İsrailli telekomünikasyon şirketlerinin küresel bir telefon takip ağına dönüştürüldüğü ortaya çıktı

Kanada merkezli siber güvenlik araştırma grubu Citizen Lab, İsrail telekomünikasyon altyapısının son üç yılda ondan fazla ülkede telefon takibi için sistematik olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.

Dünya - 3 ay önce

Haaretz gazetesinin detaylarına ulaştığı Citizen Lab raporu, İsrail'de 1970'li yıllardan kalma eski ağlardan en modern 5G sistemlerine kadar telekomünikasyon altyapısının sofistike casus yazılım programlarıyla "küresel bir takip cihazına" dönüştürüldüğünü açığa çıkardı.
Raporda, İsrail merkezli telekomünikasyon şirketlerinin altyapısı üzerinden Kasım 2022'den bu yana Tayland, Güney Afrika, Norveç, Bangladeş ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede 15 bin 700'den fazla telefon üzerinden konum tespit girişiminin yapıldığı belirtildi.
Haaretz'in iç yazışmalarına eriştiği İsrail-Amerikan siber güvenlik şirketi Cognyte bünyesindeki Verint'in "SkyLock" adlı takip sistemini Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelere sattığı ortaya çıktı.
İsrailli siber istihbarat ve gözetleme şirketi Rayzone'un ise İsviçre merkezli Fink Communications'ın altyapısını kullanarak meşru bir hücresel operatör kılığına girerek küresel ağda takip yaptığı da belirtildi.
Raporda, 1970'lerde ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından geliştirilen SS7 sinyalizasyon sistemi ile 4G/5G ağlarını yöneten yeni nesil Diameter sistemlerinin söz konusu şirketlerce manipüle edildiği kaydedildi.
Kullanılan en dikkat çekici siber saldırı tekniklerinden birinin "SIMjacking" olduğu belirten raporda, bu yöntemle hedef telefona kullanıcının göremediği gizli bir kısa mesaj gönderildiği ve mesajdaki komut ile SIM kartı cihazın konumunu paylaşmaya zorladığı belirtildi.
Telefon takip operasyonlarının İsrailli telekomünikasyon şirketleri 019Mobile ve Partner Communications'ın ağları üzerinden de yürütüldüğü tespit edildi.
İsrail merkezli telekomünikasyon şirketi 019Mobile ise yaptığı açıklamada, sanal bir operatör olduklarını ve kimliklerinin taklit edilmiş olabileceğini belirterek telefon takip girişimlerinin bir parçası olmadıklarını ileri sürdü.
Haaretz gazetesinin konuya ilişkin yönelttiği sorulara Fink Communications, Partner Communications, Exelera Telecom ve Cognyte/Verint'ten bir cevap gelmedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel satrançta yeni hamle: Türkiye için bir ‘Bağlayıcı Güç’ vizyonu -Mehmet Yıldırım yazdı-

2026-04-29 09:23 - En Son Yazılar

Fanatik Yahudi'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te rahibeyi darbettiği görüntüler ortaya çıktı

2026-05-01 10:03 - Dünya

Beşiktaş GAİN, BKT Avrupa Kupası'nda final serisini İstanbul'a taşımanın peşinde

2026-04-27 09:52 - Spor

İsrail Cumhurbaşkanı, Türk hava sahasına giremediği için Kazakistan'a 8 saatte uçtu

2026-04-27 16:12 - Dünya

Gazze'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde gazetecilerle dayanışma etkinliği

2026-05-03 16:58 - Medya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu'dan "ikamet harçları"na ilişkin açıklama

2026-05-01 22:37 - Siyaset

Filistin Futbol Federasyonu: İsrail'in spora yönelik ihlalleri FIFA nezdinde hesap sorulmasını gerektiriyor

2026-05-01 21:38 - Dünya

Bölgedeki çatışma ve savaşlar, Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı vurmaya devam ediyor

2026-04-29 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

NYT: Epstein'in ölmeden birkaç hafta önce yazdığı intihar notu kamuoyundan saklandı

2026-05-01 11:38 - Medya

Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Jibril Rajoub'dan "Acı çekiyoruz" çıkışı

2026-05-01 11:48 - Spor

İlgili Haberler

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi, Fransa'da 1373 dere kurudu

12:22 - Dünya

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi, Fransa'da 1373 dere kurudu

12:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barıştan, istikrardan ve kardeşlikten yana tavır koymaya devam ediyoruz

12:13 - Gündem