?>

İsrailliler bölgede yükselen tansiyona rağmen "yargı reformu" protestolarına devam ediyor

İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ertelediğini duyurmasına rağmen hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı haftalardır düzenledikleri protestoları sürdürüyor.

Dünya - 3 yıl önce

Kudüs

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, yine meydanlara indi.

Başta Tel Aviv olmak üzere Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Nes Ziona, Rehovot gibi kentlerdeki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Gösteriler, İsrail güçlerinin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya ve burada ibadet eden Müslümanlara karşı saldırılarda bulunması üzerine bölgenin şiddet sarmalına girmesinin gölgesinde düzenlendi.

Bölgede bu hafta, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınlarına karşı Lübnan'dan İsrail'e roketler atılması, İsrail ordusunun Gazze'ye hava saldırıları düzenleyerek karşılık vermesi gibi gerilimi yükselten olaylara tanıklık edildi.

Protestocu gruplar ise bir yandan İsraillilere yönelik son dönemde artan saldırıları kınarken, diğer yandan ülkedeki mevcut güvenlik krizinin sorumlusunun Başbakan Binyamin Netanyahu ve öncülük ettiği koalisyon hükümeti olduğunu savunuyor.

Protestoları organize eden gruplardan "Şemsiye Hareketi" yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail ordusunu desteklemeye devam edeceklerini ama aynı zamanda diktatörlüğe karşı" protestoları sürdüreceklerini vurguladı.

Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv'de on binlerce protestocu, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandı.

Gösterilerin yapıldığı alana, Netanyahu aleyhinde İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) yazılı dev pankartlar asıldı.

Meydanda kurulan sahnede, İsrail'in siyaset, sanat, iş dünyası gibi farklı kesimlerinden kişiler demokrasi talebi içeren konuşmalar yaptı. Göstericiler, konuşmacıları, çevredeki ana caddelere kurulan dev ekranlardan izleyerek alkışlarla destekledi.

Ellerinde İsrail bayraklarıyla sık sık "demokrasi" sloganları atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren dövizler taşıdı.

Batı Kudüs'teki binlerce gösterici de yargı düzenlemesini Cumhurbaşkanlığı Konutu önünde toplanarak protesto etti.

Ertelenen yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu 27 Mart'ta, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hataylı oto tamirci ekmek teknesini depremzede esnaf arkadaşıyla paylaşıyor

2023-04-04 16:18 - Çevre-Hayat

İsrail güçleri 2023'ün ilk üç ayında Kudüs'te 7 kişiyi öldürdü, 736 kişiyi gözaltına aldı

2023-04-04 00:17 - Dünya

Yılın ilk çeyreğinde borsa liginin kazandıranı Beşiktaş oldu

2023-04-03 16:48 - Ekonomi

Kahramanmaraş'ta 57 futbol sahası büyüklüğünde konteyner kent kurulacak

2023-04-07 15:48 - Gündem

Estonya, Rusya ile NATO arasında 1997'de imzalanan anlaşmanın iptali için çağrıda bulundu

2023-04-04 17:17 - Dünya

Hataylı iki depremzede öğretmen otizmli çocuklara gönüllü eğitim veriyor

2023-04-08 13:17 - Çevre-Hayat

Kanser hastası kadınlar, umutlarını seramik objelere taşıdı

2023-04-03 13:27 - Çevre-Hayat

İskenderun'da kurulan "Sakarya Kardeşlik Kenti"nde çalışmalar aralıksız sürüyor

2023-04-07 13:08 - Çevre-Hayat

Yargı sürelerinin deprem bölgesinde durması kararı, bazı il ve ilçelerde 1 Mayıs'a uzatıldı

2023-04-05 10:23 - Gündem

Ukrayna hükümeti, Suriye rejimine 50 yıllık süreyle yaptırım uygulamayı önerdi

2023-04-07 21:07 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, milyarder iş insanı Isaacman'i NASA Direktörlüğüne yeniden aday gösterdi

03:17 - Dünya

ABD'de bir yolcu uçağına bomba ihbarı yapıldı, uçuşlar bir süre durduruldu

00:02 - Dünya

Beyaz Saray, Yüksek Mahkemenin tarife davasında "doğru olanı yapacağı" konusunda iyimser

23:18 - Dünya

Beyaz Saray: ABD Başkanı Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

22:08 - Dünya

Afganistan'daki 6,3 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 27'ye çıktı

18:36 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, milyarder iş insanı Isaacman'i NASA Direktörlüğüne yeniden aday gösterdi

03:17 - Dünya

Dünya Bankası: Dünyanın yıllık tatlı su kaybı 280 milyon kişinin ihtiyacını karşılayabilir

01:43 - Ekonomi

Beyaz Saray, Nvidia'nın en gelişmiş çipini Çin'e satamayacağını belirtti

00:47 - Ekonomi

PSG'nin yıldızı Desire Doue, 2025 Golden Boy ödülünü kazandı

00:28 - Spor

Bitcoin’in fiyatı hazirandan bu yana ilk defa 100 bin doların altına indi

00:07 - Ekonomi