"Parçadan bütüne doğru gidiyorum"

Minyatürün püf noktalarını aktaran Yıldırım, "Bu sanatla eski ve yeniyi bir araya getiriliyor. Duygu birikimi oluyor ve artık eskize dökülme vakti geliyor. Daha sonra şekillendiriyorum ve kompozisyona dönüştürüyorum.

Yani parçadan bütüne doğru gidiyorum. Eser benim için artık başlamış oluyor." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, minyatür yapmanın uzun vakitler aldığını, "İstanbul" minyatürünün 1 yıla yakın sürdüğünü belirtti.

Farklı ülkelere de tasarımlar yaptığını kaydeden Yıldırım, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Süleymaniye Camii ve Kız Kulesi'nin bulunduğu 3 farklı eserimden oluşan minyatür resimlerim Fransız bir iş insanı tarafından satın alındı.

Fransız yolcu gemisinin yemek salonunda sergileniyor. İstanbul ile ilgili bir başka eseri ise Amerikan bir cerrah tarafından satın alındı ve ABD'deki hastanede sergilenmeye devam ediyor." diye konuştu.

Yıldırım, yaptığı eserleri belli dönemlerde sergiye çıkarıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'in en centilmeni Göztepe

2021-01-26 14:26 - Spor

NBA'de Lakers Celtics'i 96-95 mağlup etti

2021-01-31 14:52 - Spor

İsveç'te aşırı sağcı saldırgan balta ve bıçakla girdiği okulda bir öğrenciyi yaraladı

2021-01-29 02:26 - Dünya

İranlı enerji uzmanları Tahran yönetiminin günlük 8 milyon varil petrol üretebileceği görüşünde

2021-01-26 20:27 - Ekonomi

Kitap kurdu Ali dede okuma aşkıyla gençlere örnek oluyor

2021-01-26 14:46 - Çevre-Hayat

İstanbul'a aşkını 14 yıldır minyatürlere nakşediyor

2021-01-31 15:41 - Kültür Sanat

İtalya'da Başbakan Conte istifa etme niyetinde

2021-01-26 02:51 - Dünya

Afrin’de YTB iş birliğinde Anadolu Kültür Merkezi açıldı

2021-01-28 22:26 - Dünya

Ürdün'deki Bedevi topluluğun vazgeçilmez kış lezzeti: Raşuf

2021-01-31 14:46 - Dünya

Türkiye'den Gürcistan ordusuna teknik ekipman desteği

2021-01-24 16:45 - Gündem

İlgili Haberler

Türk edebiyatının 'Mona Roza'sı vefat etti

15:58 - Kültür Sanat

Siirt'teki merkezde özel bireyler ruhsal problemlerini sanatla aşıyor

12:38 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da bir çiftçi 22 yıldır ağaç oymacılığıyla uğraşıyor

11:28 - Kültür Sanat

Türkiye, sanatçı Halise Karakaya'nın eseriyle Londra Tasarım Bienali 2025'te yer aldı

23:57 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da 74 yaşındaki usta, 29 yıldır ahşap yakma sanatını icra ediyor

14:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, CHP Genel Başkanı Özel'e Ferdi Zeyrek için geçmiş olsun tel

14:37 - Siyaset

Denizli'de çıkan orman yangını söndürüldü

14:32 - Gündem

Ferdi Zeyrek'in sağlık durumuna ilişkin, Başhekim Topçu'dan açıklama

13:27 - Gündem

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde 683 trafik kazası oldu, 9 kişi hayatını kaybetti

13:22 - Gündem

Bakan Kurum, Bağcılar Millet Bahçesi'nin görüntülerini paylaştı

13:17 - Gündem